Business & Finance Παρασκευή 9/09/2022, 14:46
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Reuters: Ελλάδα και άλλες 3 χώρες ζητούν ειδική μεταχείριση των αμυντικών δαπανών για χρέος

Reuters: Ελλάδα και άλλες 3 χώρες ζητούν ειδική μεταχείριση των αμυντικών δαπανών για χρέος

Η Ελλάδα, η Ρουμανία, η Πολωνία και η Λιθουανία ζητούν από την ΕΕ ειδική μεταχείριση στους κανόνες για το χρέος αναφορικά με τις αμυντικές δαπάνες, ώστε να συμβάλει στην κάλυψη επενδύσεων που απαιτούνται στον στρατιωτικό κλάδο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το Reuters.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ θα ξεκινήσουν το Σάββατο συζητήσεις για το πώς θα αλλάξουν τους δημοσιονομικούς κανόνες προσαρμόζοντάς τους στη μεταπανδημική πραγματικότητα των υψηλών δημοσιονομικών χρεών και των υψηλών επενδύσεων που απαιτούνται για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Σε έγγραφο που ετοιμάστηκε για τη συνάντηση, οι τέσσερις χώρες υποστηρίζουν ότι οι κανόνες της ΕΕ, που είχαν σχεδιαστεί για τον περιορισμό του κρατικού δανεισμού και τη διαφύλαξη της αξίας του ευρώ, θα πρέπει επίσης να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των κινδύνων για την κυριαρχία και της εδαφική ακεραιότητα της ΕΕ.

«Η μέριμνα για το κοινό καλό, που είναι η ελευθερία και η ευρέως κατανοητή ασφάλεια, απαιτεί μια άμεση αλλαγή στη μεταχείριση των αμυντικών δαπανών των επιμέρους κρατών μελών», ανέφεραν οι τέσσερις χώρες σε κοινή τους έκθεση, την οποία είδε το Reuters.

Η Γερμανία είναι αντίθετη στο να επισημανθούν μεμονωμένοι τομείς που θα πρέπει να τύχουν ειδικής μεταχείρισης, αλλά η Κομισιόν έχει δείξει κάποια κατανόηση σε μια τέτοια προσέγγιση.

«Είναι καιρός να συμπεριλάβουμε τις αμυντικές δαπάνες σε αυτήν την εικόνα», δήλωσε ο Γάλλος επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Thierry Breton, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, προσθέτοντας ότι η συζήτηση για αλλαγές στους κανόνες του χρέους της ΕΕ θα πρέπει να είναι «χωρίς ταμπού».

«Από τη δημιουργία της Ευρωζώνης, οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν συσσωρεύσει έλλειμμα 1,3 τρισεκατομμυρίων ευρώ σε αμυντικές δαπάνες σε σύγκριση με τον στόχο του 2% του ΑΕΠ (των δαπανών που απαιτούνται από την ένταξη στο ΝΑΤΟ)», είπε ο Breton σε μια συγκαλυμμένη αναφορά στη Γερμανία, η οποία υπολείπεται εδώ και πολύ καιρό από την απαίτηση του ΝΑΤΟ.

«Εάν κάθε χώρα είχε πετύχει τους στόχους της για αμυντικές επενδύσεις, τα επίπεδα χρέους της θα είχαν αυξηθεί κατά τουλάχιστον δώδεκα ποσοστιαίες μονάδες ΑΕΠ», είπε.

Το έγγραφο ανέφερε ότι βραχυπρόθεσμα, λαμβάνοντας υπόψη τα πειθαρχικά μέτρα της ΕΕ κατά μιας χώρας που παρουσιάζει έλλειμμα πάνω από το όριο του 3% του ΑΕΠ, η Κομισιόν θα πρέπει να εξετάσει τις αμυντικές δαπάνες της χώρας ως ελαφρυντικό παράγοντα.

Μακροπρόθεσμα, η ΕΕ θα πρέπει να εισαγάγει μια απαλλαγή από το έλλειμμα, όπως αυτή που εισήχθη το 2011 για την εφαρμογή των συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων, αναφέρει η εφημερίδα.

Μια τέτοια παραίτηση επιτρέπει σε μια κυβέρνηση να αποκλίνει από τις υποχρεώσεις της για τη μείωση του ελλείμματος, εάν μια διαρθρωτική μεταρρύθμιση που εφαρμόζει αυξάνει το κόστος τώρα, αλλά αναμένεται να αποφέρει εξοικονόμηση πόρων και βελτίωση στα δημόσια οικονομικά αργότερα.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News