Business & Finance Κυριακή 9/10/2022, 12:52
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

NBG Business Seeds: Επιχειρηματίες που διακρίθηκαν στον τελευταίο διαγωνισμό της ΕΤΕ μιλούν για τα σχέδια τους

NBG Business Seeds: Επιχειρηματίες που διακρίθηκαν στον τελευταίο διαγωνισμό της ΕΤΕ μιλούν για τα σχέδια τους

Με την ολοκλήρωση, στις αρχές της προηγουμένης εβδομάδας, της διαδικασίας υποβολής υποψηφιοτήτων για τον 13ο Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας του προγράμματος NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας ξεκινά η διαδικασία αξιολόγησης των προτάσεων και η ανάδειξη των 10 ιδεών που θα βραβευτούν στην καθιερωμένη εκδήλωση που γίνεται κάθε Ιούνιο.

Την ίδια όμως στιγμή οι δέκα περυσινές νεοφυείς επιχειρήσεις που διακρίθηκαν στον 12ο Διαγωνισμό της Εθνικής Τράπεζας, τρέχουν τα σχέδια τους, κυνηγούν τα όνειρα τους και πορεύονται με όλες τις δυνάμεις τους, με την συμβολή και την συμβουλή της τράπεζας στο δρόμο προς την επιτυχία, όχι μόνον εντός συνόρων, αλλά και εκτός.

Μόλις τέσσερεις μήνες μετά την βράβευση τους στο Διαγωνισμό Καινοτομίας και Τεχνολογίας της Εθνικής Τράπεζας έχουν κάνει τα επόμενα βήματα, δεν αφήνουν να χαθεί ούτε μέρα, παρά το γεγονός ότι μεσολάβησε το καλοκαίρι. Ποια είναι τα όνειρά τους; Που βρίσκεται σήμερα η ιδέα τους. Οι δημιουργοί των ιδεών που έγιναν πράξη μιλούν στο ΑΠΕ/ΜΠΕ και δίνουν απαντήσεις.

DeepMed: Διαγνωστικό σύστημα τεχνητής νοημοσύνης για σταδιοποίηση του καρκίνου πολλαπλών τύπων (πρώτος νικητής)

Κορυφαίος νικητής του 12ου Διαγωνισμού Καινοτομίας & Τεχνολογίας NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας αναδείχθηκε η εταιρεία DeepMed, για ένα διαγνωστικό σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που ανέπτυξε για τη σταδιοποίηση του καρκίνου πολλαπλών τύπων, μέσω ανίχνευσης μεταστάσεων σε λεμφαδένες από ψηφιοποιημένα πλακίδια μικροσκοπίου.

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Βουγάς, δημιουργός και Διευθύνων Σύμβουλος της DeepMed αναφέρει ότι το σύστημα που έχει αναπτυχθεί Βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο τεχνικής ωριμότητας δεδομένου του ότι απέκτησε CE-Marking το Μάιο του 2022. Αυτή τη στιγμή ενσωματώνεται σε ήδη καταξιωμένες πλατφόρμες διαχείρισης ψηφιοποιημένων πλακιδίων και είναι πλέον έτοιμο να μπει στα ευρωπαϊκά νοσοκομεία. Η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης ως εργαλείο υποβοήθησης στην Ιατρική Διάγνωση και την Εξατομικευμένη Ιατρική αποτελεί μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη αγορά, η οποία θα διαμορφώσει την ιατρική της επόμενης γενιάς. Φιλοδοξία μας είναι να κάνουμε τη DeepMed ΙΟ έναν από τους κύριους ‘παίκτες’ αυτής της αγοράς σε παγκόσμιο επίπεδο, προσθέτει.

