Business & Finance Τρίτη 4/10/2022, 18:47
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κύκλος Ιδεών – Συνέδριο: Έχουμε καλή ανάπτυξη, όχι όμως πανηγυρισμοί

Κύκλος Ιδεών – Συνέδριο: Έχουμε καλή ανάπτυξη, όχι όμως πανηγυρισμοί

Θετική η ανάπτυξη της οικονομίας αλλά δεν χρειάζονται πανηγυρισμοί γιατί πολλά διαρθρωτικά προβλήματα παραμένουν ακόμη και σε συνδυασμό με τις δυσμενείς προοπτικές στην Ευρώπη προκαλούν αβεβαιότητες, ήταν το συμπέρασμα της συζήτησης των κ. Τάσου Γιαννίτση, Νίκου Βέττα και Φωκίωνος Καραβία για το μακροοικονομικό πλαίσιο της ανάπτυξης.

Όπως είπε ο πρώην υπουργός, Τάσος Γιαννίτσης «δεν χρειάζεται υμνολογία γιατί σημασία έχει ολόκληρη η εικόνα καθώς την ίδια ώρα ο πληθωρισμός πλησιάζει το 10% και τρώει τα εισοδήματα και οι κοινωνικές ανισότητες αυξάνονται και το ισοζύγιο παρά την αύξηση των εξαγωγών. Είναι θετικό ότι μειώθηκε το ονομαστικό δημόσιο χρέος αλλά η ανάπτυξη προβλέπεται στο 1% κατά μέσο όρο μακροχρόνια κι αυτό δυσκολεύει τα πράγματα στο μέλλον». Σύμφωνα με τον κ. Γιαννίτση παραμένουν τα διαρθρωτικά προβλήματα αλλά το παραγωγικό σύστημα της χώρας δεν είναι ακόμη ισχυρό.

Ο επικεφαλής του ΙΟΒΕ, καθηγητής Νίκος Βέττας, επεσήμανε ότι το 2023 η ανάπτυξη θα είναι θετική αλλά αρκετά μικρότερη από φέτος και θα εξαρτηθεί η δυναμική της από τις ευρύτερες εξελίξεις στον γεωπολιτικό περίγυρο. Στο καλό σενάριο, κατά τον κ. Βέττα, θα είναι θετικά τα αποτελέσματα με ορισμένες αβεβαιότητες ενώ το κακό σενάριο καλύτερα ας μην το σκεφτόμαστε.

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, ήταν πιο αισιόδοξος για την ανάπτυξη τον επόμενο χρόνο μολονότι συμμερίστηκε δυσκολίες που ακόμη υπάρχουν. Επικαλέστηκε τη δυναμική των επενδύσεων και την ετοιμότητα των τραπεζών. Επίσης σημείωσε ότι θα συμβάλλουν τα κονδύλια του Ταμείο Ανάκαμψης που θα “τρέξουν” γρηγορότερα μέσα στο επόμενο διάστημα.

Τον συντονισμό της συζήτησης πραγματοποίησε η δημοσιογράφος, Ειρήνη Χρυσολωρά.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News