Business & Finance Δευτέρα 12/09/2022, 16:59
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η στρατηγική του Υπερταμείου και των εταιρειών του σε Real Estate, Υποδομές και Logistics

Η στρατηγική του Υπερταμείου και των εταιρειών του σε Real Estate, Υποδομές και Logistics

Μια πολυδιάστατη στραγητική για την ανάπτυξη του real estate και του τομέα των Logistics αναπτύσσει το Υπερταμείο, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης κατά την τοποθέτησή του στην ημερίδα που διοργάνωσε ο όμιλος στη Θεσσαλονίκη, τονίζοντας ότι η συντονισμένη αξιοποίηση και παρέμβαση δημιουργεί προστιθέμενη αξία για την Ελλάδα, τόσο στην οικονομία και την κοινωνία, όσο και στο περιβάλλον.

Ο κ. Δημητριάδης αναφέρθηκε επίσης στο μεγάλο πιλοτικό πρόγραμμα αξιολόγησης και ανάπτυξης των 1.000 πρώτων ακινήτων της ΕΤΑΔ. Εστίασε δε, στον αναπτυξιακό ρόλο του Ομίλου και για την προσέλκυση μεγάλων επενδυτών οι οποίοι χρειάζονται σταθερούς θεσμικούς συνομιλητές που να συνδυάζουν την ευελιξία την αποτελεσματικότητα και τη θεσμική αξιοπιστία, χαρακτηριστικά τα οποία συνδυάζει το Υπερταμείο. 

Μιλώντας στο ίδιο πάνελ, ο Aριστοτέλης Καρυτινός, CEO της PRODEA Investments διαπίστωσε ότι το Real Estate είναι βασικός πυλώνας ανάπτυξης του ΑΕΠ της χώρας, μαζί με τον τουρισμό, αλλά δυστυχώς δεν εκμεταλλευόμαστε τις δυνατότητες που υπάρχουν. Εκτίμησε ότι διαφαίνεται πως μπορεί να αποκλιμακωθεί ο μεγάλος πληθωρισμός και τα αντίστοιχα κόστη από τα μέσα του 2023, αν δεν υπάρξουν ακόμα μεγαλύτερες ανατροπές. Για τα βιοκλιματικά κτήρια τόνισε ότι δημιουργούνται τεράστιες εξοικονομήσεις και προέβλεψε ότι πλέον τα κτήρια χωρίς βιοκλιματικά χαρακτηριστικά δεν θα έχουν καμία τύχη στην αγορά. Σε αυτό το πλαίσιο και η PRODEA Investments μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει επενδύσει συνολικά περισσότερα από 500 εκατομμύρια ευρώ σε πράσινα κτήρια. 

Ανάπτυξη του real estate

Κατά τη συζήτηση του 2ου πάνελ, με θέμα «Ανάπτυξη του Real Estate με πολλαπλασιαστικά οφέλη»,  με συντονίστρια την δημοσιογράφο Λίνα Τσιρέκα από την Voria.gr, ο κ. Δημήτρης Πολίτης, CEO του ΤΑΙΠΕΔ επεσήμανε ότι επιταχύνεται το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων στη χώρα, καθώς για πρώτη φορά το ΤΑΙΠΕΔ έχει σε εξέλιξη μεγάλο αριθμό διαγωνισμών για την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων τα οποία θα αποτελέσουν μοχλό περιφερειακής ανάπτυξης.

Τόνισε ότι «η ταχεία υλοποίηση των διαδικασιών είναι σημαντική. Οι επενδυτές δεν θα περιμένουν, θα αναζητήσουν ευκαιρίες αλλού». Αναφέρθηκε επίσης στην ολοκλήρωση εμβληματικών έργων στη Βόρεια Ελλάδα, (Εγνατία Οδός, υπο-παραχώρηση του λιμένα «Φίλιππος Β» της Καβάλας κ.α.). «Έως το τέλος του έτους θα ξεκινήσει ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση του ακινήτου στην Αγία Τριάδα Θεσσαλονίκης και τους πρώτους μήνες του 2023 η διαγωνιστική διαδικασία για το ακίνητο στο Ποσείδι Χαλκιδικής».

