Business & Finance Τρίτη 20/09/2022, 08:32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παραμένει η Ιταλία κορυφαία αγορά των ελληνικών εξαγωγών

Παραμένει η Ιταλία κορυφαία αγορά των ελληνικών εξαγωγών

Πλέον και οι ΗΠΑ συγκαταλέγονται στην πρώτη πεντάδα των βασικών εξαγωγικών προορισμών των ελληνικών προϊόντων, με βάση τα στοιχεία για τις ελληνικές εξαγωγές κατά το α΄ εξάμηνο του 2022.

Σε ό,τι αφορά τα προϊόντα στις τρεις πρώτες θέσεις διατηρούνται τα πετρελαιοειδή, τα φάρμακα και τα προϊόντα αλουμινίου, ενώ πλέον στην τέταρτη θέση βρίσκεται το φυσικό αέριο με αύξηση των εξαγωγών σε αξία κατά 1.234%. Τούτο οφείλεται στο γεγονός ότι η Ελλάδα προμηθεύει κυρίως τη Βουλγαρία με φυσικό αέριο μετά τη διακοπή της τροφοδοσίας της γειτονικής χώρας από τη Ρωσία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, η Ιταλία εξακολουθεί και κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 να αποτελεί τον σημαντικότερο προορισμό των ελληνικών εξαγωγών, ενώ στη 2η θέση παραμένει η Γερμανία, όπως και το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Ακολουθεί η Βουλγαρία, προς την οποία η αύξηση των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων (κατά 85,5%) το εξάμηνο του 2022 οδήγησε στο να ανέλθει στην 3η από την 6η θέση και μετά η Κύπρος καταλαμβάνοντας την 4η από την 3η θέση που κατείχε. Ακολουθούν οι ΗΠΑ που βρίσκονται στην 5η από την 7η θέση που κατείχαν το πρώτο εξάμηνο του 2021, με τις εξαγωγές προς τη χώρα να σημειώνουν άνοδο 58,7%. Στην 6η θέση βρίσκεται η Τουρκία και στην 7η ανέβηκε η Ισπανία από την 11η πέρυσι, λόγω διπλασιασμού των εξαγωγών προς τη χώρα της Ιβηρικής. Στην 8η θέση βρίσκεται το Ηνωμένο Βασίλειο (από 10η) και έπεται η Γαλλία, προς την οποία σημειώθηκε μείωση των ελληνικών εξαγωγών (κατά 14,5%), με αποτέλεσμα να πέσει από την 4η στην 9η θέση κατάταξης για το α΄ εξάμηνο του 2022. Την πρώτη δεκάδα των κυριότερων προορισμών των ελληνικών εξαγωγών συμπληρώνει η Ρουμανία, η οποία βρισκόταν στην 8η θέση κατά το αντίστοιχο διάστημα του 2021.

Πλην της πρώτης δεκάδας των χωρών-πελατών των ελληνικών προϊόντων για το α΄ εξάμηνο 2022, αξίζει να σημειωθεί η πτώση στην κατάταξη της Νότιας Κορέας (25η θέση από 14η) και της Κίνας (32η από 16η) σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021 και η άνοδος της Μάλτας (19η από 31η) και της Λιβερίας (35η θέση από 46η).

Τα προϊόντα πετρελαίου αποτελούν και για το πρώτο εξάμηνο του 2022 το κυριότερο εξαγώγιμο προϊόν της χώρας, με αύξηση 78,5% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2021. Στη 2η θέση ακολουθούν τα φάρμακα, τα οποία κατέγραψαν όμως μείωση της τάξεως του 17,1%, στην 3η θέση παραμένουν τα προϊόντα αλουμινίου με αύξηση 49,7%, ενώ στην 4η θέση «σκαρφάλωσαν» οι εξαγωγές φυσικού αερίου, ως αποτέλεσμα του πολέμου Ρωσίας – Ουκρανίας. Στην 5η θέση παραμένουν οι σωλήνες κάθε είδους.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News