Business & Finance Δευτέρα 12/09/2022, 10:04
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Σταϊκούρας: Ανάπτυξη 5,3% φέτος – Επίδομα θέρμανσης 350 ευρώ – Ποιοι παίρνουν ενίσχυση 250 ευρώ

Χρ. Σταϊκούρας: Ανάπτυξη 5,3% φέτος – Επίδομα θέρμανσης 350 ευρώ – Ποιοι παίρνουν ενίσχυση 250 ευρώ

Στο 5,3% θα ανέλθει φέτος η ανάπτυξη της οικονομίας, από 3,1% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός, ενώ το 2023 η ανάπτυξη της οικονομίας θα είναι 2,1%, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, κατά την εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε από το βήμα της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, το κόστος των μέτρων στήριξης έναντι της ενεργειακής κρίσης ανέρχεται στα 13,2 δισ. ευρώ.   Από αυτά τα 13,2 δισ. ευρώ (8,5 δισ. ευρώ εκτιμούσε η κυβέρνηση τον Ιούνιο), το δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται στα 4,3 δισ.  ευρώ ή στο 2% του ΑΕΠ για το σύνολο του έτους. Συνεπώς, ο κ. Σταϊκούρας εκτίμησε ότι ο στόχος για πρωτογενές έλλειμμα στο 2% του ΑΕΠ το 2022 είναι εφικτός.

Από τα μέτρα των 13,2 δισ. ευρώ, τα 10,6 δισ.  ευρώ αφορούν το κόστος της επιδότησης του ρεύματος και του φυσικού αερίου. Από αυτά, τα 4,1 δισ. ευρώ είναι για τα νοικοκυριά και 6,5 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις.

Στα 5,5 δισ. ευρώ το συνολικό δημοσιονομικό κόστος των μέτρων

Τα συνολικά μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ έχουν δημοσιονομικό κόστος 5,5 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 3,65 δισ. ευρώ αφορούν μόνιμα δημοσιονομικά μέτρα, όπως μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών αλλά και αυξήσεις μισθών και συντάξεων. Τα 1,85 δισ. είναι μη μόνιμα δημοσιονομικά μέτρα, από τα οποία 1,1 δισ. ευρώ αφορά τον περιορισμό των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης.

Τα δημοσιονομικά μέτρα αυτά επιμερίζονται ως εξής: 1,2 δισ. ευρώ για το φέτος, 3,2 δισ. ευρώ για το 2023 και 3,6 δισ. ευρώ για κάθε ένα έτος από τα επόμενα.

Τα μέτρα

Πρώτος άξονας: 2,3 δισ. ευρώ έναντι της ενεργειακής κρίσης

– Εφάπαξ ενίσχυση 250 ευρώ σε ευάλωτα νοικοκυριά, με δικαιούχους 2,3 εκατ. πολίτες και συγκεκριμένα:

  • 1 εκατ. συνταξιούχοι, με μηνιαίο εισόδημα έως 800 ευρώ.
  • 35 χιλιάδες ανασφάλιστοι υπερήλικες του ΟΠΕΚΑ.
  • 172.000 δικαιούχοι επιδόματος ΑμεΑ.
  • 225.000 δικαιούχοι ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα δουν διπλή δόση τον Δεκέμβριο.
  • 800.000 δικαιούχοι επιδόματος παιδιών ΟΠΕΚΑ θα πάρουν 1,5 επιπλέον μηνιαία δόση. Συνολικά δικαιούχοι του μέτρου είναι 2,3 εκατ. πολίτες και το κόστος ανέρχεται σε 496 εκατ. ευρώ. 

– Αύξηση των δικαιούχων του προγράμματος Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή κατά 200.000.

– Επιδότηση 250.000 αγροτών για το αυξημένο κόστος λιπασμάτων.

– Επιδότηση 50.000 κτηνοτρόφων για το αυξημένο κόστος στις ζωοτροφές.

– Επίδομα θέρμανσης: Αυξάνεται από τα 300 ευρώ στα 350 ευρώ, με διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων ώστε να καλύπτουν 1,3 εκατ. πολίτες ως εξής:

  • Στα 16.000 ευρώ για τον άγαμο (από 14.000 ευρώ)
  • Στα 24.000 ευρώ για τον έγγαμο (από 20.000 ευρώ) προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για το κάθε τέκνο.
  • Όσοι καταναλώσουν για πρώτη φορά πετρέλαιο, υγραέριο ή άλλες μορφές καυσίμων (εκτός του φυσικού αερίου) δικαιούνται διπλάσιο επίδομα.

– Μείωση κόστους πετρελαίου θέρμανσης. Πρόκειται για μέτρο που αφορά 1,3 εκατ. νοικοκυριά. Η μείωση θα είναι ύψους 25 λεπτών.

– Επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ έως τον Ιούνιο του 2023 στις μεταφορές, στον καφέ, στα γυμναστήρια, στις σχολές χορού, στον κινηματογράφο και στον τουρισμό.

– Εγκατάσταση 250.000 φωτοβολταϊκών πάνελ από νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες, με την εξασφάλιση του αναγκαίου χώρου στο δίκτυο. 

Δεύτερος άξονας: Μέτρα 1,7 δισ. ευρώ για τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας

– Νέα, τρίτη, αύξηση του κατώτατου μισθού, με εφαρμογή από τον Μάιο. Υπολογίζεται ότι επηρεάζεται το μισθολόγιο 1 εκατομμυρίου εργαζομένων.

– Μονιμοποίηση της μείωσης κατά 3 μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών. Εκτιμάται ότι αυξάνεται το διαθέσιμο εισόδημα 2,3 εκατ. εργαζομένων.

