Business & Finance Δευτέρα 3/10/2022, 10:40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

FT: H EE ετοιμάζεται να αλλάξει τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας 

FT: H EE ετοιμάζεται να αλλάξει τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας 

Οι Βρυξέλλες θέλουν να δώσουν στα κράτη-μέλη της EE περισσότερο χρόνο για να περιορίσουν τα χρέη τους και να δημιουργήσουν χώρο για δημόσιες επενδύσεις, στο πλαίσιο μιας μεγάλης αναθεώρησης των δημοσιονομικών κανόνων του ευρωπαϊκού μπλοκ, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να καταθέσει πρόταση στα τέλη του μήνα, για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ, που θα επιτρέπει την εκπόνηση μακροπρόθεσμων σχεδίων, ξεχωριστών για κάθε χώρα. Τα σχέδια αυτά που βρίσκονται ακόμη υπό συζήτηση θα απλοποιήσουν τους ιδιαίτερα περίπλοκους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, αλλά και θα ενισχύσουν την επιβολή των κανόνων, αναφέρει το δημοσίευμα. 

«Η ιδέα είναι τα κράτη μέλη να έχουν μεγαλύτερη κυριότητα των σχεδίων μείωσης του χρέους τους, τα οποία θα μπορούσαν να ρυθμίσουν τα ίδια περισσότερο από ό,τι μπορούν σήμερα», δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ. «Όμως όταν οι χώρες συμφωνήσουν τα σχέδιά τους τόσο με την Επιτροπή όσο και με το Συμβούλιο, θα πρέπει να τα υλοποιήσουν και θα είναι ευκολότερο αυτό να επιβληθεί». 

«Έτσι, πρόκειται για την εξισορρόπηση της ιδιοκτησίας των κρατών μελών με αυστηρότερη επιβολή», πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος.
Οι αλλαγές 

Η Κομισιόν θέλει καταλήξει σε μια νέα προσέγγιση προτού ξαναρχίσει η πλήρης επιβολή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης το 2024 μετά την αναστολή που επιβλήθηκε το 2020 λόγω της πανδημίας. 

Το νέο σχέδιο θα προτείνει ένα τετραετές ή πενταετές σχέδιο σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ για να φέρει το δημόσιο χρέος του σε μια αξιόπιστη, πτωτική τροχιά, δήλωσαν αξιωματούχοι.Κάθε χώρα της ΕΕ μπορεί είτε να αποδεχθεί αυτό το σχέδιο, είτε να υποβάλει μια αντιπρόταση για έξι έως οκτώ χρόνια, η οποία θα πρέπει να δικαιολογηθεί από την ανάγκη για επενδύσεις σε βασικούς τομείς προτεραιότητας όπως η πράσινη ενέργεια ή η άμυνα. 
Φαίνεται πως το νέο καθεστώς θα εξαλείψει έναν κανόνα της ΕΕ που απαιτεί μείωση κατά 1/20 ετησίως του χρέους στα κράτη μέλη όπου ο δείκτης χρέος/ΑΕΠ ξεπερνά το 60%. Αυτή η απαίτηση αναγνωρίζεται ευρέως ως μη ρεαλιστική, δεδομένου ότι οι δείκτες του δημόσιου χρέους έχουν αυξηθεί δραματικά στην πανδημία.

Όμως οι νέοι κανόνες θα διατηρούν τις βασικές τιμές αναφοράς της ΕΕ για όριο δημοσίου ελλείμματος 3% του ΑΕΠ και αναλογία χρέους 60% του ΑΕΠ, όροι που περιλαμβάνονται στη συνθήκη της ΕΕ. Η Κομισιόν θέλει να υποβαθμίσει τη χρήση μεταβλητών που είναι δύσκολο να μετρηθούν, μεταβλητές που σχετίζονται με τον οικονομικό κύκλο, εστιάζοντας αντ’ αυτού σε μια απλή μέτρηση των δημοσίων δαπανών.

Αφού συμφωνηθεί ένα σχέδιο χρέους με ένα κράτος μέλος, θα πραγματοποιούνται ετήσιοι έλεγχοι προόδου και θα υπάρχει απειλή επιβολής μέτρων. Στα πολυετή σχέδιά τους, οι πρωτεύουσες θα δεσμευθούν για μια σειρά μεταρρυθμίσεων που στοχεύουν στην ενίσχυση της οικονομίας, βασιζόμενες εν μέρει στα σχέδια ανάκαμψης που συμφώνησαν στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης των 800 δισ. ευρώ.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News