Business & Finance Πέμπτη 15/09/2022, 11:36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόγραμμα «Σπίτι μου»: 6+1 άξονες για την στεγαστική πολιτική

Πρόγραμμα «Σπίτι μου»: 6+1 άξονες για την στεγαστική πολιτική

Από το πρώτο τρίμηνο του 2023 αναμένεται να ξεκινήσει το πρόγραμμα χαμηλότοκων δανείων για νέους και νέα ζευγάρια έως 39 ετών που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα στεγαστικής πολιτικής που ανακοίνωσε από τη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός και το οποίο παρουσίασαν αναλυτικά σήμερα οι υπουργοί Επικρατείας, Εργασίας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Παιδείας. Το συνολικό πακέτο αφορά περίπου 137.000 πολίτες με συνολικό οικονομικό μέγεθος 1,8 δισ. ευρώ. 

Πρόγραμμα «Σπίτι μου»: 6+1 άξονες για την στεγαστική πολιτική-1

Όπως είπε ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, το πρόγραμμα έχει 6+1 άξονες 

1. Χαμηλότοκα δάνεια για αγορά πρώτης κατοικίας από νέους και νέα ζευγάρια.
2. Μαζική ανακαίνιση κενών ιδιωτικών κατοικιών προς διάθεση σε νέους και νέα ζευγάρια.
3. Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου με «κοινωνική αντιπαροχή».
4. Επιδότηση ενεργειακής αναβάθμισης και ανακαίνισης ιδιοκατοικούμενης κατοικίας νέων 18-39 ετών.
5. Επιδότηση ανακαίνισης κενών κατοικιών.
6. Δημιουργία νέων σύγχρονων φοιτητικών εστιών.

Επιπλέον προβλέπεται και η αύξηση του φοιτητικού επιδόματος. 

Χαμηλότοκα δάνεια για αγορά κατοικίας 

Πρόγραμμα «Σπίτι μου»: 6+1 άξονες για την στεγαστική πολιτική-2

Όπως είπε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης θα δίνεται δάνειο ως 150.000 ευρώ για αγορά πρώτης κατοικίας έως 120 τμ και έτος κατασκευής έως το 2007. Ωφελούμενοι θα είναι έως 10.000 νέοι ή νέα ζευγάρια 25-39 ετών, ενώ υπάρχει και πρόβλεψη για διπλασιασμό του αρχικού προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ αν υπάρξει μεγάλη ζήτηση. 

Για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα υπάρχει κατώτατο εισοδηματικό κριτήριο τα 10.000 ευρώ με ανώτερο εισοδηματικό όριο αντίστοιχο με το επίδομα θέρμανσης. Υπολογίζεται ότι μπορεί να καλυφθεί ένα μεγάλο τμήμα των νέων έως 39 ετών, είπε ο κ. Χατζηδάκης. 

Η δόση του δανείου θα είναι πολύ χαμηλότερη από ενοίκιο καθώς με τα σημερινά δεδομένα το επιτόκιο θα είναι στο 1% από 4% που είναι το μέσο επιτόκιο. Υπολογίζεται ότι για δάνειο 100.000 ευρώ η δόση θα είναι 275 ευρώ τον μήνα με τα σημερινά δεδομένα. Ακόμη, το δάνειο θα είναι τελείως άτοκο για τρίτεκνους ή πολύτεκνούς ή ακόμη και αν ο δικαιούχος αποκτήσει τουλάχιστον τρία παιδιά κατά τη διάρκεια αποπληρωμής. 

Πρόγραμμα «Κάλυψη» 

Πρόγραμμα «Σπίτι μου»: 6+1 άξονες για την στεγαστική πολιτική-3

Το πρόγραμμα αφορά -σε πρώτη φάση – 1.000 ακίνητα που είχαν αξιοποιηθεί για τις στεγαστικές ανάγκες προσφύγων και μεταναστών (Πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ). Το Δημόσιο θα ανακαινίσει τα διαμερίσματα και θα προχωρήσει στη μίσθωση ακινήτων ιδιωτών για την παροχή κατοικιών σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (πολύτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες) με χαμηλό ενοίκιο. Όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης μέχρι του τέλος του έτους αναμένεται να πραγματοποιηθεί η πρόσκληση στους ιδιοκτήτες ακινήτων, ενώ τον ερχόμενο Φεβρουάριο αναμένεται η πρόσκληση για τους ωφελούμενους. 

Αξιοποίηση κενών ιδιωτικών κατοικιών 

Πρόγραμμα «Σπίτι μου»: 6+1 άξονες για την στεγαστική πολιτική-4

Είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για την αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων 200 εκατ. ευρώ για την αξιοποίηση κενών κατοικιών. «Είμαστε σε επαφή για την αξιοποίηση πόρων από το νέο ΕΣΠΑ», είπε ο κ. Χατζηδάκης σημειώνοντας ότι το πρόγραμμα μπορεί να χρηματοδοτηθεί και από το Ταμείο Ανάκαμψης. 

