ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρεις και έξω – Το ποινολόγιο για τους ανέργους

Τρεις και έξω – Το ποινολόγιο για τους ανέργους

Αντιμέτωποι με τη διαγραφή τους από το μητρώο ανέργων θα έρχονται όσοι αρνηθούν τρεις φορές να εργαστούν σε κατάλληλη θέση που θα τους προτείνει ο ΟΑΕΔ. Σε αυτή τη περίπτωση, η διαγραφή θα έχει διάρκεια 2 χρόνια και θα διακόπτεται το επίδομα ανεργίας. 

Διαγραφή όμως προβλέπεται και στην περίπτωση άρνησης συμμετοχής σε πρόγραμμα κατάρτισης. Όταν συμβαίνει αυτό, ο άνεργος θα διαγράφεται από το μητρώο για 6 μήνες και για το ίδιο διάστημα δεν θα του καταβάλλεται επίδομα ανεργίας.

Επιπλέον, για να παραμείνει στο μητρώο ανέργων, ένας άνεργος θα πρέπει να προχωρά υποχρεωτικά στη κατάρτιση ψηφιακού ατομικού σχεδίου δράσης σε συνεργασία με τον εργασιακό σύμβουλο της ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ), ειδάλλως τον περιμένει ξανά 6μηνη διαγραφή.  Το σχέδιο περιλαμβάνει τις γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητές του, την προηγούμενη απασχόλησή του, τις ανάγκες κατάρτισης ή άλλες ενέργειες που θα διευκολύνουν την εύρεση εργασίας με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους.

Η ίδια ποινή προβλέπεται και για τους πολίτες που δηλώνουν άνεργοι ενώ απασχολούνται είτε ως μισθωτοί  είτε ως αυτοαπασχολούμενοι. Για όποιον άνεργο «ξεχάσει» να ενημερώσει την ΔΥΠΑ ότι άρχισε να εργάζετα, οι 6 μήνες διαγραφής είναι αναπόφευκτοι. Σε περίπτωση  μάλιστα δεύτερης παράβασης εντός 12 μηνών, χάνει το δικαίωμα επανεγγραφής στο μητρώο ΔΥΠΑ για 2 έτη. Σε μια τέτοια περίπτωση, τυχόν παροχές που έχουν καταβληθεί θα αναζητούνται ως αχρεωστήτως καταβληθείσες, ενώ θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο.
Η αντιπολίτευση, πάντως, κατηγορεί την κυβέρνηση πως οι ρυθμίσεις αποτελούν  μια «Αστυνομία Ανέργων», με τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη να απαντά μέσω των social media. «Ας μου απαντήσει κάποιος: Θα θεωρούσατε ‘Αστυνομία Ανέργων’ ένα σύστημα με βάση το οποίο διαγράφεται ένας άνεργος από τα Μητρώα της ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ) όταν του προσφερθούν 3 κατάλληλες δουλειές για τον ίδιο και τις απορρίψει και τις 3; Πιστεύετε ότι το σύστημα αυτό είναι άδικο και τιμωρητικό, όπως μας κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ και διάφοροι ‘σχολιαστές’  στο Twitter;.   

Αυτό το σύστημα πράγματι υιοθετήσαμε με τον νόμο ‘Δουλειές Ξανά’ και τώρα μετά την έκδοση των επιμέρους αποφάσεων θα τεθεί σε εφαρμογή.  Στον άνεργο, ο οποίος δηλώνει ούτως ή άλλως στη ΔΥΠΑ τα στοιχεία του προφίλ του, θα προσφέρονται δουλειές αντίστοιχες με τις σπουδές του και τη διαδρομή του και κοντά στον τόπο κατοικίας του. Όχι όποια δουλειά βρεθεί στα αρχεία της ΔΥΠΑ! Θα προχωρήσουμε λοιπόν μπροστά με αυτή τη ρύθμιση, ξέροντας ότι τόσο η μεγάλη πλειονότητα της κοινωνίας όσο και οι ίδιοι άνεργοι που ενδιαφέρονται να βρουν δουλειά τη στηρίζουν. 

Η κυβέρνηση δίνει προφανώς προτεραιότητα στην απασχόληση. Με τη δική μας άλλωστε πολιτική η ανεργία έχει περιοριστεί από 17,5% -που την κληρονομήσαμε- στο 12,5%. Αυτό έγινε χάρη στα μέτρα που υιοθετήσαμε για τη μείωση της φορολογίας. Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων. Την απλούστευση της αδειοδότησης. Τον νέο νόμο για την Προστασία της Εργασίας που ισορροπεί επιτυχώς ανάμεσα στην προστασία των εργαζομένων και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας». 

Διαβάστε επίσης: 

Έρχονται αλλαγές στα επιδόματα ανεργίας: Ποιοι παίρνουν μπόνους, ποιοι διαγράφονται

Εκκαθάριση στις λίστες του ΟΑΕΔ: Στο επόμενο δίμηνο οι διαγραφές ανέργων

Ανεργία: Στο 12,2% υποχώρησε σε ετήσια βάση τον Αύγουστο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News