Ο CEO της ΓΑΙΑΟΣΕ κ. Περικλής Νικολάου, τόνισε ότι η ΓΑΙΑΟΣΕ δίνει έμφαση στην ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης με την ενίσχυση των σιδηροδρομικών υποδομών και τη βέλτιστη αξιοποίηση των ακινήτων στην πόλη. Δήλωσε περήφανος για τον ρόλο της εταιρείας στην ανάπτυξη του Μουσείου Ολοκαυτώματος, ένα έργο που παίρνει πλέον σάρκα και οστά.  Αναφέρθηκε  δε, στη σημασία που θα έχει το Στρατόπεδο Γκόνου το οποίο θα αποτελέσει ένα σημαντικό εμπορευματικό κέντρο για τα Βαλκάνια, καθώς έχει στρατηγική οδική, σιδηροδρομική και ακτοπλοϊκή πρόσβαση. Πρόκειται για μια επένδυση της τάξης των 200 εκατομμυρίων ευρώ που θα δημιουργήσει 3000 θέσεις εργασίας.  

Ο κ. Γιάννης Ορφανός, Διευθύνων Εταίρος της Arbitrage Real Estate, διαπίστωσε ότι ο κορονοϊός δεν σταμάτησε την ανάπτυξη του Real Estate. Η Θεσσαλονίκη οφείλει να εστιάσει στη σύγκρισή της με τις αντίστοιχες πόλεις της Μεσογείου και να αξιοποιήσει πλεονεκτήματα τα οποία έχει, όπως για παράδειγμα η ιστορική σχέση με το Ισραήλ που έχει πολλά ακόμα να δώσει. 

Η ανάπτυξη της περιφέρειας 

Κατά τη συζήτηση του 3ου πάνελ, με θέμα  «H αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας ως μοχλός ανάπτυξης της περιφέρειας», με συντονιστή τον Δημήτρη Πεφάνη, Διευθυντή Οικονομικού και Επιχειρηματικού Περιεχομένου του Ομίλου DPG, ο κ. Στέφανος Γιουρέλης, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του Υπερταμείου, ανέφερε ότι ομιλικός στόχος είναι η αύξηση της αξίας της υπό διαχείρισης δημόσιας περιουσίας κατά 15% μέχρι το 2024.

Έδωσε έμφαση στον κοινωνικό ρόλο του Υπερταμείου καθώς, στην ενεργειακή κρίση, διασφαλίζει ότι οι αυξήσεις του κόστους (στις συγκοινωνίες και το νερό) δεν μεταφέρονται στους καταναλωτές. Τόνισε επίσης ότι το Υπερταμείο λειτουργεί ως καταλύτης για την ενεργειακή μετάβαση των θυγατρικών του και τις οριζόντιες πρωτοβουλίες βιωσιμότητας. 

Αναφερόμενος στον τομέα των logistics ο κ. Αθανάσιος Ζηλιασκόπουλος, Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ και Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Εφοδιαστικής, ανακοίνωσε ότι  προχωρά η ανάπτυξη ενός εφοδιαστικού κέντρου στη Φυλή, ένα έργο ενταγμένο στο Ταμείο Ανάπτυξης. Πρόκειται για μια δράση ενταγμένη στο επικαιροποιημένο εθνικό σχέδιο για τα logistics, το οποίο που διαμορφώθηκε το 2014 χωρίς να υλοποιηθεί στη συνέχεια και το οποίο πλέον μπαίνει ξανά στις «ράγες». Διαπίστωσε δε, ότι η χώρα μας οφείλει να κάνει άλματα για να καλύψει τα κενά που έχουν δημιουργηθεί καθώς οι χώρες της Βαλκανικής έχουν υλοποιήσει σημαντικές υποδομές logistics.  

Ο κ. Απόστολος Αποστολάκος, CEO του ΟΚΑΑ, χαρακτήρισε την ενεργειακή κρίση ως «βόμβα» καθώς επηρεάζει όλη τη διαδικασία φυτικής και ζωικής παραγωγής και κάλεσε για ενίσχυση των στοχευμένων παρεμβάσεων που ήδη γίνονται για την στήριξη του πρωτογενούς τομέα. «Αυτό δεν θα έχει αποτέλεσμα μόνο για τους παραγωγούς, αλλά τελικά και για τους καταναλωτές καθώς θα προμηθεύονται τρόφιμα σε μια καλή σχέση ποιότητας και τιμής», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Αντώνης Μπούρης, CEO της ΚΑΘ επεσήμανε ότι η πρόκληση είναι διπλή καθώς «καλούμαστε να πετύχουμε τόσο την επάρκεια αγαθών της αγοράς, αλλά και τη συγκράτηση των τιμών». Ανέφερε ότι περισσότερες από τις μισές πωλήσεις της ΚΑΘ κατευθύνονται στις χώρες των Βαλκανίων, γεγονός που καταδεικνύει και την ευρύτερη σημασία που έχει η Αγορά για την περιφερειακή οικονομία και την εξωστρέφεια της χώρας.