GEP 4/2 – Drone χαρτογράφησης καλλιεργειών για εντοπισμό ασθενειών (δεύτερο βραβείο)

Η εταιρεία Gep κατασκευάζει drones για χρήση από γεωπόνους και καλλιεργητές, καταγράφοντας την υγεία φυτών και καλλιεργειών με στόχο την αύξηση της παραγωγής, την μείωση του κόστους και των φυτοφαρμάκων. Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της GEP Unmanned Tech Γιώργος Παπαδημητρόπουλος αναφέρει ότι στόχος είναι μέσα από τα drone που κατασκευάζει η εταιρεία είναι να συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος μέσω μιας βιώσιμης γεωργίας ενώ παράλληλα βελτιώνοντας και τις συνθήκες για τον τελικό καταναλωτή. Κάτι που καθημερινά γίνεται όλο και πιο επίκαιρο λόγο της συνεχόμενης αύξησης του πληθυσμού και τις ανάλογης μείωσης καλλιεργήσιμων εκτάσεων. Ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι η GEP να εδραιωθεί ως ένας από τους κορυφαίους κατασκευαστές εξειδικευμένων drone σε διεθνή επίπεδο, προσφέροντας λύσεις σε κρίσιμα ζητήματα, προσθέτει ο κ. Παπαδημητρόπουλος.

ScolioSense- Εκσυγχρονισμός ορθοπεδικών βοηθημάτων με την βοήθεια αισθητήρων (τρίτο βραβείο)

Η AidPlex έχει αναπτύξει μια έξυπνη φορητή συσκευή, το ScolioSense, που παρακολουθεί τη θεραπεία της σκολίωσης και συγκεκριμένα τον προβλεπόμενο χρόνο χρήσης του νάρθηκα πλάτης ενώ, παράλληλα, με τη χρήση αισθητήρων διασφαλίζει τη σωστή εφαρμογή της θεραπείας, προκειμένου να μειωθεί η πιθανότητα μελλοντικής χειρουργικής επέμβασης στη σπονδυλική στήλη των ασθενών.

Όπως επισημαίνει ο Χάρης Γερεμτζές, CEO & συνιδρυτής της AidPlex το όραμα της εταιρείας είναι να εκσυγχρονίσει τα ορθοπεδικά βοηθήματα, τα οποία παραμένουν τα ίδια εδώ και χρόνια, με την βοήθεια αισθητήρων και νέων τεχνολογιών. Η βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ασθενών με ορθοπεδικά προβλήματα ήταν ανέκαθεν ο στόχος μας. Η AidPlex στοχεύει τα επόμενα τρία χρόνια να κατακτήσει τις μεγάλες αγορές της Ευρώπης και της Αμερικής, βελτιώνοντας τη θεραπεία χιλιάδων ασθενών παγκοσμίως. Προκειμένου να αναπτυχθεί η εταιρεία αναζητεί κεφάλαια. Ήδη έχει εξασφαλίσει μεγάλο μέρος της ανάγκης της από επενδυτές αγγέλους που ζουν στην Ευρώπη και την Αμερική.

Μetabio-Μια πλατφόρμα στην υπηρεσία ασθενών, μονάδων υγείας, βιοτραπεζών και ερευνητικών κέντρων (τέταρτο βραβείο)

Η Metabio, είναι μια πλατφόρμα για ασθενείς, μονάδες υγείας, βιοτράπεζες και ερευνητικά κέντρα, με στόχο τη βελτιστοποίηση του κύκλου ανάπτυξης φαρμάκων, μειώνοντας έτσι δραστικά το κόστος της πρωτογενούς παραγωγής και αυξάνοντας την αξία του βιοδείγματος. Η ομάδα της Metabio και συγκεκριμένα οι Κώστας Αναστασίου, Παναγιώτης Κατσαούνης και η Desislava Ivanova αναφέρουν ότι στην πορεία της επιχείρησης, υλοποιήθηκαν με επιτυχία, δύο επενδυτικοί κύκλοι ύψους 140.000 ευρώ από αγγέλους επενδυτές. Το 2020, με την εισαγωγή της επιχείρησης στην αγορά, και την κατάθεση PCT πατέντας, η Metabio πολύ γρήγορα και με επιτυχία διεκδίκησε και κέρδισε τα δύο πρώτα συμβόλαια της, εξυπηρετώντας βιοτράπεζες σε Ελλάδα και Ευρώπη. Σήμερα βρίσκεται στη διαδικασία δημιουργίας θυγατρικής εταιρείας στη Βουλγαρία, με την χρηματοδοτική υποστήριξη του Βουλγαρικού VC, Innovation Capital, με αποκλειστικό αντικείμενο την εμπορική επέκταση της πλατφόρμας στην ΝΑ Ευρώπη. Η Metabio έχει πλέων παρουσία σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Γαλλία, Νότιο Αφρική, Ζάμπια και επεκτείνεται συνεχώς. Παράλληλα η αναζήτηση χρηματοδοτικών κεφαλαίων συνεχίζεται με σκοπό την ταχεία περεταίρω ανάπτυξη, προσθέτουν.

