ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

AWS: Παγκόσμιο πρότυπο «έξυπνου νησιού» η Νάξος – Τα επόμενα βήματα στην Ελλάδα 

AWS: Παγκόσμιο πρότυπο «έξυπνου νησιού» η Νάξος – Τα επόμενα βήματα στην Ελλάδα 

Η Amazon Web Services έχει αναπτύξει σε συνεργασία με τοπικές Αρχές και άλλες επιχειρήσεις πολλές «έξυπνες» εφαρμογές σε διάφορες περιοχές ανά τον κόσμο, αλλά η Νάξος γίνεται το πρώτο πλήρως «smart island» που υποστηρίζει η θυγατρική του τεχνολογικού κολοσσού παγκοσμίως, με στόχο να αποτελέσει πρότυπο και για άλλες παρόμοιες πρωτοβουλίες, τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας. 

Αυτό ανέφερε ο Cameron Brooks, Director, Europe Public Sector,της Amazon Web Services μιλώντας κατά την διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων λίγα 24ώρα μετά από την επίσημη παρουσίασης του έργου στη Νάξο. Ο ίδιος σημείωσε πως η επιλογή της Νάξου για αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα έρχεται ως φυσική συνέπεια της παρουσίας της εταιρείας στη χώρα μας, που συνεχώς επεκτείνεται από το 2020 έως και σήμερα. 

AWS: Παγκόσμιο πρότυπο «έξυπνου νησιού» η Νάξος – Τα επόμενα βήματα στην Ελλάδα -1
O Cameron Brooks κατά την παρουσίαση του Smart Island στη Νάξο

Αποκάλυψε δε πως μέσα στο 2023 θα λειτουργήσει η Τοπική Ζώνη της Amazon Web Services (ΑWS Local Zone), μια επένδυση που είχε ανακοινωθεί πέρσι και αφορά την επέκταση των εφαρμογών cloud της εταιρείας πιο κοντά στους τελικούς της χρήστες. «Έχουμε και άλλα σχέδια για την Ελλάδα τον επόμενο χρόνο, τα οποία όμως δεν μπορούμε να ανακοινώσουμε ακόμη», σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Το project της Νάξου 

Όπως εξήγησε ο κ. Brooks η Νάξος επιλέχθηκε για το πιλοτικό έργο λόγω του μεγέθους, της τοποθεσίας της και των ειδικών συνθηκών που διαθέτει. Χαρακτηριστικά που την καθιστούν ιδανικό «φυσικό εργαστήριο» για έξυπνες εφαρμογές που μπορούν να βελτιώσουν την ζωή, όχι μόνο των κατοίκων αλλά και των τουριστών που την επισκέπτονται. Έτσι, οι περίπου 23 συνεργάτες της Amazon Web Services, από startups έως μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες και τράπεζες, αξιοποιούν τις cloud υποδομές της εταιρείας για: 

  • Λύσεις που κάνουν πιο «έξυπνες» τις υποδομές του νησιού, όπως για παράδειγμα τη μαρίνα της Νάξου μέσω συστήματος αισθητήρων που αξιοποιούν το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (ΙοΤ). «Έξυπνο» φωτισμό που οδηγεί σε εξοικονόμηση ενέργειας, μετεωρολογικούς σταθμούς και συστήματα πυρανίχνευσης κλπ.  
  • Εφαρμογές κινητικότητας, όπως συστήματα πληρωμών για ταξί, αυτοματοποιημένα συστήματα στάθμευσης, ηλεκτρικούς φορτιστές αλλά και συστήματα μεταφορές εμπορευμάτων.
  • Συστήματα παρακολούθησης της κίνησης των πλοίων που συλλέγουν μια σειρά από δεδομένα τα οποία μπορούν να αξιοποιούν οι λιμενικές Αρχές αλλά και το ευρύτερο κοινό και οι επισκέπτες του νησιού.
  • Λύσεις για τη πρωτοβάθμια υγεία, όπως η μεταφορά δειγμάτων αίματος και φαρμάκων μέσω drone από και προς μικρότερα νησιά των Κυκλάδων, καθώς και συστήματα τηλεϊατρικής που συνδέουν ασθενείς με γιατρούς ειδικοτήτων που δεν βρίσκονται στο νησί.  
  • Ηλεκτρονικό σύστημα κρατήσεων για τα μουσεία και άλλες τοπικές εκθέσεις, που μπορούν να λειτουργήσουν και ως σημεία ενημέρωσης για τα ωράρια μαγαζιών και υπηρεσιών και άλλες χρήσιμες πληροφορίες, όπως για παράδειγμα τα κοντινότερα φαρμακεία κλπ. 

Τέλος, η AWS θα προχωρήσει στην εκπαίδευση δημόσιων υπαλλήλων, εργαζομένων και πολιτών του Νοτίου Αιγαίου σε ψηφιακές δεξιότητες. 

AWS: Παγκόσμιο πρότυπο «έξυπνου νησιού» η Νάξος – Τα επόμενα βήματα στην Ελλάδα -2
Οι υπουργοί Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κ. Πιερρακάκης και Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης στην παρουσίαση των εφαρμόγων Smart Island στη Νάξο

«Το project εξελίσσεται συνεχώς και βλέπουμε πως και άλλοι οργανισμοί και εταιρείες εκφράζουν ενδιαφέρον για να συμμετάσχουν σε αυτό με τις δικές τους εφαρμογές», σημείωσε ο κ. Brooks, προσθέτοντας πως τελικός στόχος είναι η ενίσχυση της θέσης της Ελλάδας ως παράδειγμα για την εξαγωγή τεχνολογίας πάνω στα «έξυπνα νησιά» παγκοσμίως. 

Η παρουσία της AWS στη χώρα μας

Η Amazon Web Services ενισχύει την παρουσία της στην χώρα μας που ξεκίνησε οργανωμένα το 2020, έχοντας υπογράψει συμφωνίες συνεργασίες με τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Το γραφείο της εταιρείας στη χώρα μας απασχολεί περίπου 50 άτομα, ορισμένοι εκ των οποίων είναι Έλληνες που εργαζόντουσαν στο εξωτερικό. Τόσο η εφαρμογή εμβολιασμού της ελληνικής κυβέρνησης (emvolio.gov.gr), όσο και η φόρμα εντοπισμού επιβατών (Passenger Locator Form -PFL) που εφαρμόστηκαν στις αρχές της πανδημίας «στήθηκαν» πάνω στις υποδομές Cloud της AWS. 

«Είμαστε αποφασισμένοι να μείνουμε στην Ελλάδα και να συνεχίσουμε να επενδύουμε εδώ. Θέλουμε να συμμετάσχουμε στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, προσφέροντας εργαλεία και λύσεις στον δημόσιο τομέα, τις κοινότητες και τις μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις», ανέφερε ο κ. Brooks εκφράζοντας το αρχικό ενδιαφέρον της εταιρείας και για έργα του Δημοσίου, όπως η νέα γενιά του «ενιαίου κυβερνητικού νέφους» (G-Cloud). 

moneyreview.gr

Διαβάστε ακόμη:

Η Amazon και οι 23 εταιρείες που θα κάνουν τη Νάξο «Smart Island»

Πώς η Αmazon Web Services μετατρέπει τη Νάξο σε έξυπνο νησί

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News