Business & Finance Τετάρτη 2/11/2022, 16:45
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

AXIA : Επιπλοκές σε «Ηρακλή» και Χρέος φέρνει το πάγωμα των πλειστηριασμών 

AXIA : Επιπλοκές σε «Ηρακλή» και Χρέος φέρνει το πάγωμα των πλειστηριασμών 

Επιπλοκές στα επιχειρηματικά σχέδια των τιτλοποιήσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων του «Ηρακλή», που με τη σειρά τους μπορεί να αυξήσουν το δημόσιο χρέος κατά 5 δισ. ευρώ το 2022, βλέπει η AXIA από την πρόσφατη εμπλοκή στο θέμα των πλειστηριασμών που έφερε η απόφαση του Αρείου Πάγου. 

Με την αβεβαιότητα που έχει προκληθεί σχετικά με το αν μπορούν οι εταιρείες διαχείρισης -οι λεγόμενοι servicers- να διενεργούν πλειστηριασμούς για λογαριασμό των τραπεζών ή των funds που είναι και οι ιδιοκτήτες των χαρτοφυλακίων «κόκκινων» οι πλειστηριασμοί έχουν παγώσει. 

Σύμφωνα με την ανάλυση της AXIA η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμοί με την επιβράδυνση των ρυθμίσεων των μη εξυπηρετούμενων δανείων που προκαλούν τα μακροοικονομικά δεδομένα δημιουργεί κινδύνους στην υλοποίηση του Ηρακλή αλλά και στην πορεία του δημοσίου χρέους. 

Οι εκτιμήσεις για το Χρέος 

Το πάγωμα των πλειστηριασμών Θα μπορούσε να οδηγήσει στην ενεργοποίηση μιας μικρής μερίδας των εγγυήσεων του «Ηρακλή», συνολικού ύψους 18,7 δισ. ευρώ, ενόψει και της απόφασης της Eurostat για το αν αυτές οι εγγυήσεις θα πρέπει να συμπεριληφθούν στο Δημόσιο Χρέος που αναμένεται τις επόμενες ημέρες. 

Οι τελικές αποφάσεις της Eurostat αναμένονται μέσα στις επόμενες ημέρες, καθώς όπως είχε αναδείξει το MR το προηγούμενο διάστημα πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των στατιστικών αρχών των κρατών μελών και της Eurostat. 

Διαβάστε επίσης: Πώς ο «Ηρακλής» μπορεί να αυξήσει το δημόσιο χρέος – Τι εξετάζει η Eurostat

Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι το ποσό των εγγυήσεων θα πρέπει να εγγραφεί στο χρέος μόνο εφόσον καταπέσει κάποια εγγύηση, ενώ η ευρωπαϊκή πλευρά τάσσεται υπέρ της εγγραφής των εγγυήσεων στο σύνολό τους στο δημόσιο χρέος. 

«Το πάγωμα των πλειστηριασμών, από τους οποίους προέρχεται περίπου το 20% – 40% των συνολικών εσόδων, μπορεί να οδηγήσει στο οι servicers, να μην πιάσουν τους στόχους του Ηρακλή. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο μπορεί να υποστηρίξει το επιχείρημα της Eurostat», αναφέρει η έκθεση της AXIA. 

Οι αναλυτές της ΑΧΙΑ εκτιμούν η Eurostat θα προσθέσει ένα μέρος των εγγυήσεων του HAPS στο ελληνικό χρέος, το οποίο υπολογίζεται στα 5 δισ. ευρώ, οδηγώντας τον δείκτη χρέος/ΑΕΠ στο 170% φέτος αντί για πανω από 180% που ήταν οι αρχικές προσδοκίες

Αν η Eurostat επιλέξει να συμπεριλάβει μέρος των εγγυήσεων του «Ηρακλή» στο ελληνικό χρέος η συνέχιση του Ηρακλή μάλλον είναι απίθανη. Οι τιτλοποιήσεις που έχουν ήδη μπει στον Ηρακλή θα ολοκληρωθούν κανονικά. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Δάνεια: Φρένο σε πλειστηριασμούς, φόβοι για νέα χρέη

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News