ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έως το τέλος του έτους οι δεσμευτικές προσφορές για την Πολιτεία Καινοτομίας

Εγκρίθηκε το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο για την κατασκευή της στις πρώην εγκαταστάσεις της βιομηχανίας ΧΡΩΠΕΙ στον Πειραιά.

Έως το τέλος του έτους οι δεσμευτικές προσφορές για την Πολιτεία Καινοτομίας

Με τη διαδικασία της υποβολής δεσμευτικών προσφορών για την κατασκευή του Κέντρου Καινοτομίας στις πρώην εγκαταστάσεις της βιομηχανίας ΧΡΩΠΕΙ, στον Πειραιά, να εκτιμάται ότι θα λάβει χώρα έως το τέλος της χρονιάς, προχωρούν οι απαιτούμενες ενέργειες για την ωρίμανση της επένδυσης της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ.

Μία από τις πιο πρόσφατες τέτοιου είδους κινήσεις περιλαμβάνει την έγκριση από το υπουργείο Περιβάλλοντος του ειδικού πολεοδομικού σχεδίου (ΕΠΣ), που προβλέπει τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να τηρούνται κατά την ανάπτυξη του ακινήτου περίπου 18 στρεμμάτων (17.868 τ.μ.). Στο ακίνητο θα φιλοξενηθεί, μεταξύ άλλων, σημαντικός αριθμός νεοφυών επιχειρήσεων, τεχνοβλαστών, καινοτόμων εταιρειών, ερευνητικών ιδρυμάτων και φορέων καινοτομίας. Ως κύρια χρήση, που θα πρέπει να αντιστοιχεί στο 50% της συνολικής δόμησης, προβλέπονται οι γραφειακοί χώροι, με τις συνοδές χρήσεις να περιλαμβάνουν συνεδριακά κέντρα, εμπορικά καταστήματα και αποθήκες χαμηλής όχλησης. Επίσης, κατά το ΕΠΣ, ο υδατόπυργος και το Φουγάρο, τα δύο τοπόσημα που βρίσκονται στο ακίνητο, θα πρέπει να αναδειχθούν με τη δημιουργία ενός ενιαία ανοιχτού χώρου πρασίνου.

Σκοπός της ανάπλασης είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου κτιριακού συγκροτήματος γραφείων, που θα φιλοξενεί νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας, όπως επίσης και τμήματα έρευνας και ανάπτυξης μεγάλων επιχειρήσεων. Απώτερος στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας χώρος εκκόλαψης και φιλοξενίας νέων εταιρειών υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας, αλλά και να «τρέχουν» ερευνητικά προγράμματα.

Για το Κέντρο Καινοτομίας, φακέλους εκδήλωσης ενδιαφέροντος έχουν καταθέσει τέσσερα σχήματα: Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με το εκκολαπτήριο νεοφυών επιχειρήσεων τεχνολογίας Found.ation και τη συμβουλευτική Mantis Business Innovation, η Dimand Real Estate με το Τεχνολογικό Πάρκο Βαρκελώνης, το σχήμα Intrakat με τη Factory International και η «Ακτωρ Παραχωρήσεις» με τη Reds, αμερικανικό συμβουλευτικό όμιλο, και το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών.

Ο ανάδοχος εκτιμάται ότι θα αναλάβει την κατασκευή νέων κτιρίων και υποδομών, την ανακατασκευή των υφιστάμενων ακινήτων, την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του ακινήτου, ενώ θα διαθέτει και την εμπορική εκμετάλλευση των χώρων. Η μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση διαμορφώνεται σε 46.000 τ.μ., με κάλυψη επί των 10 από τα σχεδόν 18 στρέμματα. Υπολογίζεται ότι το έργο θα δημιουργήσει περισσότερες από 2.400 θέσεις εργασίας, με τη διάρκεια της σύμβασης, που θα υλοποιηθεί ως Σύμπραξη Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), να είναι 30 χρόνια με δυνατότητα δεκαπενταετούς παράτασης. Η κατασκευαστική περίοδος του έργου είναι τρία χρόνια. Μέσω της Πολιτείας Καινοτομίας επιδιώκεται η διασύνδεση των ερευνητικών κέντρων με τις επιχειρήσεις, με απώτερο στόχο την παραγωγή εμπορικά αξιοποιήσιμων καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών.

Το ακίνητο της ΧΡΩΠΕΙ, που χρονολογείται από τα τέλη του 19ου αιώνα, έχει παραμείνει ανεκμετάλλευτο από τη δεκαετία του 1980, όταν η ιστορική βιομηχανία χρωμάτων διέκοψε τη λειτουργία της. Ιδιοκτήτης της έκτασης των 17,9 στρεμμάτων ήταν ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκου, ο οποίος προχώρησε στην παραχώρησή του στο υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων πριν από περίπου ένα χρόνο για τις ανάγκες της εν λόγω πρωτοβουλίας.

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News