ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα 534 ευρώ: Πότε θα πληρωθεί

Επίδομα 534 ευρώ: Πότε θα πληρωθεί

Στις 12 Ιανουαρίου πληρώνονται οι αναστολές Δεκεμβρίου. Όπως αναφέρει αξιωματούχος στο «Money Review», πρόθεση του υπουργείου Εργασίας είναι το επίδομα ειδικού σκοπού(534 ευρώ) να πληρωθεί τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου, ενώ σύμφωνα πάλι με τον ίδιο αξιωματούχο το πιθανότερο είναι η πληρωμή του επιδόματος να γίνει στις 12 Ιανουαρίου. Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να γίνει μια μεγάλη πληρωμή στις 12 Ιανουαρίου που θα περιλαμβάνει τους εργαζομένους που έμειναν σε αναστολή των κλειστών επιχειρήσεων αλλά και όλους τους εργαζομένους που έμειναν σε αναστολή τον Δεκέμβριο των πληττόμενων επιχειρήσεων.

Το σενάριο που υπήρχε για πληρωμή πριν την Πρωτοχρονιά, τουλάχιστον των εργαζομένων σε κλειστές επιχειρήσεις έχει απορριφθεί για δύο λόγους. Πρώτον υπάρχουν τεχνικοί λόγοι που δεν μπορεί να ολοκληρωθεί   η καταβολή του επιδόματος πριν την Πρωτοχρονιά καθώς το Υπουργείο Εργασίας θα πρέπει να έχει ολόκληρη την εικόνα των αναστολών. Δεύτερον, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Εργασίας μια πληρωμή πριν από την Πρωτοχρονιά για τους εργαζομένους των κλειστών επιχειρήσεων θα δημιουργούσε δύο ταχύτητες αναστολών, γεγονός που σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί το επιτελείο του υπουργείου. Στον προηγούμενο κύκλο των αναστολών, τον Νοέμβριο, είχαν γίνει διαφορετικές πληρωμές για τους εργαζομένους σε κλειστές και πληττόμενες, λόγω των διαφορετικών ημερομηνιών που είχαν οριστεί για τις αιτήσεις στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη. Τον Νοέμβριο, οι δηλώσεις των κλειστών επιχειρήσεων είχαν ολοκληρωθεί στις 24 Νοεμβρίου ενώ η πληρωμή των εργαζομένων έγινε στις 27/11. Οι δηλώσεις από την άλλη των πληττόμενων συνεχίζονταν έως τις 7 Δεκεμβρίου.

Οι αιτήσεις και οι προθεσμίες

Οι επιχειρήσεις που είναι είτε πληττόμενες είτε έχουν κλείσει με κρατική εντολή μπορούν να ολοκληρώσουν τις αιτήσεις στο ΠΣ Εργάνη μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου. Υπάρχει δηλαδή κοινή ημερομηνία και για τις δύο κατηγορίες επιχειρήσεων. Η ίδια προθεσμία ισχύει και για τους εργαζόμενους.

Οι εργαζόμενοι που είναι σε αναστολή όλο τον Δεκέμβριο δικαιούνται ολόκληρο το επίδομα των 534 ευρώ. Εάν ο εργαζόμενος έμεινε σε αναστολή κάποιες μέρες μέσα στον Δεκέμβριο, το επίδομα που θα πάρει θα είναι αναλογικό επί των 534 ευρώ. Για κάθε μέρα αναστολής ο εργαζόμενος δικαιούται 17,8 ευρώ.

Οι εργαζόμενοι των οποίων οι  συμβάσεις εργασίας έχουν τεθεί σε αναστολή και στον παρελθόν δεν χρειάζεται να προβούν σε καμία δήλωση στην «Εργάνη» παρά μόνο εάν επιθυμούν να τροποποιήσουν τον αριθμό λογαριασμού τους (IBAN) ή τυχόν μισθώματα. Επίσης, δεν χρειάζεται από τον εργαζόμενο να προβεί σε καμία αίτηση ακόμη και όταν δεν είναι ο ίδιος εργοδότης που θέτει τη σύμβαση εργασίας του  σε αναστολή κατά τον μήνα Δεκέμβριο. Μόνο οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο, υποβάλλουν υποχρεωτικά υπεύθυνη δήλωση «Εργάνη»  αφού βέβαια πρώτα έχει υποβάλλει την υπεύθυνη δήλωση ο εργοδότης του έως 31 Δεκεμβρίου. Σε περίπτωση εργαζόμενου, με δύο ή παραπάνω εργοδότες, η αποζημίωση ειδικού σκοπού που θα λάβει υπολογίζεται λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των ημερών αναστολής του (το τυχόν κοινό διάστημα ημερών αναστολής προσμετράται μια φορά και δεν αθροίζεται).

Το Δώρο Χριστουγέννων για τον Δεκέμβριο

Τον  Ιανουαρίου και το αργότερο έως τις 31 του μήνα, θα καταβληθεί από το δημόσιο και το τμήμα του Δώρου Χριστουγέννων για τους  εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις βρίσκονται σε αναστολή κατά τον Δεκέμβριο. Το τμήμα του Δώρου που θα καταβληθεί τον Ιανουάριο αφορά το διάστημα  από 1η-31 Δεκεμβρίου 2020.

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News