Business & Finance Τετάρτη 5/10/2022, 22:58
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ν. Παπαθανάσης: Ανάρτηση τιμών για 50 βασικά προϊόντα για να γνωρίζει ο καταναλωτής

Από ειδική εφαρμογή θα γνωστοποιούνται οι τιμές για τα πενήντα βασικά προϊόντα που θα εντοπίζουν στα σούπερ μάρκετ, με τη σχετική συμφωνία, επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης

Ν. Παπαθανάσης: Ανάρτηση τιμών για 50 βασικά προϊόντα για να γνωρίζει ο καταναλωτής

Μέσα από ειδική εφαρμογή θα γνωστοποιούνται οι τιμές για τα πενήντα βασικά προϊόντα που θα εντοπίζουν στα σούπερ μάρκετ, με τη σχετική συμφωνία, επισήμανε ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ.

Ερωτηθείς για το αν η συμφωνία με τα σούπερ μάρκετ είναι δεσμευτική ή είναι «συμφωνία κυρίων» σημείωσε: Δεν έχουμε σταματήσει να συζητάμε με τα σουπερ μαρκετ. Το κάναμε και κατά την περίοδο της πανδημίας. Έχουμε βάλει ένα πλαφόν στο ποσοστό κέρδους. Κάτι το οποίο το ελέγχουμε γι’ αυτό και επιβάλλουμε πρόστιμα. Δηλαδή δεν θέλουμε να υπάρξει υψηλότερο ποσοστό κέρδους από αυτό που υπήρχε την 1/1/2021, τότε που λειτουργούσε ομαλά η αγορά. Τώρα τι κάνουμε; Ερχόμαστε και ζητάμε από τα σουπερ μαρκετ να δημιουργήσουν ένα καλάθι της νοικοκυράς με 50 προϊόντα. Τα απαραίτητα προϊόντα».

Πρόσθεσε δε, ότι η ανάρτηση των τιμών για τα 50 βασικά προϊόντα θα γίνεται μέσω εφαρμογής.

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας: «Αυτό το καλάθι θα υπάρχει αναρτημένο έτσι ώστε να μπορεί ο κάθε καταναλωτής να δει τι αγοράζει και πόσο μπορεί να το αγοράσει. Και θεωρούμε ότι τα σούπερ μάρκετ και η συμφωνία που έχουμε, πέραν της νομοθέτησης που θα κάνουμε, θα παρουσιάζουν προϊόντα τα οποία θα παλεύουν στην κυριολεξία τον πληθωρισμό».

«Το τελευταίο εξάμηνο έχουμε πάνω από 3.000 ελέγχους, έχουμε επιβάλει πρόστιμα και συνεχίζουμε σε όλη την επικράτεια. Επομένως, τα συγκεκριμένα όμως προϊόντα θα είναι προϊόντα τα οποία θα τα παρακολουθούμε, θα είναι πολύ χαμηλά, έτσι ώστε να μην έχουμε τις αυξήσεις που δημιουργούν αυτές τις πληθωριστικές τάσεις και ταυτόχρονα θα μπορούν να εξυπηρετούν τους καταναλωτές, καθότι θα μπορούν να τα βλέπουν, θα μπορούν να συγκρίνουν», είπε ακόμη.

Για την ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγους Θεσσαλονίκης ότι θα εφαρμόσει από Δευτέρα μειωμένο ωράριο, σημείωσε:

«Εμείς θέτουμε το πλαίσιο. Το πλαίσιο δεν αλλάζει. Επομένως, ό, τι ίσχυε θα ισχύει. Από κει και πέρα, αν κάποιος έμπορος θέλει να κλείσει το μαγαζί του νωρίτερα, μπορεί να το κάνει. Επομένως, αν ο εμπορικός Σύλλογος αποφάσισε να το κάνει αυτό, εμείς πάντως δεν θα αλλάξουμε ούτε πρόκειται να μειώσουμε το ωράριο γιατί είναι πολύ σημαντικό. Θέλουμε να συνεχιστεί η αγορά. Βρισκόμαστε σε μια επανεκκίνηση και μετά την πανδημία και σε μία εποχή πολύ δύσκολη. Δεν θέλουμε να απολέσουμε θέσεις εργασίας».

Για το αν είναι εξασφαλισμένη η επάρκεια της διατροφικής αλυσίδας στη χώρα ή μπορεί μέσα στον χειμώνα να παρουσιαστούν κάποιες ελλείψεις, τόνισε:

«Η Ελλάδα ήταν από τις χώρες που δεν έλειψε ποτέ κάτι από τα ράφια. Επομένως, έχουμε πλήρη επάρκεια όλων των αγαθών, όπως κατά τη διάρκεια της πανδημίας που ορισμένες χώρες είχαν άδεια ράφια. Εμείς ποτέ δεν είχαμε κάποια έλλειψη. Παρακολουθούσαμε την αγορά, το κάνουμε και τώρα. Και θέλω να σας πω ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία μα καμία ανησυχία οι συμπολίτες μας να αγοράζουν μόνο τα απαραίτητα προϊόντα και τίποτα παραπάνω από αυτό το οποίο χρειάζονται, διότι πάντα θα υπάρχουν γεμάτα ράφια».

Πηγή: ertnews.gr

Διαβάστε επίσης:

Σούπερ μάρκετ: Έρχεται το «καλάθι της νοικοκυράς» με 50 προϊόντα κατά της ακρίβειας

Άδ. Γεωργιάδης: Θετικό το κλίμα για τις επιχειρήσεις – Έρχεται δύσκολος χειμώνας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News