ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι αλλαγές που έρχονται σε αναπηρικές συντάξεις και επιδόματα

Οι αλλαγές που έρχονται σε αναπηρικές συντάξεις και επιδόματα

Ένα έργο το οποίο έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης είναι και αυτό της καλύτερης προστασίας του συστήματος κοινωνικών παροχών από αθέμιτες πρακτικές. Σύμφωνα με το έργο αυτό, προβλέπεται πως οι πληρωμές των επιδομάτων της ΔΥΠΑ και του ΟΠΕΚΑ θα  γίνονται μέσω προπληρωμένων καρτών. Το έργο αυτό αποτελεί μάλιστα ορόσημο και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέταρτο τρίμηνο του 2023.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη τα συναρμόδια υπουργεία συζητούν με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες τις παραμέτρους για την υλοποίηση του μέτρου.

Η λύση της προπληρωμένης κάρτας θα διευκολύνει τους δικαιούχους αλλά  και από την άλλη, θα γίνεται και καλύτερη διαχείριση των κοινωνικών πόρων από το κράτος. 

Μείωση του ποσοστού αναπηρίας 

Το νέο μίνι ασφαλιστικό που παρουσιάστηκε μέσα στην εβδομάδα προβλέπει μείωση του ποσοστού αναπηρίας (από 67% σε 50%) που απαιτείται για τη λήψη σύνταξης λόγω αναπηρίας για όλους τους ασφαλισμένους του Φορέα για τους οποίους προβλεπόταν μεγαλύτερο ποσοστό.

Από τη νέα ρύθμιση καλύπτονται πρωτίστως οι «παλαιοί ασφαλισμένοι» (προ 1993), ιδίως του πρώην ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ, αλλά και όλοι οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ και του ΝΑΤ. Επίσης, θεσπίζεται ενιαία ημερομηνία καταβολής σύνταξης αναπηρίας, από την πρώτη ημέρα υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας.

Διαβάστε επίσης: 

Υπ. Εργασίας: 14 ερωτήσεις – απαντήσεις για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Oι αλλαγές στις επικουρικές συντάξεις – Μπαίνει πλαφόν

Οι οκτώ βασικές αλλαγές που φέρνει το «μίνι» ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News