Cognitiv+:ο ψηφιακός «βοηθός» των δικηγόρων

Η πλατφόρμα Cognitiv+ διαθέτει μια σειρά εργαλείων που εξορθολογίζουν την ανάλυση νομικών εγγράφων, από τη σάρωση εγγράφων και την κατανόηση ρητρών και υποχρεώσεων, μέχρι τη δημιουργία αναφορών με εξαγόμενα δεδομένα, δίνοντας τη δυνατότητα σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις να επιτύχουν ταχύτερη και καλύτερη λήψη αποφάσεων. Όπως επισημαίνει ο. Βασίλης Τσώλης, Founder & CEO της Cognitiv+ η πλατφόρμα χτίζει ένα νέο σύστημα με πιο φιλικό design για τον χρήστη, το οποίο θα αναγνωρίζει και θα κατηγοριοποιεί πάνω από 30 διαφορετικούς τύπους νομικών εγγράφων. Θα βοηθήσει μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις να οργανώσουν και να διαχειριστούν τα έγγραφά τους πριν από την διαδικασία της δέουσας επιμέλειας. Έπειτα, θα μπορούν να εντοπίζουν αυτόματα και να διαχειρίζονται τους κινδύνους. Το όνειρό μας, τονίζει, είναι να μεγαλώσουμε σαν ομάδα και να αναπτύξουμε νέες λύσεις στην υπάρχουσα ιδέα που δουλεύουμε τα τελευταία πέντε χρόνια. Όπως επίσης να δημιουργήσουμε ένα τελικό προϊόν που δικηγόροι και νομικά τμήματα θα συμβουλεύονται καθημερινά. Το προϊόν θα αποτελεί μια ολοκληρωμένη λύση, εξοικονομώντας χρόνο από επαναλαμβανόμενες εργασίες που αναγκάζονται να διενεργούν χειρονακτικά. Έχουμε επεκταθεί και σε άλλες γλώσσες εκτός από τα Αγγλικά, όπως Γαλλικά, Γερμανικά, Ισπανικά και Ελληνικά. Μελλοντικά σκοπεύουμε να μεταφέρουμε τη γνώση που εξάγουμε από νομικές συμβάσεις σε επιπλέον γλώσσες για να εξυπηρετήσουμε ανάγκες και σε άλλες αγορές.

“Πράσινη” μετακίνηση στην πόλη με το ηλεκτρινό Patin-e

Δύο νέοι επιχειρηματίες, ο Παντελής Ζάρκος και η ‘Αννα Χλιούρα, παρουσιάζουν ένα μοντέλο ηλεκτρικού πατινιού που εστιάζει στην ασφάλεια και στην άνεση, εξυπηρετώντας ανάγκες μετακίνησης στο αστικό περιβάλλον. Όπως επισημαίνουν η φιλοδοξία τους μέσα από το Patin-e της Elektronio είναι να επενδύουν συνεχώς σε αυτή την πρόταση μικροκινητικότητας που θα ακολουθεί πάντοτε το τετράπτυχο που τους εκφράζει, δηλαδή ασφάλεια, άνεση, αποθηκευτικός χώρος και εξατομίκευση προκειμένου να εγκαθιδρύσουν μία φιλοσοφία που θα καταστήσει το ηλεκτρικό πατίνι στη συνείδηση του κοινού όχι ως κάτι που είναι απλά παιχνίδι ή gadget αλλά πρωτίστως όχημα. Γενικότερό μας όνειρο είναι να αυξάνονται και να πληθύνονται τα οχήματά μας, τόσο τα ηλεκτρικά μας πατίνια όσο και τα ηλεκτρικά μας ποδήλατα και να τα βλέπουμε σε περισσότερες πόλεις ανά τον κόσμο, χαρακτηριστικό που θα επιβεβαιώνει τη δουλειά μας και θα μας κάνει πιο δημιουργικούς και χαρούμενους, αναφέρουν.

