ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εurobank: Swap ελληνικών ομολόγων με ισχυρό κεφαλαιακό όφελος

Eurobank

Oμόλογα ελληνικού Δημοσίου (ΟΕΔ) ονομαστικής αξίας 1,2 δισ. ευρώ, λήξεων από 7 έως 21 έτη, με νέους τίτλους 30ετούς διάρκειας, αντάλλαξε η Eurobank, αποκομίζοντας κεφαλαιακό όφελος 155 εκατ. ευρώ. Η συναλλαγή συμφωνήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου και πραγματοποιήθηκε σε τιμές αγοράς καθώς και μετρητά. Με την κίνηση αυτή, η τράπεζα ισχυροποιεί την κεφαλαιακή θέση της, ενώ για το ελληνικό Δημόσιο η ανταλλαγή βελτιώνει το προφίλ του χρέους, επεκτείνοντας τη μέση διάρκειά του.

Η ανταλλαγή προσθέτει 40 μονάδες βάσης στον συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της Eurobank, ενώ λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες αποτιμήσεις των λοιπών ομολόγων που έχει στο χαρτοφυλάκιό της και τις αλλαγές στον κανονισμό για τις απαιτήσεις προληπτικής εποπτείας αναφορικά με προγράμματα λογισμικού, ο δείκτης διαμορφώνεται πλέον κοντά στο 16,3% από 15,6% στο τέλους του 9μήνου, ενισχυμένος κατά περίπου 70 μονάδες βάσης.  

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Τράπεζας, η Eurobank εισέρχεται στη νέα χρονιά με τον ισχυρότερο ισολογισμό μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, καθώς όπως προκύπτουν από τα στοιχεία του 9μήνου 2020, διαθέτει τον χαμηλότερο δείκτη NPEs στο 14,9% και τον υψηλότερο δείκτη κάλυψης NPEs 62,5% και δείκτη Texas (Texas ratio)κοντά στο 60%.

Να σημειωθεί ότι σε αντίστοιχη κίνηση προχώρησε στις 7 Δεκεμβρίου και η Alpha Bank ανταλλάσσοντας Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου, ονομαστικής αξίας 1,67 δισ. ευρώ και παίρνοντας ως αντάλλαγμα νέους τίτλους, 30ετούς διάρκειας. Οι τίτλοι έχουν λήξη στις 20/03/2050, με τιμή διακανονισμού 146,52% και απόδοση στη λήξη 1,32% καθώς και μετρητά.

Στην περίπτωση της Alpha Bank το κεφαλαιακό όφελος ανέρχεται σε 170 εκατ. ευρώ και η κίνηση προσθέτει 30 μονάδες βάσης στο συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της Τράπεζας, που μετά τη συναλλαγή και τις αλλαγές στον κανονισμό για τις απαιτήσεις προληπτικής εποπτείας αναφορικά με προγράμματα λογισμικού (+30 bp), διαμορφώνεται πλέον κοντά στο 19% από 18,3% στο τέλος του 9μήνου. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News