ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

Τα δύο μέτρα που θα στηρίξουν μισθούς και θέσεις το 2021

Τα δύο μέτρα που θα στηρίξουν μισθούς και θέσεις το 2021

Το παρατεταμένο lockdown έχει οδηγήσει στα όρια τους εργαζομένους και επιχειρήσεις. Το επόμενο στοίχημα της κυβέρνησης είναι πως και τους επόμενους μήνες, το 2021 θα μπορέσουν να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας. Ήδη το 2021 ξεκινά όχι και με τους καλύτερους οιωνούς καθώς βρισκόμαστε σε ένα παρατεταμένο lockdown.

Το υπουργείο εργασίας έχει στη φαρέτρα του δύο βασικά μέτρα στήριξης του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων για τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας. Τις αναστολές των συμβάσεων εργασίας αλλά και το μηχανισμό Συν-Εργασία.

Αναστολές μέχρι τον Απρίλιο;

Στο Υπουργείο Εργασίας έχει ήδη αποφασισθεί σύμφωνα με πληροφορίες  η παράταση για ένα ακόμη μήνα  των αναστολών συμβάσεων εργασίας. Παρόλα αυτά φαίνεται πως ο Ιανουάριος δεν είναι αρκετός για σταματήσουν οι αναστολές. Στον προϋπολογισμό έχει εγγραφεί για το 2021 ένα κονδύλι ύψους  439 εκατ., όταν για τους 10 μήνες της κρίσης το 2020, σε επιδόματα ειδικού σκοπού (534€) δόθηκε 1,6 δισ.€. Άρα έχει προϋπολογισθεί το ¼ σχεδόν του ποσού που δόθηκε το 2020. Αυτό σημαίνει πως τις αναστολές θα τις δούμε τον Ιανουάριο ,τον Φεβρουάριο ,τον Μάρτιο αλλά ίσως και τον Απρίλιο. Έτσι θα συνεχίσουν οι επιχειρήσεις να μπορούν να θέτουν τουλάχιστον και το πρώτο μήνα τους εργαζόμενους, σε αναστολή. Όσες επιχειρήσεις παραμείνουν κλειστές και τον Ιανουάριο με κρατική εντολή υποχρεωτικά θα βγάλουν τους εργαζομένους σε αναστολή ενώ στη περίπτωση των πληττόμενων ,οι αναστολές θα συνεχίσουν ως προαιρετικό μέτρο με το οποίο οι εργοδότες θα μπορούν να συνεχίσουν να βγάζουν μέρος η όλο το προσωπικό τους σε αναστολή. 

Υπενθυμίζεται πως όποια επιχείρηση βγάζει σε αναστολή εργαζόμενο της, απαγορεύεται να απολύσει τον ίδιο ή άλλο κατά τη διάρκεια ισχύος της αναστολή. Μετά τη λήξη της, είναι υποχρεωμένη, για διάστημα ίδιο με εκείνο που ίσχυσε η αναστολή, να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό εργαζομένων και με τις ίδιες συμβάσεις. 

Συν-εργασία

Ο μηχανισμός “Συν-Εργασία” θα συνεχίσει να ισχύει έως και τις 28 Φεβρουαρίου 2021 .Εάν χρειαστεί βέβαια ανάλογα και των εξελίξεων και της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας  υπάρχει η δυνατότητα να επεκταθεί και μετά τον Φεβρουάριο.Στον μηχανισμό ο μέσος όρος των εργαζόμενων που μπαίνουν σε κάθε φάση είναι από 20.000 έως 35.000. Σύμφωνα με τα στοιχεία που εξασφάλισε το Money Review, τον Νοέμβριο στη πρώτη φάση μπήκαν στον μηχανισμό  32.470 εργαζόμενοι ενώ στη δεύτερη φάση του Νοεμβρίου εντάχθηκαν 29.151. Τον μήνα Δεκέμβριο στην πρώτη φάση ,οι εργαζόμενοι που μπήκαν στο Συν-εργασία ήταν λιγότεροι κάτω από 20.00 για την ακρίβεια ήταν μόλις  17.715 εργαζόμενοι. 

Στο πρόγραμμα υπάρχει πλέον ανώτατο πλαφόν στις μικτές αποδοχές του εργαζόμενου που μπορεί να ενταχθεί στον μηχανισμό. Το πλαφόν έχει οριστεί στις 6.500 €.Αυτό σημαίνει πως ο ανώτατος ονομαστικός μισθός που θα μπορεί να δηλωθεί στον μηχανισμό δεν θα υπερβαίνει τις 6.500 ευρώ. Το ανώτατο όριο του μισθού που μπορεί να δηλωθεί βάζει αυτόματα πλαφόν και στην οικονομική ενίσχυση του κράτους. Έτσι το ανώτατο όριο της κρατικής ενίσχυσης για το μισθό καθορίζεται στα 1.950 €. 

Σημειώνεται πως για όσο διάστημα μία επιχείρηση είναι ενταγμένη στη “Συν-Εργασία” δεν μπορεί να απολύσει κανένα εργαζόμενό της. 

Μειώθηκαν τα εισοδήματα των Ελλήνων 

Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat για τα 27 κράτη-μέλη, οι χαμηλόμισθοι στη χώρα μας καταγράφουν μέσα στο 2020 απώλεια εισοδήματος από μισθούς που φτάνει το 12%, ποσό που αντιστοιχεί κατά μέσο όρο σε δύο κατώτατους μισθούς. Αυτή η απώλεια είναι η δεύτερη υψηλότερη στην Ε.Ε. μετά την Κροατία (12,5%), ενώ η μέση μείωση των αποδοχών στην Ε.Ε. των 27, πάντα λόγω της κρίσης Covid-19, είναι περίπου στο 7%.Επιπλέον , σύμφωνα με τη Eurostat, εάν δεν υπάρξει νέος κύκλος μέτρων στήριξης της οικονομίας, μετά τον Μάρτιο τότε οι εργαζόμενοι που έχουν και τις μεγαλύτερες πιθανότητες να βρεθούν εκτός αγοράς εργασίας είναι οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News