Kryptonio Wallet- κρατήστε τα κρυπτονομίσματά σας ασφαλή

H Kryptonio δημιούργησε ένα πορτοφόλι κρυπτονομισμάτων «χωρίς κλειδί», ώστε οι χρήστες να μην χρειάζεται πλέον να ανησυχούν για τη διαχείριση των ιδιωτικών κλειδιών ή την ασφαλή αποθήκευση φράσεων αρχικής σελίδας. Όπως μας εξηγεί ο Ηλίας Χατζής, Co-Founder & CEO της Kryptonio, χρησιμοποιείται προηγμένη κρυπτογραφία και βιομετρία προσώπου που παρέχει στον χρήστη ασφάλεια και απλότητα στη διαχείριση των κρυπτονομισμάτων του. Εδώ και ένα χρόνο ήμασταν σε δοκιμαστική λειτουργία (invite-only private beta) με χιλιάδες χρήστες από 47 διαφορετικές χώρες. Τις επόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσουμε την δημόσια διάθεση του Kryptonio Wallet και οποιοσδήποτε θα μπορεί να κατεβάσει την εφαρμογή στο κινητό του και να χρησιμοποιήσει το πορτοφόλι μας αναφέρει ο κ.Χατζής.

Η αγορά του ψηφιακού χρήματος, των κρυπτονομισμάτων, των NFTs και των CBDCs (Central Bank Digital Currencies), είναι ήδη πολύ μεγάλη και θα γίνει τεράστια. Με όλες τις διαφορετικές μορφές ψηφιακού χρήματος, θα είμαστε σε θέση εύκολα να στείλουμε χρήματα σε άλλους, να πληρώσουμε επιχειρήσεις για τα προϊόντα που θέλουμε, και να πληρώσουμε τους λογαριασμούς μας. Όμως αν δεν υπάρχει ασφάλεια δεν θα μπορούμε να κοιμηθούμε ήσυχα τα βράδια και αν δεν υπάρχει ευκολία, όσο ασφαλή και να είναι τα ψηφιακά χρήματά μας, θα μας είναι άχρηστα γιατί δεν θα μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε, προσθέτει

MyTeam – μια πλατφόρμα που φέρνει την αθλητική κοινότητα “κοντά”

Το MyTeam απευθύνεται σε αθλητικά σωματεία, προπονητές, αθλητές και γονείς, για την ψηφιοποίηση και βελτιστοποίηση ποικίλων διαδικασιών, όπως οικονομικές συναλλαγές και διαμόρφωση προγραμμάτων προπονήσεων. Με αυτόν τον τρόπο, οι αθλητικοί σύλλογοι και η κοινότητα τους μπορούν να έχουν πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες εύκολα και άμεσα.

Ο Δημήτρης Σερελέας, Co-Founder & Business Development Manager του MyTeam αναφέρει ότι μόλις έκλεισε η πρώτη σεζόν και «είμαστε πάρα πολύ ικανοποιημένοι με την μέχρι τώρα πορεία, καθώς έχουμε ήδη αρκετούς συλλόγους που μας έχουν εμπιστευτεί για τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους όπως ο Παναθηναϊκός Α.Ο., ο Ολυμπιακός Σ.Φ.Π., η Eurohoops Academy του Θοδωρή Παπαλουκά, ο Απόλλων Πατρών και πολλοί άλλοι»

Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να βελτιώνουμε τις υπηρεσίες μας και να φτιάχνουμε εργαλεία που διευκολύνουν και βελτιώνουν τον τρόπο που λειτουργούν τα αθλητικά σωματεία, πρόσθεσε.

