ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κλείδωσε» το στούντιο κινηματογραφικών παραγωγών στη Θέρμη – Επένδυση 50 εκατ. ευρώ

Κατατίθεται προς ένταξη στις στρατηγικές επενδύσεις ο φακελος του έργου

«Κλείδωσε» το στούντιο κινηματογραφικών παραγωγών στη Θέρμη – Επένδυση 50 εκατ. ευρώ

Στούντιο κινηματογραφικής παραγωγής στη Θεσσαλονίκη που θα διαθέτει production και post production offices στην Αθήνα πρόκειται να υλοποιήσει η εταιρεία Nu Boyana Studios που ελέγχει η αμερικανική Nu Image-Millenium Films.

Όπως έκανε γνωστό ο Γιάννης Καλαφάτης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας που εχει πραγματοποιήσει σειρα μεγάλων παραγωγών (π.χ. “Αναλώσιμοι”) στην Ελλάδα σε ειδική εκδήλωση για την οπτικοακουστική παραγωγή του ΕΚΟΜΕ και του Enterprise Greece στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, η εταιρεία μέσα στον μήνα θα καταθέσει στο υπουργείο Ανάπτυξης το φάκελο ένταξης του έργου στο καθεστώς των εμβληματικών επενδύσεων εξαιρετικής σημασίας.

Το project ύψους 50 εκατ. ευρώ περιλαμβάνει την ανάπτυξη σε έκταση περίπου 30 στρεμμάτων στη Θερμή, κτηριακών συγκροτημάτων 30.000 τ.μ.

Θα δημιουργηθούν έξι σύγχρονα πλατό, τμήματα παραγωγής και το σύνολο των υποδομών που απαιτούνται για την υλοποίηση μιας κινηματογραφικής παραγωγής, όπως ανεφερε ο κ. Καλαφάτης.

Η εταιρεία θα δημιουργήσει και production και post production offices σε ιδιόκτητο κτηριο στο Ελληνικό και βρίσκεται σε συζητήσεις για την εξασφάλιση χρηματοδότησης του έργου.

Απουσιάζουν οι κατάλληλες υποδομές

Μπορεί η χώρα, λόγω και των ενισχύσεων μέσω του καθεστώτος cash rebate, να έχει καταστεί ελκυστική στις διεθνείς παραγωγές, όμως, δεν συμβαίνει το ίδιο με τις υποδομές, τα κινηματογραφικά δηλαδή στούντιο, των οποίων η απουσία αποστερεί το συγκριτικό πλεονέκτημα. Και αυτό διότι οι ξένοι παραγωγοί, που επιλέγουν τη χώρα, θα πρέπει είτε να εξαρτώνται από την περιορισμένη διαθεσιμότητα των υφιστάμενων, περίπου επτά, στούντιο –κατάλληλων κυρίως για τηλεοπτικές παραγωγές– είτε να πραγματοποιούν τα γυρίσματά τους σε ανοιχτούς χώρους, οι οποίοι υπόκεινται σε αστάθμητους παράγοντες, όπως ο καιρός.

Αυτού του είδους οι εγκαταστάσεις, ωστόσο, συμπληρώνουν μαζί με τις εταιρείες post production και σημαντικό αριθμό άλλων παικτών του θεάματος, τον καμβά της κινηματογραφικής βιομηχανίας, που διαθέτει έναν από τους ισχυρότερους οικονομικούς πολλαπλασιαστές. Το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) έχει υπολογίσει, παλαιότερα, ότι εάν, κάθε χρόνο, γυρίζονταν στη χώρα 20 ταινίες χαμηλού προϋπολογισμού, της τάξεως των 450.000 ευρώ καθεμία, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) θα αυξανόταν κατά 14,2 εκατ. ευρώ.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Επενδύσεις 500 εκατ. ευρώ και 70.000 θέσεις εργασίας στις οπτικοακουστικές παραγωγές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News