Business & Finance Παρασκευή 21/10/2022, 12:43
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 194,5% το χρέος του 2021 μετά την αναθεώρηση του ΑΕΠ

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 194,5% το χρέος του 2021 μετά την αναθεώρηση του ΑΕΠ

Στο 194,5% επί του ΑΕΠ διαμορφώθηκε το χρέος της γενικής κυβέρνησης το 2021 ήτοι 353 δισ. ευρώ, όπως προκύπτει από την αναθεώρηση των στοιχείων σύμφωνα με το ESA 2010, ενώ το έλλειμμα ανήλθε στα 13,6 δισ. ευρώ ή 7,5% επί του ΑΕΠ.

Αναφορά ελλείμματος /πλεονάσματος, επιπέδου χρέους και παροχή σχετικών στοιχείων Γενικής Κυβέρνησης

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 194,5% το χρέος του 2021 μετά την αναθεώρηση του ΑΕΠ-1

Κατά την πρώτη δημοσιοποίηση (Απρίλιος 2022) το έλλειμμα είχε εκτιμηθεί σε 7,4% του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος σε 193,3% του ΑΕΠ. Οι αναθεωρήσεις στη δεύτερη δημοσιοποίηση οφείλονται κυρίως σε επικαιροποιημένα στοιχεία, σε μεθοδολογικές αλλαγές στην ταξινόμηση κάποιων ειδικών συναλλαγών και στην αναθεώρηση του ΑΕΠ. Η μεταβολή του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ οφείλεται κυρίως στην αναθεώρηση του ΑΕΠ.

Όπως επισημαίνεται από την ΕΛΣΤΑΤ, η μέτρηση του πρωτογενούς ισοζυγίου όπως καθορίζεται στο πλαίσιο του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής για την Ελλάδα δεν υπολογίζεται από τη Στατιστική Αρχή. Κατά τη μέτρηση του πρωτογενούς ισοζυγίου στο πλαίσιο του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής, μια σειρά από δαπάνες και έσοδα αντιμετωπίζονται διαφορετικά από ό,τι αντιμετωπίζονται κατά την κατάρτιση των δημοσιονομικών στοιχείων για τους σκοπούς της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος. Συγκεκριμένα, τα στοιχεία που αντιμετωπίζονται διαφορετικά στο πλαίσιο του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής περιλαμβάνουν τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων, συναλλαγές για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα έσοδα από μεταφορές ποσών που συνδέονται με εισοδήματα των εθνικών κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης, τα οποία προέρχονται από την κατοχή ελληνικών κρατικών ομολόγων στα επενδυτικά χαρτοφυλάκιά τους.

ΑΕΠ, Ισοζύγιο, Δαπάνες, Έσοδα, Χρέος Γενικής Κυβέρνησης

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 194,5% το χρέος του 2021 μετά την αναθεώρηση του ΑΕΠ-2

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News