OVIVIEW-ένα χρήσιμο εργαλείο για το HR κάθε επιχείρησης

Η OVIVIEW είναι μια διαδικτυακή πλατφόρμα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, με στόχο τη δημιουργία ενός αντικειμενικού περιβάλλοντος κριτικής αξιολόγησης και επιλογής του καταλληλότερου υποψηφίου για την εκάστοτε θέση εργασίας. Η πλατφόρμα προσφέρει τη δυνατότητα για γρήγορο και εύκολο φιλτράρισμα των υποψηφίων στα πρώτα στάδια αξιολόγησης, μέσω ετεροχρονισμένης καταγραφής κάθε συνέντευξης, προσφέροντας έτσι στον εργοδότη τη δυνατότητα ευέλικτης προσέγγισης σε χαμηλότερο πραγματικό κόστος.

Ο Νικόλας Βαρβέρης, Strategy Director & Partner της OVIVIEW αναφέρει ότι η πλατφόρμα OVIVIEW έχει ήδη φτάσει στο βασικό στάδιο υλοποίησης. Το λογισμικό έχει δοκιμαστεί στην αγορά από τον Μάρτιο του 2018. Από τότε, η εταιρεία έχει ήδη αποκτήσει περισσότερους από 30 πελάτες που χρησιμοποίησαν τις υπηρεσίες της και περισσότεροι από 10.000 υποψήφιοι πέρασαν από τη διαδικασία της βίντεο-συνέντευξης. Τα επόμενα βήματα για την OVIVIEW, είναι να προωθήσει και να διαφημίσει τις υπηρεσίες που προσφέρει, να δημιουργήσει νέες συνδέσεις και να προσεγγίσει νέες αγορές και πελάτες.

Shiplemon: Η πλατφόρμα που βοηθάει τους χρήστες να επιλέξουν τον καλύτερο τρόπο για να στείλουν το δέμα τους

Η Shiplemon δημιούργησε μια πλατφόρμα διαχείρισης αποστολής δεμάτων. Η πλατφόρμα έχει συνδεθεί με τις εταιρείες κούριερ και βοηθάει τους χρήστες να επιλέξουν τον καλύτερο τρόπο για να στείλουν το δέμα τους συγκρίνοντας τιμές, χρόνους παράδοσης και αξιοπιστία.

Ο Γιώργος Ζαχαρτζής, co-founder & CEO αναφέρει ότι η πλατφόρμα έχει ξεκινήσει λειτουργεί εδώ και έναν χρόνο και μέχρι στιγμής περισσότεροι από 3500 ιδιώτες και 100 eshop το έχουν εμπιστευθεί για τις αποστολές τους. Προσθέτουμε συνεχώς νέες λειτουργικές και διασυνδεόμαστε σταθερά με όλο και περισσότερα συστήματα. Τον προηγούμενο μήνα κάναμε launch το checkout plugin που δίνει την δυνατότητα επιλογής τρόπου αποστολής στον καταναλωτή, με υπολογισμό κόστους μεταφορικών και δασμών, και τώρα δοκιμάζουμε σε beta το module των επιστροφών. Μέχρι τέλος του χρόνου θα ξεκινήσουμε την διασύνδεση μας με τα σημαντικότερα ERP. Η εξέλιξη είναι συνεχής. Τρέχουμε, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Όραμα μας είναι να δημιουργήσουμε ένα marketplace εταιρειών αποστολής, το οποίο θα αποτελέσει το κυρίαρχο τρόπο αποστολής δεμάτων. Θα συνδέσουμε όλες τις εταιρείες αποστολής που μπορούν να μεταφέρουν από φάκελο μέχρι παλέτα, σε ένα κεντρικό σύστημα καθώς και όλες τις υπηρεσίες που μπορούν να συνδεθούν με το first & last mile. Η υπηρεσία θα γίνει σημείο αναφοράς για όποιον θέλει να στείλει είτε ένα δέμα, είτε χιλιάδες, προσθέτει.

Οι νέοι επιχειρηματίες στις απαντήσεις τους στο Αθηναϊκό Πρακτορείο αναφέρονται επίσης στις προκλήσεις που αντιμετώπισαν προκειμένου η ιδέα τους να γίνει πράξη και αναδεικνύουν την ώθηση που τους έδωσε η συμμετοχή και η διάκριση τους στο διαγωνισμός Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας της Εθνικής Τράπεζας.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News