Business & Finance Τρίτη 8/11/2022, 08:23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φυσικό αέριο: Το χρονοδιάγραμμα των ερευνών σε Κρήτη και Πελοπόννησο

Φυσικό αέριο: Το χρονοδιάγραμμα των ερευνών σε Κρήτη και Πελοπόννησο

Σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα για την έναρξη των σεισμικών ερευνών στα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης βρίσκονται η αμερικανική εταιρεία ExxonMobil και η ΕΔΕΥ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων). Αναμένουν την έκδοση ΝAVTEX, ενδεχομένως και εντός των επομένων 48 ωρών, για να αποπλεύσει το πλοίο της Sanco Swift, που ναυλώθηκε από την ειδική στις γεωφυσικές έρευνες νορβηγική PGS και βρίσκεται αγκυροβολημένο στους Καλούς Λιμένες της Κρήτης, αφού ολοκλήρωσε τις προαπαιτούμενες δοκιμές των μηχανικών του συστημάτων. Την έναρξη των σεισμικών ερευνών στα δύο οικόπεδα της Κρήτης –και μάλιστα μέσα στις επόμενες ημέρες– ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εφ’ όλης της ύλης τηλεοπτική συνέντευξή του στον ΑΝΤ1.

«Είμαστε σε θέση να σας πω ότι σεισμικές έρευνες για τη διερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου θα ξεκινήσουν άμεσα. Οταν λέω άμεσα, εννοώ τις επόμενες ημέρες, στα δύο οικόπεδα τα οποία βρίσκονται νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης, από την ExxonMobil. Η χώρα μας –όπως έχω πει πολλές φορές–, ασχέτως της προσήλωσης την οποία έχει στη γρήγορη πράσινη μετάβαση, οφείλει να διερευνήσει αν έχει αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα να εξορύξει φυσικό αέριο, το οποίο θα συμβάλει, όχι μόνο στην ενεργειακή ασφάλεια τη δική μας, αλλά και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Επομένως, αυτές οι έρευνες θα ξεκινήσουν από την ExxonMobil τις επόμενες μέρες», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Μιλώντας μάλιστα για τη στάση της Τουρκίας και του τουρκολιβυκού μνημονίου, προανήγγειλε άνοιγμα της Ελλάδας προς την πλευρά της Λιβύης συνολικά, για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών. «Διότι Ελλάδα και Λιβύη έχουν ακτές οι οποίες βρίσκονται απέναντι η μία από τις άλλες. Είναι ο φυσικός μας συνομιλητής η Λιβύη. Και θα μπορούσαμε να διερευνήσουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε από κοινού υδρογονάνθρακες οι οποίοι βρίσκονται στην περιοχή μεταξύ Ελλάδος και Λιβύης. Αλλά αυτό προϋποθέτει στην τελική του κατάληξη την οριοθέτηση, μια οριστική συμφωνία», είπε ο πρωθυπουργός. Παράγοντες με γνώση της γεωπολιτικής χαρακτήριζαν «ευφυή» την πρόταση, εξηγώντας ότι δίνει μια προοπτική στη Λιβύη για συζητήσεις αξιοποίησης των κοιτασμάτων στην περιοχή μεταξύ των δύο χωρών, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και με την ισχυρή παρουσία του αμερικανικού παράγοντα.

Το ισχυρό ενδιαφέρον της ExxonMobil για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες και την περιοχή της Κρήτης επαναβεβαιώθηκε στα τέλη Ιουλίου, όταν μετά την αποχώρηση της Total αύξησε το ποσοστό συμμετοχής της στις δύο παραχωρήσεις από το 40% στο 70% και ανέλαβε ρόλο operator. Η θετική αυτή εξέλιξη ήταν αποτέλεσμα μιας πρωτοβουλίας που ξεκίνησε από την ΕΔΕΥ τον Φεβρουάριο του 2022 για την προσέλκυση μεγάλων διεθνών επενδυτών για τόνωση του προγράμματος εξερεύνησης και παραγωγής υδρογονανθράκων. Στις αρχές Μαρτίου ολοκληρώθηκε με επιτυχία η μεγαλύτερη σεισμική έρευνα της τελευταίας δεκαετίας από τα ΕΛΠΕ στο κεντρικό και νότιο Ιόνιο. Ακολούθησε στις αρχές Απριλίου η δημόσια στήριξη του Ελληνα πρωθυπουργού με την ανάδειξη των σχετικών έργων σε έργα εθνικής σημασίας και την εντολή για επιτάχυνση των εργασιών. Μάλιστα ανακοινώθηκε και ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για τον έλεγχο της προόδου των έργων.

Ξεκινούν οι έρευνες για αέριο σε Κρήτη και Πελοπόννησο-1

Με την εκκίνηση του προγράμματος σεισμικών ερευνών στα δυτικά και νoτιοδυτικά της Κρήτης, αλλά και νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου, στα όρια της ελληνικής ΑΟΖ με την Ιταλία, η Ελλάδα θα εκτελέσει για πρώτη φορά παράλληλες έρευνες στα βορειοδυτικά και τα νοτιοδυτικά σύνορά της. Αρμόδιες πηγές τονίζουν ότι «η ταχύτητα με την οποία ανταποκρίθηκε η ExxonMobil, μας γεμίζει εμπιστοσύνη για το τελικό αποτέλεσμα και φαίνεται να επιβεβαιώνει τη στρατηγική σημασία της περιοχής ερευνών».

Την πρόσκτηση σεισμικών δεδομένων στα μπλοκ δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης (2D), θα ακολουθήσει η επεξεργασία των δεδομένων εντός των επομένων 6 μηνών για την απεικόνιση των γεωλογικών δομών του υπεδάφους. Μετά την ερμηνεία των επεξεργασμένων σεισμικών δεδομένων, σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα γεωλογικά μοντέλα και άλλα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα, θα ακολουθήσουν: (α) η επιλογή και ιεράρχηση στόχων για διενέργεια ερευνητικών γεωτρήσεων, (β) η σύνταξη μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για ερευνητική γεώτρηση και (γ) η έναρξη διαγωνιστικής διαδικασίας για τη διενέργεια ερευνητικής γεώτρησης.

Στόχος είναι η απόφαση γεώτρησης εντός του 2024 και διενέργεια της πρώτης ερευνητικής γεώτρησης μέσα στο 2025.

Οι δύο περιοχές της Κρήτης είναι οι πλέον υποσχόμενες για την ύπαρξη μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Τα πολύ καλά νέα της Κύπρου με την ανακάλυψη του νέου κοιτάσματος (Κρόνος-1), εξάλλου, λειτουργούν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και για την Ελλάδα. Η γεωλογία του κοιτάσματος, όπως αναφέρουν στην «Κ» οι γνωρίζοντες, είναι αντίστοιχη με τις δομές τύπου Zor, του μεγάλου κοιτάσματος της Αιγύπτου, στις οποίες προσομοιάζουν και οι δομές της Κρήτης. Τα δυνητικά εκτιμώμενα αποθέματα της περιοχής, σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη της ΕΔΕΥ, είναι της τάξης των 70-90 τρισ. κυβικών ποδιών φυσικού αερίου, ποσότητα ικανή να καλύψει το 15%-20% των ετήσιων αναγκών της Ευρώπης σε φυσικό αέριο.

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε επίσης: 

Ξεκινούν τις επόμενες μέρες έρευνες για φυσικό αέριο σε Πελοπόννησο και Κρήτη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News