ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο θέρμανσης: Πρεμιέρα με ανατροπές στην τιμή – Το crash test με το φυσικό αέριο

Πετρέλαιο θέρμανσης: Πρεμιέρα με ανατροπές στην τιμή – Το crash test με το φυσικό αέριο

Πρεμιέρα σήμερα για το πετρέλαιο θέρμανσης  με την ανατροπή να γίνεται την τελευταία στιγμή, καθώς αναμένεται να ανοίξει και κάτω από τις τελευταίες εκτιμήσεις του 1,42-1,46 ευρώ αλλά και κάτω από το 1,40 ευρώ/λίτρο (στο 1,36-1,38 ευρώ/λίτρο) μετά και την έκπτωση από τα HELLENIQ ENERGY(ΕΛΠΕ). Την ίδια στιγμή η HELLENIQ ENERGY δίνει και επιπλέον έκπτωση 5% στη θυγατρική της ΕΚΟ με αποτέλεσμα η συγκεκριμένη εταιρεία να πουλά το πετρέλαιο θέρμανσης στα 1,33 ευρώ ανά λίτρο. Η τιμή αυτή διαμορφώνεται μετά και την οριζόντια κρατική επιδότηση των 0,25 ευρώ. Οι τιμές, βέβαια, είναι υψηλότερες εκτός Αττικής, λόγω των μεταφορικών.

Παρόλα αυτά η τιμή και σε αυτά τα επίπεδα είναι υψηλότερη σχεδόν 20% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή. Υπενθυμίζεται πως η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης την πρώτη ημέρα διάθεσης πέρυσι ήταν στο 1,16 ευρώ. 

Το συγκριτικό τεστ 

Οι βασικοί «παίκτες» στην αγορά φυσικού αερίου «έκλεισαν» τα τιμολόγια Οκτωβρίου που κινούνται στα επίπεδα των 0,11 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Η τιμή αυτή είναι τελική, μετά τις επιδοτήσεις και τους φόρους. 

Με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης να αναμένεται να διαμορφωθεί κοντά στα 1,36-1,38 ευρώ το λίτρο μαζί με την επιδότηση, για ένα μέσο διαμέρισμα 80 τ.μ. στην κεντρική Ελλάδα με πολύ καλή μόνωση και άριστη απόδοση του καυστήρα, το κόστος θέρμανσης για την χειμερινή περίοδο (τρεις μήνες) είναι 566,95 ευρώ. 

Για τα νοικοκυριά που έχουν επιλέξει το φυσικό αέριο ως μέσο θέρμανσης, μετά την επιδότηση για την χειμερινή περίοδο, το κόστος ανέρχεται στα 484 ευρώ. 

Βέβαια, το κόστος αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί ως τελικό, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος μια νέας εκτίναξης του φυσικού αερίου σε απαγορευτικά επίπεδα. Επιπλέον, είναι άγνωστο ποια θα είναι η κρατική επιδότηση τους επόμενους μήνες, ενώ πολύ σημαντικός παράγοντας είναι εάν θα υπάρξουν τελικά ευρωπαϊκές αποφάσεις όπως ένα ευέλικτο πλαφόν -μια ανώτατη τιμή που θα βάλει τέλος στην αβεβαιότητα. Συγκριτικά, πάντως, σε όρους κιλοβατώρας προς το παρόν για τον Οκτώβριο το φυσικό αέριο είναι φθηνότερο καύσιμο καθώς κοστίζει 0,11 ευρώ και το πετρέλαιο 0,13 ευρώ. 

Το επίδομα 

Η βάση υπολογισμού φέτος καθορίζεται στα 350 ευρώ, από 300 ευρώ πέρυσι, ενώ διπλασιάζεται στα 700 ευρώ για όσους δεν χρησιμοποιήσουν φέτος το φυσικό αέριο για θέρμανση, είτε άμεσα είτε έμμεσα μέσω του ηλεκτρισμού. Το επίδομα θέρμανσης υπολογίζεται εάν πολλαπλασιαστεί το επίδομα βάσης (350 ευρώ) με τον συντελεστή βαθμοημερών, που κυμαίνεται από 0,12 έως 1,62 ανάλογα με το ψύχος της περιοχής. 

Το επίδομα προσαυξάνεται κατά 20%, για κάθε τέκνο.

Ενδεικτικά:

Στο κέντρο της Αθήνας (με συντελεστή βαθμοημέρας 0,43) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει από 181 ευρώ πέρυσι, σε 210 ευρώ φέτος.

Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (με συντελεστή βαθμοημέρας 0,71) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 299 ευρώ πέρυσι, σε 347,9 ευρώ φέτος.

Στην Κοζάνη (με συντελεστή βαθμοημέρας 1,12) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 469 ευρώ πέρυσι, σε 548,5 ευρώ φέτος. 

Στη Φλώρινα (με συντελεστή βαθμοημέρας 1,18) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 469 ευρώ πέρυσι, σε 578,2 ευρώ φέτος.

Δικαιούχοι είσπραξης του επιδόματος θέρμανσης θα είναι:

– Άγαμοι φορολογούμενοι ή έγγαμοι σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 16.000 ευρώ. 

– Έγγαμοι και συνάψαντες σύμφωνα συμβίωσης φορολογούμενοι οι οποίοι το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 24.000 ευρώ. Προβλέπεται  δε προσαύξηση των ορίων για κάθε εξαρτώμενο τέκνο κατά 3.000 ευρώ. 

Διαβάστε επίσης: 

«Πρεμιέρα» με 1,45 ευρώ ανά λίτρο αναμένεται για το πετρέλαιο θέρμανσης

Δεύτερες και τρίτες σκέψεις για την επιδότηση του πετρελαίου κίνησης

Να αλλάξουμε τελικά καυστήρα; Φθηνότερο το φυσικό αέριο ή το πετρέλαιο;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News