Business & Finance Πέμπτη 10/11/2022, 12:18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΛΣΤΑΤ: Μειωμένη η βιομηχανική παραγωγή τον Σεπτέμβριο – Κάμψη στην ηλεκτροπαραγωγή

ΕΛΣΤΑΤ: Μειωμένη η βιομηχανική παραγωγή τον Σεπτέμβριο – Κάμψη στην ηλεκτροπαραγωγή

Μείωση 1,1% εμφάνισε η βιομηχανική παραγωγή τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021, έναντι αύξησης 10,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του  έτους 2021 με το 2020. Όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η μείωση είναι αποτέλεσμα της μειωμένης παραγωγής στους τομείς παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και νερού και στα ορυχεία-λατομεία. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο μέσος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2021, παρουσίασε αύξηση 3,6%. 

ΕΛΣΤΑΤ: Μειωμένη η βιομηχανική παραγωγή τον Σεπτέμβριο – Κάμψη στην ηλεκτροπαραγωγή-1

Ο εποχικά διορθωμένος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του μηνός Σεπτεμβρίου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Αυγούστου 2022, παρουσίασε μείωση 3%. 

Ο δείκτης του κλάδου κατασκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση, ενώ ο δείκτης του κλάδου κατασκευής μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων οχημάτων σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση κατά τον Σεπτέμβριο 2022 σε σχέση με τον Αύγουστο 2022.

ΕΛΣΤΑΤ: Μειωμένη η βιομηχανική παραγωγή τον Σεπτέμβριο – Κάμψη στην ηλεκτροπαραγωγή-2

Κατά τη σύγκριση των δεικτών του Σεπτεμβρίου 2022 με τους αντίστοιχους δείκτες του Σεπτεμβρίου 2021,  η μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση καταγράφηκε στον κλάδο παροχής ηλεκτρικού ρεύματος ενώ η μεγαλύτερη ποσοστιαία  αύξηση καταγράφηκε στον κλάδο εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη-άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίουυποστηρικτικών δραστηριοτήτων εξόρυξης. 

Η μείωση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 1,1% τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2021, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας: 
1. Από τη μείωση:
• Κατά 11,5% του Δείκτη Παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος.
• Κατά 5,0% του Δείκτη Παροχής Νερού.
• Κατά 3,0% του Δείκτη Ορυχείων – Λατομείων. Η μείωση αυτή οφείλεται στον κλάδο λοιπών ορυχείων και  λατομείων.
2. Από την αύξηση:
• Κατά 1,9% του Δείκτη Μεταποίησης. Στην αύξηση αυτή συνέβαλαν, κυρίως, οι μεταβολές των δεικτών των  διψήφιων κλάδων: κατασκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων, κατασκευής  μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων οχημάτων, βιομηχανίας ξύλου και  κατασκευής προϊόντων από ξύλο και φελλό, παραγωγής κλωστοϋφαντουργικών υλών, εκτυπώσεων και  αναπαραγωγής προεγγεγραμμένων μέσων.

ΕΛΣΤΑΤ: Μειωμένη η βιομηχανική παραγωγή τον Σεπτέμβριο – Κάμψη στην ηλεκτροπαραγωγή-3

Η μείωση του εποχικά διορθωμένου Γενικού Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής κατά 3% τον μήνα Σεπτέμβριο 2022, σε  σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Αυγούστου 2022, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών των επιμέρους  τομέων βιομηχανίας:
1. Από τη μείωση:
• Κατά 14,9% του Δείκτη Παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος.
• Κατά 1,1% του Δείκτη Παροχής Νερού.
2. Από την αύξηση:
• Κατά 1,3% του Δείκτη Μεταποίησης.
• Κατά 6,8% του Δείκτη Ορυχείων – Λατομείων. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News