Αναβάθμιση των νοσοκομείων

Κατά τη συζήτηση του 4ου πάνελ, με θέμα  «H αναβάθμιση των νοσοκομείων και των κέντρων Υγείας στη Θεσσαλονίκη», με συντονίστρια τη Ραλλιώ Λεπίδου, Δημοσιογράφο Star Channel & Δημιουργό του ka-business.gr, η κ. Νάγια Κόλλια, Chief Investment Officer του PPF του ΤΑΙΠΕΔ, τόνισε ότι με τη σύστασή του, το PPF συμβάλλει στην επίτευξη του εθνικού στόχου της ταχείας απορρόφησης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Στα σημαντικά έργα συγκαταλέγεται η αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών σε 80 νοσοκομεία και 156 κέντρα υγείας σε όλη τη χώρα. Ανέφερε δε, ότι στη Θεσσαλονίκη θα ξεκινήσουν έργα σε επτά νοσοκομεία, και οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις περιλαμβάνουν και την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών».   
 
Στην αναγκαιότητα βελτίωσης των νοσοκομειακών των υποδομών της Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε ο κ. Νικόλαος Νίτσας, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Είπε χαρακτηριστικά ότι τα νοσοκομεία στην πόλη είναι κατά κύριο λόγο είτε οθωμανική κληρονομιά, είτε αποτέλεσμα δωρεών. Επεσήμανε ότι υπάρχει πιεστική ανάγκη εκσυγχρονισμού των υποδομών και του εξοπλισμού τους. 

Η εξέλιξη του real estate στην Ελλάδα

Κατά τη συζήτηση του 5ου πάνελ, με θέμα «H εξέλιξη του real estate στην Ελλάδα: προκλήσεις και προοπτικές», και συντονιστή τον Δημήτρη Δελεβέγκο, Δημοσιογράφο της εφημερίδας Καθημερινή, ο κ. Στέφανος Βλαστός, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΑΔ, διαπίστωσε ότι δίνονται λύσεις σε προβλήματα ετών, προς το δημόσιο συμφέρον, φέρνοντας ως παράδειγμα το Κυβερνείο στη Θεσσαλονίκη, αλλά και το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού ή την Ακτή Βουλιαγμένης τονίζοντας ότι η ΕΤΑΔ αποτελεί έναν αξιόπιστο συνομιλητή και των επενδυτών και των πολιτών.

Ο κ. Θάνος Ψαθάς, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ, τόνισε τη σημασία που έχει να προστεθούν στο χαρτοφυλάκιο γης νέα επιχειρηματικά πάρκα σε περιοχές υψηλής επιχειρηματικής ζήτησης. Είναι χαρακτηριστικό, ότι αν και υπάρχουν 50.000 στρέμματα σε επιχειρηματικά πάρκα μόλις 1000 από αυτά είναι σε περιοχές υψηλής ζήτησης, γι΄ αυτό και εκτίμησε ότι χρειάζονται 10000 επιπλέον στρέμματα. Σε αυτό στοχεύει το επενδυτικό πλάνο της ΕΤΒΑ που με κατάλληλη μόχλευση μπορεί να φτάσει και στα 300 εκ. ευρώ. 

Ο κ. Αντώνης Μαρκόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της The Prosperty εκτίμησε ότι τα επόμενα δύο χρόνια αναμένονται ιδιαίτερα σημαντικές συναλλαγές στην αγορά ακινήτων και αύξηση της αξίας τους. Επεσήμανε ότι χρειάζονται περισσότερα δεδομένα για τις αξίες των ακινήτων, ώστε να υπάρχει καλύτερη ανάλυση προσφοράς και ζήτησης, αλλά και μεγαλύτερη διαφάνεια. Ανέφερε ότι το ζήτημα των ωριμάνσεων είναι μια κοινή πρόκληση για τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. 

