Business & Finance Κυριακή 11/09/2022, 16:13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μητσοτάκης (ΔΕΘ): Τα μέτρα δεν εκτροχιάζουν τους στόχους – Επενδυτική βαθμίδα το 2023

Μητσοτάκης (ΔΕΘ): Τα μέτρα δεν εκτροχιάζουν τους στόχους – Επενδυτική βαθμίδα το 2023

Τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας και της οικονομίας είναι σε «πλήρη εναρμόνιση με τους στόχους» για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2023, επεσήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ. Τόνισε, ακόμη, πως ο στόχος για επιστροφή της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα θα επιτευχθεί την επόμενη χρονιά.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για τα 21 μέτρα, συνολικού ύψους 5,5 δισ. ευρώ που ανήγγειλε κατά την ομιλία του χθες, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να κινείται στο πλαίσιο που δημιουργεί ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος που δημιουργεί η ανάπτυξη της οικονομίας και δήλωσε πως τα μέτρα θα εξειδικευτούν αύριο σε συνέντευξη Τύπου που θα δώσουν οι αρμόδιοι υπουργοί.

Θα συνεχιστεί η επιδότηση στην ενέργεια

Για το θέμα του ενεργειακού κόστους ο πρωθυπουργός αφού τόνισε πως μετά τις επιδοτήσεις η τιμή λιανικής της ηλεκτρικής ενέργειας είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη, δήλωσε πως η κυβέρνηση εξετάζει τρόπο στήριξης των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος ώστε να δίνει κίνητρα στους πολίτες για να εξοικονομούν ενέργεια. «Θέλουμε και να χαμηλώσουμε όχι μόνο τις τιμές αλλά και την κατανάλωση όπου είναι εφικτό», είπε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ διευκρίνισε πως «κάθε νοικοκυριό θα λάβει σημαντική στήριξη ασχέτως κατανάλωσης».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι το φυσικό αέριο παραμένει το μεγάλο πρόβλημα. «Για αυτό σχεδιάζουμε μια διπλή παρέμβαση. Ανακοινώσαμε την επέκταση του επιδόματος θέρμανσης και εντός των επόμενων εβδομάδων θα κάνουμε μια παρέμβαση στην αντλία του πετρελαίου θέρμανσης, για να ενθαρρύνουμε τα νοικοκυριά για μετάπτωση από το φυσικό αέριο στο πετρέλαιο», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, και πρόσθεσε πως θα υπάρχει και μια «γενναία επιδότηση στην τιμή φυσικού αερίου», που θα καλύπτεται από τον προϋπολογισμό αλλά και τις εταιρείες. «Στόχος μας είναι να επικρατήσει μια λογική τιμή στο φυσικό αέριο», είπε.

Ο κ. Μητσοτάκης, ανέφερε ότι αναμένονται και οι ευρωπαϊκές αποφάσεις. «Έχουμε προτείνει πλαφόν σε όλο το φυσικό αέριο, όχι μόνο στο ρωσικό. Δεν ξέρω αν θα γίνει αποδεκτή η πρόταση. Θεωρώ, όμως, πως θα υπάρξει μηχανισμός ανάκτησης κερδών από τις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας. Η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος έχει ήδη ανακτήσει 1,5 δισ. ευρώ», δήλωσε.

Εξασφαλισμένη η ενεργειακή επάρκεια

«Θέλω να διαβεβαιώσω απόλυτα τους πολίτες ότι έχουμε κάνει ό,τι χρειαστεί για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται τόσο σε ό,τι αφορά στην προμήθεια του φυσικού αερίου, όσο και σε αυτή του LNG» απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ερώτηση για το κατά πόσον είναι εξασφαλισμένη η ενεργειακή επάρκεια. 

«Έχουμε ήδη δεσμεύσει επαρκή φορτία LNG, έχουμε φροντίσει να διπλασιάσουμε τη χωρητικότητα της Ρεβυθούσας έτσι ώστε να υποδεχόμαστε περισσότερα τέτοια φορτία και να εισέρχονται στο εθνικό σύστημα φυσικού αερίου και ταυτόχρονα έχουμε προχωρήσει σε μια σειρά από άλλες πρωτοβουλίες για να μειώσουμε συνολικά τη ζήτηση φυσικού αερίου σε εθνικό επίπεδο με τη μετατροπή μονάδων που καίνε φυσικό αέριο προσωρινά σε ντίζελ για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και για τα επόμενα 1-2 χρόνια σημαντική αύξηση, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, την παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη, έτσι ώστε να μπορέσουμε σε αυτό το κρίσιμο χρονικό διάστημα να είμαστε έτοιμοι και για το χειρότερο δυνατό ενδεχόμενο που είναι η πλήρης διακοπή του φυσικού αερίου από τη Ρωσία», είπε ο πρωθυπουργός.

Δεν αλλάζει ο εκλογικός νόμος

Ο κ. Μητσοτάκης για άλλη μια φορά δήλωσε πως η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία, και ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να προχωρήσει σε αλλαγή του εκλογικού νόμου. «Δεν είμαι κωλοτούμπας. Οι κανόνες του παιχνιδιού είναι σταθεροί και δεν είναι δυνατόν να αλλάξουν λίγο πριν τις εκλογές» τόνισε ο πρωθυπουργός, αλλά συμπλήρωσε πως η μόνη περίπτωση να αλλάξει ο εκλογικός νόμος είναι να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνώντας ότι πρέπει να αποφευχθεί «η αχρείαστη κάλπη της απλής αναλογικής».