Αφορά τη μαζική ανακαίνιση κενών ιδιωτικών κατοικιών που θα παραχωρηθούν στο κράτος για τουλάχιστον πέντε έτη. Μετά την ανακαίνιση, το κράτος θα τα παραχωρήσει με κοινωνικά κριτήρια σε νέα ζευγάρια. Ωφελούμενοι θα είναι 10.000 νέοι και ζευγάρια 25-39 ετών. Το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει το 1ο τρίμηνο 2024. Όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης θα έχουν εγγυημένο ενοίκιο και από την άλλη δωρεάν ανακαίνιση των κατοικιών τους. 

Στο πλαίσιο αυτό και μέχρι να εγκριθεί το πρόγραμμα, ξεκινά μια μικρότερη πιλοτική δράση κοινωνικής κατοικίας για ευάλωτες ομάδες που αφορά την ανακαίνιση 100 διαμερισμάτων (70 στην Αθήνα και 30 στη Θεσσαλονίκη). Δικαιούχοι είναι 100 νοικοκυριά με προϋπολογισμό 1,5 εκατ. ευρώ. Τα κριτήρια θα καθοριστούν τον Δεκέμβριο του 2022. 

Πρόγραμμα «Κοινωνική Αντιπαροχή» 

Πρόγραμμα «Σπίτι μου»: 6+1 άξονες για την στεγαστική πολιτική-5

Όπως είπε ο υπουργός Εργασίας το πρόγραμμα της «Κοινωνικής Αντιπαροχής» αφορά σε δύο δράσεις: 

  • Αξιοποίηση ακινήτων του πρ. ΟΑΕΔ για παροχή κατοικίας με χαμηλό ενοίκιο. Στόχος είναι η ανέγερση 2.500 κοινωνικών κατοικιών για 5.000 νέους. Το κόστος για το Δημόσιο είναι μηδενικό. Η υπηρεσία δίνει την περιουσία και ο ιδιώτης κατασκευάζει τα ακίνητα. Το 50% των διαμερισμάτων το κρατάει ο ιδιώτης, το άλλο 50% αξιοποιείται προς όφελος των νέων με επίβλεψη της ΔΥΠΑ με πολύ χαμηλά ενοίκια. «Δεν είναι ελληνική πατέντα, εφαρμόζεται σε χώρες όπως η Αυστρία, η Ολλανδία και η Ισπανία», είπε ο κ. Χατζηδάκης. 
  • Αντίστοιχη είναι και η δεύτερη δράση που αφορά στην αξιοποίηση ακινήτων του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Πρόκειται για τουλάχιστον 40 τέτοια ακίνητα από το οποίο θα ωφεληθούν 80 νέοι με προϋπολογισμό 1,75 εκατ. ευρώ.  

Για τις παραπάνω δράσεις ο συνολικός προϋπολογισμός φτάνει τα 726 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 600 εκατ. ευρώ περίπου προέρχονται από το υπουργείο Εργασίας και τα υπόλοιπα 126 από τα δάνεια που θα χορηγήσουν οι τράπεζες. 

Πρόγραμμα «Σπίτι μου»: 6+1 άξονες για την στεγαστική πολιτική-6

Φοιτητικές εστίες – Στεγαστικό επίδομα

Πρόγραμμα «Σπίτι μου»: 6+1 άξονες για την στεγαστική πολιτική-7

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως αναφέρθηκε στην αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος και την ανακαίνιση φοιτητικών εστιών. 

Το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα θα αυξηθεί από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ (αύξηση 50%) και στις 2.000 ευρώ σε περιπτώσεις φοιτητών που συγκατοικούν. Δικαιούχοι του διευρυμένου επιδόματος είναι 50.000 φοιτητές και σπουδαστές δημόσιων ΙΕΚ. Ενισχυμένος προϋπολογισμός: 75 εκατ. ευρώ με εφαρμογή από τον φετινό Σεπτέμβριο. Το μέτρο θα ισχύσει αναδρομικά για το έτος 2021-2022. Θα υπάρξει ειδική πρόνοια για τα τρία ακριτικά πανεπιστήμια με διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια (40.000 ευρώ).
 
Πρόσθεσε ότι θα δημιουργηθούν σύγχρονες φοιτητικές εστίες σε 5 πανεπιστήμια της χώρας, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (700 άτομα), το Πανεπιστήμιο Κρήτης (4.850 άτομα), το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (750 άτομα), το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (750 άτομα) και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (1.100 άτομα).

Πρόγραμμα «Σπίτι μου»: 6+1 άξονες για την στεγαστική πολιτική-8

Ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών 

Όπως είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας με προϋπολογισμό 350 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω» για νέους. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο πυλώνες: Ο πρώτος πυλώνας έχει να κάνει με την ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας με ανώτατο προϋπολογισμό 25.000 ευρώ με ποσοστά επιδότησης 50% έως και 90% για παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης. Ο δεύτερος πυλώνας αφορά την ανακαίνιση κατοικιών με ανώτατο προϋπολογισμό 10.000 ευρώ. Η πλατφόρμα αναμένεται να ξεκινήσει μέχρι το τέλος του έτους. 

Πρόγραμμα «Σπίτι μου»: 6+1 άξονες για την στεγαστική πολιτική-9

Πρόγραμμα «Σπίτι μου»: 6+1 άξονες για την στεγαστική πολιτική-10

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News