Business & Finance Τετάρτη 28/09/2022, 12:55
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ομόλογα: Στο 5% σκαρφάλωσε η απόδοση του ελληνικού 10ετούς 

Ομόλογα: Στο 5% σκαρφάλωσε η απόδοση του ελληνικού 10ετούς 

Το φράγμα του 5% έσπασε σήμερα Τετάρτη η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού κρατικού ομολόγου κι ενώ ο φόβος της ύφεσης έχει κυριεύσει σήμερα τις αγορές, ένας φόβος που το τελευταίο διάστημα έχει στοιχίσει στα κρατικά ομόλογα και όχι μόνο.

Περί τις 13:50 η απόδοση της ελληνικής δεκαετίας έχει εκτιναχθεί κατά 16 μονάδες βάσεως κι έχει σκαρφαλώσει στο 5,05%, ένα υψηλό σχεδόν πέντε ετών, καθώς υψηλότερα από αυτό το επίπεδο είχε βρεθεί στις αρχές Δεκεμβρίου του 2017.

Με την απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού bund να αυξάνεται κατά 11 μονάδες βάσης, διαμορφούμενη στο 2,33% το spread μεταξύ του γερμανικού και ελληνικού κρατικού τίτλου χρέους έχει ανοίξει στις 272 μονάδες βάσης. 

Ανοδικά κινούνται και οι βραχυπρόθεσμοι τίτλοι, με την απόδοση του ελληνικού πενταετούς να έχει ανέβει στο 4,19 υψηλότερα κατά 9 μονάδες βάσης. 

Τα κρατικά ομόλογα έχουν περιέλθει σε μια ανοδική περιδίνηση το τελευταίο διάστημα, καθώς σύσσωμες οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια και κατ’ επέκταση το κόστος δανεισμού. 

Την ώρα που ο πληθωρισμός και η ενεργειακή κρίση κάνουν το ενδεχόμενο μιας οικονομικής ύφεσης όλο και πιο ορατό, οι κεντρικές τράπεζες προχωρούν σε επιθετική σύσφιγξη της νομισματικής τους πολιτικής. 

Ειδικότερα αναφορικά με την Ευρώπη, οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε κάθε ευκαιρία επαναλαμβάνουν ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες αυξήσεις επιτοκίων.

Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία συνεδρίαση η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης, φέρνοντας το βασικό της επιτόκιο στο 1,25%. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

«Ξεπρόβαλε» ξανά ο φόβος της ύφεσης – Sell-off σε μετοχές, ομόλογα

Λαγκάρντ: Οι φόβοι για τον πληθωρισμό μπαίνουν πάνω από την ανάπτυξη

Κ. Λαγκάρντ: Θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια για αρκετές συνεδριάσεις

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News