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε το δίλημμα «δεύτερη εντολή προόδου ή δεύτερη φορά στη συμφορά» και τόνισε πως αυτό αλλά και η τελική επιλογή του πρωθυπουργού θα είναι το ζητούμενο των επόμενων εκλογών. Ακόμη, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ξεκαθάρισε πως πολιτικά δεν βρίσκεται κοντά με τον Κυριάκο Βελόπουλο και σημείωσε πως σκοπεύει να αξιοποιήσει στελέχη και από άλλους πολιτικούς χώρους. 

Ελληνοτουρκικά

Απαντώντας σε ερώτηση της Καθημερινές ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ως «απαράδεκτες τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου» και έκανε λόγο προβληματική «διαρκή επιθετικότητα από όλο το τουρκικό κατεστημένο» που δηλητηριάζουν την τουρκική κοινωνία και υπονομεύουν τις σχέσεις καλής γειτονιάς.

«Δεν θα ακολουθήσουμε, αλλά θα δίνουμε σαφείς απαντήσεις, ειδικά στη διαστρέβλωση που επιχειρεί η Τουρκία, που παρουσιάζει την Ελλάδα ως δήθεν επιτιθέμενη. Θα αναδεικνύουμε αυτά τα θέματα και πάντα θα επιδιώκουμε διαύλους επικοινωνίας ανοιχτούς με την Τουρκία, δεν είμαι εγώ αυτός που είπα Ερντογάν γιοκ. Είμαι πάντα ανοιχτός να συναντήσω τον κ. Ερντογάν», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Και συμπλήρωσε: «Εκτιμώ ότι θα συναντηθούμε και πάλι, θα υπάρχουν ευκαιρίες τους επόμενους μήνες, στη Σύνοδο της Πράγας μπορεί να κληθεί η Τουρκία. Αν η Τουρκία παραβρεθεί σε ένα ευρωπαϊκό φόρουμ, ο κ. Ερντογάν θα βρεθεί αντιμέτωπος με την ελληνική επιχειρηματολογία και θα κληθεί να δώσει απαντήσεις».

Βιομηχανία

«Η ελληνική βιομηχανία έχει κάνει πρόοδο τα τελευταία χρόνια, όσες άντεξαν είναι ανταγωνιστικές και εξωστρεφείς», τόνισε ο πρωθυπουργός αναγνωρίζοντας ότι το ενεργειακό κόστος είναι κρίσιμο για τις βιομηχανίας. Εξ ου και σημείωσε ότι στα πλαίσια των παρεμβάσεων σαφώς και λαμβάνονται υπ’ όψιν οι βιομηχανίες. Ωστόσο, τόνισε παράλληλα ότι το κόστος του ρεύματος θα ταλανίσει όλες τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, αφού «μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν».

ΑΠΕ και πράσινη ενέργεια

Σε ό,τι αφορά τις εναλλακτικές πηγές, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε «θα επιμείνουμε στην όλο και μεγαλύτερη διείσδηση των ΑΠΕ». Από την πρώτη στιγμή που επιβλήθηκαν κυρώσεις στη Ρωσία, θα ερχόμασταν αντιμέτωποι με προβλήματα, υποστήριξε ο Κυρ. Μητσοτάκης επισημαίνοντας ότι το ζήτημα έχει γεωπολιτικά χαρακτηριστικά. Ο ίδιος επιβεβαίωσε πως η κυβέρνηση κινήθηκε στην κατεύθυνση της απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο. «Έχουμε επιλέξει περιοχές ιδιαίτερου ενδιαφέροντος να αποκλειστούν από τις ΑΠΕ, ειδικά από ανεμογεννήτριες», τόνισε τέλος ο πρωθυπουργός.

Το στεγαστικό πρόγραμμα

Το στεγαστικό πρόγραμμα που ανακοινώθηκε χθες, κινείται σε πολλούς άξονες επιβεβαίωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης. «Καταλαβαίνουμε ότι είναι δύσκολο ένας φοιτητής να πάει σε μια άλλη πόλη και να βρει σπίτι. Ενθαρρύνουμε έτσι τη συγκατοίκηση φοιτητών για να αυξήσουμε τη ζήτηση και σε μεγαλύτερα ακίνητα και όχι μόνο σε γκαρσονιέρες», τόνισε.

«Μέσω ΣΔΙΤ μπορούμε να χτίσουμε νέες φοιτητικές εστίες», συμπλήρωσε ο ίδιος και συνέχισε λέγοντας ότι το κράτος έχει πολλά αδιάθετα οικόπεδα. «Η δυνατότητα να τα δώσει σε κάποιον κατασκευαστή και να δοθούν τα ακίνητα σε χαμηλές τιμές είναι κάτι που γίνεται σε πολλές χώρες». Σε ό,τι αφορά το στεγαστικό πρόγραμμα δήλωσε επίσης δεν υπάρχει κανένας προγραμματισμός για άλλα μέτρα πέρα από αυτά που έχουν ανακοινωθεί.

Δείτε αναλυτικά ΕΔΩ τι είπε ο πρωθυπουργός για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, το μεταναστευτικό, τις κοινωνικές ανισότητες και άλλα θέματα στα οποία αναφέρθηκε στο πλαίσιο της ομιλίας του.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης: Έχουμε κάνει ό,τι χρειαστεί για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται

Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: 21 μέτρα στήριξης ύψους 5,5 δισ. ευρώ

ΔΕΘ: Η συνέντευξη Tύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News