Business & Finance Δευτέρα 5/10/2020, 14:52
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

2021: Ποια μέτρα στήριξης παραμένουν σε ισχύ, πόσο θα στοιχίσουν

2021: Ποια μέτρα στήριξης παραμένουν σε ισχύ, πόσο θα στοιχίσουν

Στα 63,884 δισ. ευρώ προβλέπεται να διαμορφωθούν οι κρατικές δαπάνες το 2021, μειωμένες κατά σχεδόν 5 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2020, όπως προκύπτει από το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Οι παροχές σε εργαζομένους και οι κοινωνικές παροχές θα παραμείνουν στα ίδια περίπου επίπεδα. Ωστόσο σημαντικά μειωμένες θα είναι οι δαπάνες για μεταβιβάσεις. 

Η εκτίμηση για τις δαπάνες του 2020 είναι 68,528 δισ. ευρώ- αύξηση 11,365 δισ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο του ψηφισμένου Προϋπολογισμού 2020, που δεν είχε υπολογίσει βεβαίως τις παρεμβάσεις που χρειάστηκαν για την αντιμετώπιση των σφοδρών επιπτώσεων της πανδημίας του Covid-19. 

Οι δαπάνες μεταβιβάσεων αναμένεται να κινηθούν το 2020 στα 36,596 δισ. ευρώ, ενώ την επόμενη χρονιά προβλέπεται να υποχωρήσουν στα 30,085 δισ. ευρώ. 

Αυτές περιλαμβάνουν επιχορηγήσεις και αποδόσεις σε υποτομείς της Γενικής Κυβέρνησης, όπως ΟΤΑ, ΟΚΑ, νοσοκομεία και ΠΦΥ, καθώς και σε φορείς εκτός Γενικής Κυβέρνησης, οργανισμούς του εξωτερικού και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης περιλαμβάνουν τις επιχορηγήσεις για επενδύσεις, οι καταπτώσεις εγγυήσεων, τις αναλήψεις χρεών φορέων Γενικής Κυβέρνησης, καθώς και τις αποζημιώσεις λόγω δικαστικών αποφάσεων. Μεταξύ των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, που αποτυπώνονται στην κατηγορία των μεταβιβάσεων είναι η αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ σε μηναία βάση των εργαζομένων σε αναστολή, το έκτακτο επίδομα ύψους 600 ευρώ σε έξι επιστημονικούς κλάδους(οικονομολόγους/ λογιστές, μηχανικούς, δικηγόρους, ιατρούς, εκπαιδευτικούς και ερευνητές), η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων σε αναστολή, το πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ και η επιστρεπτέα προκαταβολή. 

Για το 2021 οι παρεμβάσεις που επηρεάζουν το δημοσιονομικό αποτέλεσμα αφορούν: 

  • τη μείωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, με κόστος 816 εκατ. ευρώ 
  • την αναστολή καταβολής Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα, με κόστος 767 εκατ. ευρώ
  • την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών από τον κρατικό προϋπολογισμό και την επιδότηση 200 ευρώ, σε περίπτωση πρόσληψης μακροχρόνια ανέργου, για περίοδο 6 μηνών, στο πλαίσιο του προγράμματος για τη δημιουργία 100.000  νέων θέσεων εργασίας με κόστος 302 εκατ. ευρώ για το 2021.
  • Το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ, που αφορά στην επιδότηση της πρώτης κατοικίας για δανειολήπτες που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19, με κόστος 280 εκατ. ευρώ για το 2021
  • την επέκταση της μείωσης του ΦΠΑ σε διάφορες κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών κλάδων που πλήττονται από την πανδημία έως τον Απρίλιο του 2021 και την αναστολή πληρωμής του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης, με συνολικό κόστος 113 εκατ. ευρώ για το 2021.

Παράλληλα, η καταβολή αποζημιώσεων ειδικού σκοπού σε απασχολούμενους ή επιχειρήσεις που βρίσκονται, είτε σε προσωρινή αναστολή εργασιών, είτε συμμετέχουν στο Πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ κατά τα τέλη του 2020, αναμένεται να λάβει χώρα τον Ιανουάριο του 2021 και συνεπώς να επηρεάσει το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του εν λόγω έτους.

Επιπλέον, το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2021 επηρεάζεται από την κάλυψη της μισθοδοσίας του έκτακτου υγειονομικού προσωπικού που προσλήφθηκε εντός του 2020 και του προσωπικού που προσλαμβάνεται για την κάλυψη των αναγκών των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News