Business & Finance Κυριακή 18/09/2022, 10:38
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Χατζηδάκης: Επανεκκίνηση της στεγαστικής πολιτικής του κράτους

Κ. Χατζηδάκης: Επανεκκίνηση της στεγαστικής πολιτικής του κράτους

«Με την επανεκκίνηση της στεγαστικής πολιτικής του κράτους, η κυβέρνηση δίνει τη δυνατότητα σε χιλιάδες νέους και ευάλωτες ομάδες να αποκτήσουν τη δική τους στέγη – είτε να την αγοράσουν με επιδοτούμενο χαμηλότοκο δάνειο είτε να τη μισθώσουν με χαμηλό ενοίκιο» δηλώνει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σχετικά με τη Στρατηγική Κοινωνικής Στέγασης, με την ονομασία «Σπίτι μου», την οποία εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) και την εξειδίκευσαν, στη συνέχεια, οι αρμόδιοι υπουργοί.

Το πολυεπίπεδο στεγαστικό πρόγραμμα, ύψους περίπου 1,8 δισ. ευρώ, που αφορά περισσότερους από 135.000 δικαιούχους, επικεντρώνεται στους νέους, ώστε να μπορέσουν να αποκτήσουν πρόσβαση σε προσιτή και ποιοτική στέγη και, προς την κατεύθυνση αυτή, θα αξιοποιηθούν εθνικοί και ευρωπαϊκοί πόροι.

Η νέα στεγαστική πολιτική στοχεύει πρώτα από όλα στη μείωση του υψηλού κόστους στέγασης, στην αύξηση της ιδιοκατοίκησης των νέων, στη στήριξη σε νέους και νέα ζευγάρια για στεγαστική αποκατάσταση, στον εκσυγχρονισµό και στην αναβάθµιση παλαιών ακινήτων (βελτίωση ενεργειακού και περιβαλλοντικού αποτυπώµατος), στην άµβλυνση των στρεβλώσεων της στεγαστικής αγοράς – κίνητρα για φθηνές µακροχρόνιες µισθώσεις, καθώς και στην αντιµετώπιση του δηµογραφικού προβλήµατος.

Οι κύριοι άξονες

Οι κύριοι άξονες πολιτικής της νέας στεγαστικής πολιτικής συνοψίζονται ως εξής:

  • Χαµηλότοκα δάνεια για αγορά πρώτης κατοικίας από νέους και νέα ζευγάρια
  • Μαζική ανακαίνιση κενών ιδιωτικών κατοικιών προς διάθεση σε νέους και νέα ζευγάρια µε µακροχρόνιες µισθώσεις
  • Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δηµοσίου, µε «κοινωνική αντιπαροχή»
  • Επιδότηση ενεργειακής αναβάθµισης και ανακαίνισης ιδιοκατοικούµενης κατοικίας νέων 18-39 ετών
  • Επιδότηση ανακαίνισης κενών κατοικιών προς διάθεση µε µακροχρόνια µίσθωση
  • Δηµιουργία νέων σύγχρονων φοιτητικών εστιών
  • Αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόµατος
  • Αύξηση του ορίου ελάχιστης επένδυσης σε ακίνητη περιουσία για συµµετοχή σε πρόγραµµα Golden Visa από 250.000 ευρώ σε 500.000 ευρώ
  • Διπλασιασμός από 120 ευρώ σε 240 ευρώ του επιδόµατος στέγασης των µαθητών στις 50 Επαγγελµατικές Σχολές Μαθητείας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), που φοιτούν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Χατζηδάκης επισημαίνει ότι το πρόγραμμα «Σπίτι μου» θα έχει θετικές συνέπειες για όλους: «Πρώτα από όλα για τους νέους, τους πολύτεκνους και τα άτομα με χαμηλά εισοδήματα, που θα μπορέσουν να μείνουν σε αναβαθμισμένα ποιοτικά σπίτια, με κόστος στο οποίο μπορούν να αντεπεξέλθουν. Με απλά λόγια, οι νέοι που μένουν σήμερα στο ενοίκιο, θα μπορέσουν να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι, πληρώνοντας κάθε μήνα ποσό χαμηλότερο από εκείνο που ήδη καταβάλουν για τη μίσθωση του σπιτιού τους!».

Παράλληλα, όπως σημειώνει ο κ. Χατζηδάκης, «το πρόγραμμα θα ωφελήσει και τους ιδιοκτήτες των ακινήτων, που θα αναβαθμίσουν την ιδιοκτησία τους και θα εξασφαλίσουν πρόσθετα εισοδήματα από ενοίκια. Τη στεγαστική αγορά, στην οποία θα επιστρέψουν χιλιάδες κενά ακίνητα, στους επαγγελματίες της οικοδομής, που θα απασχοληθούν στην επισκευή, την ανακαίνιση και την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών. Και βέβαια τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) και το Δημόσιο που θα αξιοποιήσουν ακίνητα τα οποία σήμερα παραμένουν αδρανή».

Έμφαση στους νέους και τους πολύτεκνους – Άμεσα η εφαρμογή των μέτρων

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων υπογραμμίζει ότι δίνεται έμφαση στους νέους και τους πολύτεκνους, επειδή βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η στήριξη των νέων στο ξεκίνημά τους, αλλά και η αντιμετώπιση του δημογραφικού. «Και η έλλειψη στέγης αποτελεί βασικό εμπόδιο για τη δημιουργία οικογένειας» τονίζει ο υπουργός.

Στο πλαίσιο αυτό, «είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε γρήγορα στην εφαρμογή των μέτρων, ώστε οι δικαιούχοι να δουν αποτελέσματα από τις αρχές του 2023. Με τη συνεργασία όλων των συναρμόδιων φορέων, θα το πετύχουμε» διαβεβαιώνει ο κ. Χατζηδάκης.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News