Ο κ. Τάσος Ιωσηφίδης, Εταίρος και Επικεφαλής του Τμήματος Συμβούλων Εταιρικής Στρατηγικής και Συναλλαγών της EY Ελλάδος, συμφώνησε ότι η επενδυτική δραστηριότητα είναι πολύ έντονη στη χώρα και οι ελληνικές επενδύσεις έχουν μπει για τα καλά στον χάρτη των διεθνών επενδυτών. Πολύ μεγάλα funds από ΗΠΑ, Μέση Ανατολή έχουν δείξει έμπρακτο ενδιαφέρον, ενώ επενδυτικές ναυαρχίδες είναι τα τουριστικά ακίνητα. Διαπίστωσε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης και ο αναπτυξιακός νόμος αποτελούν σημαντικά εργαλεία και χαιρέτισε την εξαιρετική δουλειά που κάνει το Υπερταμείο και το ΤΑΙΠΕΔ.

Βιώσιμη κινητικότητα

Το 6ου πάνελ, είχε θέμα  «H βιώσιμη κινητικότητα και τα ψηφιακά έργα ως παράγοντες αναβάθμισης των Υποδομών» με συντονιστή τον Νίκο Καραγιάννη, Δημοσιογράφο του Ypodomes.com. 

Ο κ. Βασίλης Καρακουλάκης, Πρόεδρος της FDL Group διαπίστωσε  ότι διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας χωρίς ψηφιοποίηση δεν μπορεί να υπάρξει. Ανέφερε ότι ο κορονοϊός αποτέλεσε για την Ελλάδα μία ευκαιρία να επιταχύνει τις επενδύσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και τα logistics και έδωσε ένα αισιόδοξο στίγμα για την μεταμόρφωση της χώρας. Επίσης, ανέφερε τις μεγάλες επενδύσεις που υλοποιούνται από τη FDL Group στον κλάδο.

Ο κ. Αθανάσιος Κοτταράς, Διευθύνων Σύμβουλος της ΣΤΑΣΥ ανακοίνωσε ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα έχει υπογραφεί η σύμβαση 70 εκ. ευρώ για την ανακαίνιση 14 συρμών, έργο που θα συμβάλλει στην ποιοτική αναβάθμιση της γραμμής 1 (Πειραιάς – Κηφισιά). Αναφέρθηκε επίσης σ’ ένα καινοτόμο για τα ελληνικά δεδομένα πρόγραμμα το οποίο προωθείται και περιλαμβάνει την ανάκτηση ενέργειας από την πέδηση των συρμών. Πρόκειται για μια δράση που θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της κατανάλωσης κατά 10% στο σύνολο των αναγκών ενέργειας που ανέρχονται σε 40 εκ ετησίως.  

Ο κ. Στέφανος Αγιάσογλου, Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΥ προανήγγειλε ότι διερευνούν την τεχνολογία του υδρογόνου για τα λεωφορεία, και ότι στο πλαίσιο αξιοποίησης αυτού του πράσινου καυσίμου, η εταιρία είναι έτοιμη για τις επενδύσεις που έρχονται.  Μέσα στους πρώτους μήνες του 2023 θα κυκλοφορούν επίσης τα πρώτα από τα νέα σύγχρονης τεχνολογίας λεωφορεία τα οποία προμηθεύεται η εταιρεία. Παράλληλα η ΟΣΥ υλοποιεί ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού 50 εκ ευρώ για τηλεματική, logistics και βέλτιστη διαχείριση βλαβών ώστε να μειωθεί ο χρόνος επισκευής των οχημάτων.  

Ο κ. Γιώργος Κωνσταντόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος των Ελληνικών Ταχυδρομείων επεσήμανε ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στη στρατηγική των ΕΛΤΑ για το αύριο. Αναφέρθηκε στην πρόσφατη εκκίνησης λειτουργίας του νέου ρομποτικού συστήματος διαλογής στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης. Ανέφερε ότι στόχος είναι τα κέντρα διαλογής να γίνουν 10-12 από 21, αξιοποιώντας καλύτερα την ακίνητη περιουσία των ΕΛΤΑ τα οποία αποτελούν τον πρώτο ταχυδρομικό οργανισμό στην Ευρώπη που υιοθετεί τόσο σύγχρονη ρομποτικής τεχνολογία. Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι η ψηφιοποίηση δεν αποσκοπεί στη μείωση, αλλά στην αναβάθμιση των εργαζομένων και την ενίσχυση της ποιότητας της δουλειάς τους.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News