– Μόνιμη κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα, σε ένα μέτρο που επηρεάζει 2,3 εκατ. εργαζόμενους.

– Απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος για επιτηδευματίες και μικρές επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατ. ευρώ ετησίως που αυξάνουν τον μέσο ετήσιο αριθμό εργαζομένων πλήρους απασχόλησης, κατ’  ελάχιστο για 3/12 σε ετήσια βάση για το έτος που συντελείται η αύξηση.

– Όσες επιχειρήσεις έχουν ποσοστό εργαζομένων μερικής απασχόλησης άνω του 50%, για συμβάσεις εργαζομένων τους που έχουν συναφθεί πριν τις 10 Σεπτεμβρίου και μετατραπούν από μερική σε πλήρη απασχόληση, απαλλάσσονται για ένα έτος από το 40% των ασφαλιστικών εισφορών για τον συγκεκριμένο εργαζόμενο.

– Επέκταση επιδόματος μητρότητας για 32.000 γυναίκες σε 9 μήνες.

Τρίτος άξονας: Μέτρα ύψους 855 εκατ. ευρώ για τους δημοσίους υπαλλήλους

– Μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, σε ένα μέτρο που αφορά 500.000 πολίτες.

– Κατάργηση της ειδικής εισφοράς 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων. Αφορά 600.000 πολίτες.

– Αμεση διευθέτηση των πάγιων μισθολογικών αιτημάτων των ενόπλων δυνάμεων, όπως η μισθολογική εξέλιξη εθελοντών μακράς διάρκειας και οπλιτών βραχείας ανακατάταξης, η επέκταση της μάχιμης πενταετίας ενστόλων και σε λοιπές κατηγορίες προσωπικού και η έκδοση αποφάσεων για καταβολή της ειδικής αποζημίωσης για τη νυχτερινή αποζημίωση των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων και η ειδική πρόσθεση αμοιβή για πληρώματα πολεμικών πλοίων.

– Αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου των 20.000 γιατρών του ΕΣΥ από 1η Ιανουαρίου του 2023 με αύξηση του βασικού μισθού, του επιδόματος νοσοκομειακής απασχόλησης και του επιδόματος θέσης ευθύνης.

– Αναμόρφωση του μισθολογίου δημοσίων υπαλλήλων με έμφαση στους χαμηλόμισθους και όσους έχουν θέση ευθύνης.

Τέταρτος άξονας: Μέτρα 1,1 δισ. ευρώ για τους συνταξιούχους

– Εφάπαξ ενίσχυση σε 1 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχους με μηνιαίο εισόδημα 800 ευρώ.

– Μόνιμη κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για ένα εκατομμύριο συνταξιούχους.

– Αύξηση κύριων συντάξεων το 2023. Η αύξηση αφορά 1,5 εκατ. συνταξιούχους με χαμηλή ή μηδενική προσωπική διαφορά.

Πέμπτος άξονας: Μέτρα για την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους στέγασης

– Αύξηση κατά 50% του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ ετησίως και στα 2.000 ευρώ σε περίπτωση δύο ή περισσότερων αιτούντων φοιτητών.  

– Πρόγραμμα Ανακαινίζω-Εξοικονομώ για νέους, με τη δυνατότητα λήψης χαμηλότοκου δανείου. Αφορά περίπου 40.000 νέους ανθρώπους.

– Πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω» για κενά σπίτια με σκοπό την αύξηση των αξιοποιήσιμων κατοικιών, όπου επιδοτείται με 40%  το κόστος ανακαίνισης για κενές κατοικίες. Αφορά περίπου 10.000 ιδιοκτήτες ακινήτων και ενοικιαστές. 

– Χορήγηση ευνοϊκών στεγαστικών δανείων μέσω συγχρηματοδότησης για την αγορά πρώτης κατοικίας από νέους και νέα ζευγάρια έως 39 ετών.

– Δημιουργία νέων, σύγχρονων φοιτητικών εστιών σε πέντε πανεπιστήμια της χώρας. Ήδη έχουν περάσει από τη διυπουργική επιτροπή αυτά της Κρήτης, της Θεσσαλίας, Θράκης, Δυτικής Ελλάδας και της Δυτικής Μακεδονίας. 

– Θεσμοθέτηση ενός νέου εργαλείου αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου και η κοινωνική αντιπαροχή.

– Ενεργοποίηση του προγράμματος «Εστία». Το κράτος θα μισθώνει ιδιωτικά ακίνητα προκειμένου να τα διαθέσει με πολύ χαμηλό μίσθωμα σε ευάλωτους δικαιούχους. 

– Αύξηση του ορίου για τη χορήγηση άδειας golden visa στα 500.000 ευρώ από 250.000 ευρώ.  

Έκτος άξονας: Αναπτυξιακά μέτρα 240 εκατ. ευρώ

– Κίνητρα για την επέκταση της τουριστικής περιόδου, μέσω της επέκτασης του προγράμματος «Τουρισμός για όλους», ώστε να καλυφθούν 200.000 νέοι δικαιούχοι και ένα νέο πρόγραμμα συνδιαφήμισης του ΕΟΤ σε συνεργασία με τους tour operators και αεροπορικές εταιρείες.

– Αναστολή ισχύος του ΦΠΑ στο 24% για νέες οικοδομές έως το τέλος του 2024.

– Αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας της κεφαλαιαγοράς ως το τέλος του 2023 με επενδυτικά και φορολογικά κίνητρα όπως μείωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίων από το 0,5% στο 0,2%, μείωση κατά 50% του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών και κατάργηση του φόρου τόκων ομολόγων σε επιχειρηματικά και κρατικά ομόλογα.   

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News