ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιδοτήσεις ρεύματος: Το μεγάλο στοίχημα του Νοεμβρίου για τον προϋπολογισμό

Επιδοτήσεις ρεύματος: Το μεγάλο στοίχημα του Νοεμβρίου για τον προϋπολογισμό

Oι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος, εξαντλώντας όλα τα νόμιμα περιθώρια, θα ανακοινώσουν τα μεσάνυχτα τα νέα τιμολόγια για τον Νοέμβριο, τα οποία αναμένεται να είναι μειωμένα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο και κοντά στα επίπεδα του Αυγούστου δηλαδή στα 45-50 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα. Σύμφωνα με την δέσμευση της κυβέρνησης θα πρέπει βάσει αυτών τιμών οι επιδοτήσεις που θα ανακοινωθούν αύριο από το ΥΠΕΝ είναι να κινηθούν κοντά 30-35 λεπτά του ευρώ για το μήνα Νοέμβριο ώστε η τελική τιμή του καταναλωτή να προσγειωθεί κοντά στα 14 λεπτά του ευρώ. 

Το θέμα βέβαια που ανακύπτει αυτό το μήνα είναι το εξής: Tο οικονομικό επιτελείο σύμφωνα με πληροφορίες θέλει να αποφύγει να βάλει πλάτη στην στήριξη των τιμών του ρεύματος ή τουλάχιστον να τις επιδοτήσει όσο γίνεται λιγότερο μέσω του προϋπολογισμού, καθώς πρέπει να βρει τους πόρους για να εξασφαλίσει την επιδότηση του πετρελαίου κίνησης αλλά και επειδή ανησυχεί πολύ περισσότερο για το τι θα γίνει στην καρδιά του χειμώνα.

Από την άλλη το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ)  που στηρίζει κατά 75%  περίπου τις κρατικές επιδοτήσεις φαίνεται πως δεν αυγάτισε όσο αναμενόταν από τα υπερέσοδα των παραγωγών, καθώς οι τιμές στην χονδρεμπορικής αγοράς ενέργειας που καθορίζουν και τα έσοδα έχουν μειωθεί σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Ενδεικτικό είναι ότι , η μέση τιμή της χονδρεμπορικής για το Οκτώβριο μέχρι σήμερα είναι στα 263,74 ευρώ, όταν τον προηγούμενο μήνα βρισκόταν στα 416,57 ευρώ.  Μεγάλο ρόλο βέβαια θα παίξει ποια η είναι η τιμή που θα ανακοινώσει ο μεγαλύτερος πάροχος της χώρας καθώς από εκεί θα εξαρτηθούν και οι κρατικές επιδοτήσεις αλλά και η διάρθρωσή τους δηλαδή πόσο θα δώσει το ΤΕΜ και πόσο ο κρατικός προϋπολογισμός εάν χρειαστεί. 

Βέβαια όπως εξηγούσε υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ μέσα στην εβδομάδα η «βουτιά» του φυσικού αερίου έχει θετική επίδραση στον σχεδιασμό των επιδοτήσεων. «Αν συνεχιστεί η πτώση του φυσικού αερίου, θα επαναξιολογήσουμε την πολιτική μας για το 2023», σημείωνε ο ίδιος αξιωματούχος σημειώνοντας όμως ότι «σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να δούμε όλα τα νέα δεδομένα».  Τα προθεσμιακά συμβόλαια του φυσικού αερίου βρίσκονται στα 113 ευρώ/MWh πολύ μακριά δηλαδή από τα 330 ευρώ βάσει των οποίων είχε γίνει και ο σχεδιασμός των επιδοτήσεων 

Κλιμακωτές επιδοτήσεις 

Η απορρόφηση πάντως της επιβάρυνσης στους λογαριασμούς ρεύματος λόγω των υψηλών τιμών δεν θα είναι ίδια για όλους. Τις μεγαλύτερες κρατικές επιδοτήσεις τις παίρνουν όσοι έχουν μικρές καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες, ενώ η επιδότηση θα μειώνεται μετά από αυτό το όριο κλιμακωτά σύμφωνα με τις κλίμακες που όρισε η κυβέρνηση τον προηγούμενο μήνα. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ρεύμα: Χαμηλότερα τα τιμολόγια για τον Νοέμβριο

«Κόκκινη γραμμή» αποτελεί ο στόχος για έλλειμμα στο 1,7% του ΑΕΠ

Οικονομία: Προς τα πάνω η ανάπτυξη αλλά δύσκολοι οι σχεδιασμοί

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News