Business & Finance Τετάρτη 5/10/2022, 09:13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

H «μάχη» των ασφαλιστικών εισφορών για 1,1 εκατομμύρια αυτοαπασχολούμενους

H «μάχη» των ασφαλιστικών εισφορών για 1,1 εκατομμύρια αυτοαπασχολούμενους

Τα δεδομένα είναι τα εξής: Με τον νέο ασφαλιστικό νόμο, οι εισφορές των αυτοαπασχολούμενων είναι συνδεδεμένες με τον πληθωρισμό και του 2022 και του 2023 ενώ από το 2024 και μετά λαμβάνεται υπόψη η μεταβολή των μισθών.

Το υπουργείο Εργασίας θέλει να εφαρμοστεί ο νόμος ενώ οι επαγγελματίες επιδιώκουν το «πάγωμα» για να επιβαρυνθούν με ασφαλιστικές εισφορές αυξημένες κατά 9-10% από την 1/1/2023. Μάλιστα, ήδη εστάλη σχετική επιστολή που υπογράφουν οι επικεφαλής όλων των επιμελητηρίων και συλλόγων της χώρας: τεχνικό επιμελητήριο, ιατρικός σύλλογος, δικηγορικοί σύλλογοι, οικονομικό επιμελητήριο, συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές κλπ.

Το επιχείρημα των επαγγελματιών -εύλογο- είναι ότι ο πληθωρισμός του 9-10% φέτος αποτελεί ακραία μεταβολή που είναι απόρροια της ενεργειακής κρίσης. Ως εκ τούτου, η μεταβολή δεν θα πρέπει να «περάσει» στις ασφαλιστικές εισφορές καθώς κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε τις συνθήκες για νέα συσσώρευση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Από την άλλη, το υπουργείο Εργασίας, υποστηρίζει ότι ο νόμος πρέπει να εφαρμοστεί καθώς οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλουν σήμερα οι αυτοαπασχολούμενοι είναι χαμηλότερες (στην 1η κλίμακα) ακόμη και από αυτές του ανειδίκευτου εργάτη. Αυτό, θα έχει ως αποτέλεσμα την καταβολή πολύ μικρής σύνταξης για τους αυτοαπασχολούμενους οι οποίοι είναι πιθανό να λαμβάνουν κατά τη συνταξιοδότησή τους σύνταξη χαμηλότερη και από το όριο της φτώχειας (κάτω δηλαδή από τα 500 ευρώ τον μήνα).

Το τι θα γίνει για το 2023 θα φανεί μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα καθώς οι διαβουλεύσεις του υπουργείου με τους εμπλεκόμενους επαγγελματικούς φορείς μόλις τώρα ξεκινούν. Το σίγουρο είναι ότι με αφορμή το έκτακτο γεγονός του πληθωρισμού θα ανοίξει και πάλι η συζήτηση για τις ασφαλιστικές εισφορές των αυτοαπασχολούμενων.

Για παράδειγμα, θα ανοίξει η συζήτηση για το αν οι επαγγελματίες θα διατηρήσουν το δικαίωμα να παραμένουν εσαεί στην πρώτη κλίμακα (πληρώνοντας τις χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές) ή αν θα πρέπει ύστερα από τη συμπλήρωση κάποιων ετών να μετατάσσονται υποχρεωτικά σε ανώτερη κλίμακα με τη λογική ότι η εμπειρία φέρνει κανονικά και υψηλότερες αποδοχές.

Για την ιστορία, οι ασφαλιστικές εισφορές με την αύξηση του πληθωρισμού στο 9% θα διαμορφωθούν -εφόσον εφαρμοστεί κανονικά ο νόμος- ως εξής:

1η : Από 210 € σε 229€

2η: Από 252 € σε 275€

3η: Από 302 € σε 329€

4η: Από 363 € σε 396€

5η: Από 435 € σε 474€

6η: Από 566 € σε 617€.  
 
Διαβάστε επίσης: 

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Αύξηση στις εισφορές λόγω πληθωρισμού

«Φωτιά» στις εισφορές βάζει ο πληθωρισμός

Μικρές επιχειρήσεις: Πώς θα γλιτώσουν τέλος επιτηδεύματος και ασφαλιστικές εισφορές

 
 
 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News