ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κώστας Φραγκογιάννης: Αξιολογούμε επενδυτικά σχέδια 14,5 δισ. ευρώ

Κώστας Φραγκογιάννης: Αξιολογούμε επενδυτικά σχέδια 14,5 δισ. ευρώ

Γέφυρα επενδύσεων και συνεργασίας με τη Μέκκα της παγκόσμιας καινοτομίας και τεχνολογίας στη Σίλικον Βάλεϊ και στο Σαν Φρανσίσκο, η οποία αναμένεται να συνοδευθεί και με απευθείας πτήσεις από και προς την Αθήνα, είναι το αποτέλεσμα του ταξιδιού του υφυπουργού Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστα Φραγκογιάννη.

Μιλώντας στην «Κ» εξηγεί πως το κλίμα για την Ελλάδα είναι ιδιαίτερα θετικό και, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, η Ελλάδα είναι πλέον ορατή στα ερευνητικά προγράμματα των πανεπιστημίων αλλά και στις επενδυτικές ασκήσεις που κάνουν τα επιτελεία των επιχειρήσεων. Αυτό προκύπτει, όπως σημειώνει, από συναντήσεις που πραγματοποίησε τόσο με τη Microsoft και την Google όσο και στα πανεπιστήμια Berkeley, San Francisco και Stanford. Οπως και από τις επαφές που έγιναν με επενδυτικά κεφάλαια αλλά και επιχειρηματίες έξω από το στενό φάσμα της τεχνολογίας και όλες τις εταιρείες-κολοσσούς που έχουν ήδη τοποθετηθεί στη χώρα μας καθώς και επιχειρήσεις Ελλήνων που διαπρέπουν στη Σίλικον Βάλεϊ.

Παράλληλα μιλάει για τον όγκο των στρατηγικών επενδύσεων ελληνικών και ξένων σχημάτων που έχουν υποβληθεί προς έγκριση στις αρμόδιες ελληνικές αρχές, αποκαλύπτοντας ότι έχουν ήδη εγκριθεί επιχειρηματικά σχέδια πάνω από 8,5 δισ. ευρώ και υπάρχουν άλλα 6 δισ. που αξιολογούνται προς έγκριση. Δηλαδή, επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 14,5 δισ., ποσό πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα. «Οι ξένοι βλέπουν στην Ελλάδα μια μακροπρόθεσμη ικανότητα δημιουργίας σημαντικών κεφαλαιακών κερδών και είμαστε αισιόδοξοι ότι οι ρυθμοί αυτοί θα συνεχιστούν και το 2023, με νέες επενδύσεις στην ενέργεια, στις βιοεπιστήμες, στην ανάπτυξη ψηφιακών κόμβων, στην εφοδιαστική αλυσίδα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

– Πώς θα κλείσει το 2022 σε άμεσες ξένες επενδύσεις και τι να περιμένουμε για το 2023;

– Η ανοδική πορεία των άμεσων ξένων επενδύσεων (ΑΞΕ) τα τελευταία τριάμισι χρόνια είναι εντυπωσιακή. Το 2021 καταγράφηκε άνοδος 72,3%. Οι καθαρές εισροές ανήλθαν στα 4,8 δισ. ευρώ, οι υψηλότερες από το 2002. Για το πρώτο εξάμηνο του 2022, οι (ακαθάριστες) ΑΞΕ ανήλθαν σε 4,3 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 86% των ξένων επενδύσεων του 2021 συνολικά. Και μόνο στο κομμάτι των στρατηγικών επενδύσεων έχουμε εγκρίνει επιχειρηματικά σχέδια πάνω από 8,5 δισ. ευρώ και υπάρχουν άλλα 6 δισ. που αξιολογούνται προς έγκριση. Η συνεισφορά των επενδύσεων αυτών στην αγορά εργασίας υπολογίζεται σε περίπου 4.500 θέσεις. Ολα δείχνουν ένα πράγμα: ότι οι ξένοι επενδυτές βλέπουν στην Ελλάδα μια μακροπρόθεσμη ικανότητα δημιουργίας σημαντικών κεφαλαιακών κερδών. Είμαστε αισιόδοξοι ότι οι ρυθμοί αυτοί θα συνεχιστούν και το 2023, με νέες επενδύσεις στην ενέργεια, στις βιοεπιστήμες, στην ανάπτυξη ψηφιακών κόμβων, στην εφοδιαστική αλυσίδα.

