Business & Finance Δευτέρα 31/10/2022, 13:18
ECONOMIST INTELLIGENCE UNIT

EIU: Μεγάλος «νικητής» η Ελλάδα – Άλμα 16 θέσεων στο επιχειρηματικό περιβάλλον

EIU: Μεγάλος «νικητής» η Ελλάδα – Άλμα 16 θέσεων στο επιχειρηματικό περιβάλλον

Τη μεγαλύτερη βελτίωση στο επιχειρηματικό περιβάλλον ανάμεσα σε 82 χώρες παρουσίασε η Ελλάδα, σύμφωνα με τον σχετικό δείκτη του Economist Intelligence Unit. Σε βάθος τριετίας και με σημείο αναφοράς το τέταρτο τρίμηνο του 2022, η χώρα εκτινάχθηκε κατά 16 θέσεις και ακολουθείται από το Κατάρ (11 θέσεις), τις ΗΠΑ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (10 θέσεις).

Σύμφωνα με την ανάλυση του Economist, η βελτίωση της θέσης της Ελλάδας από το δ’ τρίμηνο του 2019 μέχρι το δ’ τρίμηνο του 2022 καταδεικνύει ότι ο πήχυς βρισκόταν χαμηλά, δεδομένης της καθυστέρησης της ανάκαμψης από την κρίση χρέους του 2009. Επίσης, όπως αναφέρεται στον Economist, η βελτίωση είναι εν μέρει αποτέλεσμα της στάσης της κυβέρνησης, η οποία τάσσεται υπέρ της επιχειρηματικότητας και έχει εφαρμόσει σχετικές μεταρρυθμίσεις, έχει προχωρήσει σε μείωση της φορολογίας και έχει αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στη χώρα.

EIU: Μεγάλος «νικητής» η Ελλάδα – Άλμα 16 θέσεων στο επιχειρηματικό περιβάλλον-1

Όπως προκύπτει από τον σχετικό δείκτη του Economist, ο οποίος παρακολουθεί την ασύμμετρη ανάκαμψη μετά την πανδημία, το καλύτερο επιχειρηματικό περιβάλλον για την επόμενη πενταετία είναι η Σιγκαπούρη, ενώ τη δεύτερη και τρίτη θέση κατακτούν ο Καναδάς και οι ΗΠΑ αντίστοιχα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι χώρες της δυτικής Ευρώπης βρίσκονταν στην κορυφαία εικοσάδα.

Ο μεγάλος χαμένος

Το επιχειρηματικό περιβάλλον της Ρωσίας έχει δεχθεί ανεπανόρθωτη ζημιά ως αποτέλεσμα των οικονομικών κυρώσεων και της αποχώρησης της χώρας από εκατοντάδες τράπεζες και επιχειρήσεις της Δύσης. Σύμφωνα με το Economist Intelligence Unit, η Ρωσία αναμένεται να προσπαθήσει να ενισχύσει τους δεσμούς της με την Κίνα τα επόμενα χρόνια, αλλά οι ευκαιρίες στην αγορά θα παραμείνουν περιορισμένες, όπως και οι διασυνοριακές συναλλαγές. Σύμφωνα με τον σχετικό δείκτη, το επιχειρηματικό περιβάλλον της Ρωσίας έχει πέσει κατά 10 θέσεις.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Η Ελλάδα έπρεπε να κατέχει ήδη την επενδυτική βαθμίδα: Οι 10 λόγοι

Πόσο ανταγωνιστικό είναι το φορολογικό σύστημα στην Ελλάδα;

IOBE: Νεφελώδες το οικονομικό κλίμα – Μικρή τόνωση λόγω τουρισμού τον Σεπτέμβριο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News