ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκωτσέζικο ντους για το οικονομικό επιτελείο – Τα θετικά και τα αρνητικά νέα 

Σκωτσέζικο ντους για το οικονομικό επιτελείο – Τα θετικά και τα αρνητικά νέα 

Το οικονομικό επιτελείο πρέπει να ισορροπήσει πάνω σε μια λεπτή γραμμή το επόμενο διάστημα καθώς από τη μία η ακρίβεια τσακίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις με νέα μέτρα «ανακούφισης» να είναι πάνω στο τραπέζι και από την άλλη δεν πρέπει να περάσει φέτος επουδενί την κόκκινη γραμμή του δημοσιονομικού στόχου για έλλειμμα το πολύ ως 1,7% του ΑΕΠ.

Τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι 

  • Επιδότηση του  πετρελαίου κίνησης (μηνιαίο κόστος 30-40 εκατ €)
  • Fuel pass 3 (θα εξαρτηθεί από την πορεία των τιμών των καυσίμων)
  • Το «καλάθι του νοικοκυριού» θα αρχίζει να εφαρμόζεται από τον επόμενο μήνα όπως έχει προαναγγελθεί ενώ μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ψηφιστεί και η σχετική τροπολογία.

Οι όποιες αποφάσεις βέβαια για το τι θα γίνει με τα καύσιμα που «καίει» του καναλωτές θα πρέπει να ληφθούν μέσα στην εβδομάδα ώστε να ισχύσουν επίσης από την 1η Νοεμβρίου.

Τα θετικά νέα από φυσικό αέριο και τουρισμό 

Όπως εξηγούν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, οι σχεδιασμοί για την οικονομική πολιτική αλλάζουν μέρα με την μέρα. Το οικονομικό επιτελείο όλο το προηγούμενο διάστημα χάραζε την πολιτική του με βάση πως η τιμή του φυσικού αερίου θα κινούνταν κοντά στα 300€/MWh  , το γεγονός πως πλέον η τιμή του TTF βρίσκεται κοντά στα 113€/MWh  έχει θετική επίδραση στους όποιους σχεδιασμούς καθώς μετριάζει το βάρος για τον προϋπολογισμό για αυξημένες επιδοτήσεις επίσης οι τεράστιες τιμές του φυσικού αερίου έχουν αρνητική επίδραση στο ΑΕΠ της χώρας, οπότε το γεγονός πως έχει μειωθεί είναι θετικό.

Τα καλά νέα συνεχίζουν να έρχονται και από το πεδίο του Τουρισμό με την εικόνα να διαμορφώνεται καλύτερα στο τέλος αυτού του μήνα 

Τα κακά νέα 

Η αβεβαιότητα είναι τόσο μεγάλη που κανένας υπολογισμός δεν μπορεί να γίνει με ασφάλεια εξηγούν από το οικονομικό επτελείο Ο μεγαλύτερος άγνωστος είναι το πώς θα εξελιχθεί το επόμενο δίμηνο από πλευράς διεθνών τιμών ενέργειας. Ένας ακόμη παράγοντας που δυσκολεύει την εξίσωση γενικότερα τα επόμενα χρόνια είναι πως η Κομισιόν αναμένεται τον επόμενο μήνα να καταθέσει ένα νέο σχέδιο για αλλαγές στο σύμφωνο σταθερότητας και τους δημοσιονομικούς κανόνες, γεγονός που  κάνει πιο επιτακτική την ανάγκη η Ελλάδα να έχει κατακτήσει την επενδυτική βαθμίδα μέσα στο 2023.

Για αυτό άλλωστε το κλείσιμο του 2022 για τους δημοσιονομικούς στόχους πλέον θεωρείται κρίσιμο και δεν πρέπει επουδενί να διακινδυνεύσει όπως εξηγούν παράγοντες του οικονομικού επιτελείου καθώς το 2022 θα είναι η όχι το εισιτήριο της χώρας για την επενδυτική βαθμίδα. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Σε εφαρμογή το σχέδιο «αυτοσυγκράτηση» για το οικονομικό επιτελείο

Δάνεια: Φρένο σε πλειστηριασμούς, φόβοι για νέα χρέη

Χωρίς φως στο τούνελ της ενεργειακής κρίσης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News