– Ποιες επαφές πραγματοποιήσατε στη Σίλικον Βάλεϊ; Ποιο είναι το επόμενο βήμα;

– Το στοίχημα του συγκεκριμένου ταξιδιού ήταν να κατακτήσουμε τη Σίλικον Βάλεϊ. Καταφέραμε να παρουσιάσουμε στη Μέκκα της τεχνολογίας και της καινοτομίας το σύγχρονο πρόσωπο της Ελλάδας γενικότερα και του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας ειδικότερα. Ελλάδα πλέον σημαίνει business, και αυτό δείξαμε σε όλες τις επαφές και τις συναντήσεις μας. Η παρουσία μας για επτά ημέρες στο Σαν Φρανσίσκο είχε καταλυτικό ρόλο στην επικοινωνία με τα κέντρα λήψης αποφάσεων των επιχειρήσεων. Εχουμε να κάνουμε σκληρή δουλειά από την ημέρα της επιστροφής μας, ώστε να αντεπεξέλθουμε σε αυτά που μας ζήτησαν για να υπάρξει πρόοδος νέων συνεργασιών και επενδύσεων. Μαζί με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Χρίστο Δήμα και τον γενικό γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και πρόεδρο του Enterprise Greece, Γιάννη Σμυρλή, πραγματοποιήσαμε πολλές συναντήσεις με χρηματοδοτικά επενδυτικά ταμεία, αλλά και επιχειρηματίες έξω από το στενό φάσμα της τεχνολογίας. Φυσικά επισκεφθήκαμε και όλες τις εταιρείες-κολοσσούς που έχουν ήδη επενδύσει στη χώρα μας, αλλά και επιχειρήσεις Ελλήνων που διαπρέπουν στη Σίλικον Βάλεϊ.

– Ποιο είναι το επενδυτικό κλίμα για την Ελλάδα στις ΗΠΑ;

– Η εικόνα της χώρας έχει αλλάξει και αυτό αποτελεί ήδη κεκτημένο στις συναντήσεις που έχουμε. Τόσο στις συναντήσεις με τη Microsoft και την Google όσο και με τις επισκέψεις στο Berkeley, στο University of San Francisco και στο Stanford, η Ελλάδα είναι ορατή στα ερευνητικά προγράμματα των πανεπιστημίων αλλά και στις επενδυτικές ασκήσεις που κάνουν τα επιτελεία των επιχειρήσεων. Ο κόσμος αλλάζει με μεγάλη ταχύτητα μετά την περίοδο της πανδημίας, που επηρέασε ριζικά τον τρόπο εργασίας στη βιομηχανία της υψηλής τεχνολογίας. Υπάρχουν σχέδια στα σκαριά από τις μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά και πολλή δουλειά, για να πραγματοποιηθούν.

– Τι πιστεύετε ότι επιτύχατε τελικά με τις επαφές σας στο Σαν Φρανσίσκο;

– Ηρθαμε στο Σαν Φρανσίσκο με σαφή στόχευση τον κλάδο της τεχνολογίας, αλλά με ανοιχτή ατζέντα στις συναντήσεις που πραγματοποιήσαμε και με επιχειρήσεις της αεροδιαστημικής βιομηχανίας. Τρεις βασικοί τομείς αποτέλεσαν στόχους στον σχεδιασμό μας: κατ’ αρχάς να ξεκινήσουμε τις διαδικασίες για τη δημιουργία θεσμικού πλαισίου του Silicon Valley Greek Hub και να το συνδέσουμε συμβολικά με τις startup εταιρείες που πήραμε μαζί μας. Δεύτερον, με τις επισκέψεις, τις συναντήσεις και τις παρουσιάσεις στα πανεπιστήμια Berkeley, Stanford και University of San Francisco, να δημιουργήσουμε τις προοπτικές και τη δυναμική σύνδεσής τους με τα ελληνικά ερευνητικά και παιδαγωγικά ιδρύματα. Και τρίτον, μετά τις μεγάλες επενδύσεις που ήδη έχουν πραγματοποιήσει οι κολοσσοί της τεχνολογίας στη χώρα μας, να διευρύνουμε τις προοπτικές τους παρουσιάζοντας όλο το πλέγμα ευκαιριών που υπάρχουν στη χώρα μας.

Να σας αναφέρω επίσης πως στις επαφές που κάναμε με τα στελέχη του δήμου του Σαν Φρανσίσκο, ο οποίος διαχειρίζεται το αεροδρόμιο της πόλης, λάβαμε τη διαβεβαίωση ότι έχουν ισχυρό ενδιαφέρον για τη δημιουργία απευθείας γραμμής Αθήνα – Σαν Φρανσίσκο.

Πηγή: Καθημερινή

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News