Business & Finance Τετάρτη 31/08/2022, 12:07
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurostat: Στο 11,1% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Αύγουστο – Νέο ρεκόρ στην Ευρωζώνη

Eurostat: Στο 11,1% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Αύγουστο – Νέο ρεκόρ στην Ευρωζώνη

Στο 11,1% διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Αύγουστο, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις της Eurostat, από 11,3% που ήταν τον Ιούλιο.

Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή στη χώρα μας εκτιμάται πως κατέγραψε μικρή αποκλιμάκωση της τάξης του -0,3% τον Αύγουστο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σε αντίθεση με το σύνολο της Ευρωζώνης όπου ο ετήσιος πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί στο 9,1% από 8,9% που ήταν τον Ιούλιο, καταγράφοντας νέο ιστορικό ρεκόρ. Παρόλα αυτά, σε ετήσια βάση ο πληθωρισμός στη χώρα μας παραμένει υψηλότερος από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. 

Οι τιμές της ενέργειας στη ζώνη του Ευρώ κατέγραψαν νέο άλμα 38,3% τον Αύγουστο. Αύξηση 10,6% κατέγραψαν οι τιμές στην κατηγορία τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός , 5% αύξηση στα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά και 3,8% οι υπηρεσίες. 

Eurostat: Στο 11,1% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Αύγουστο – Νέο ρεκόρ στην Ευρωζώνη-1

Tον υψηλότερο πληθωρισμό εμφανίζουν για άλλον ένα μήνα η Εσθονία (25,2%), η Λιθουανία (21,1%) και η Λετονία (20,8%). Πληθωρισμός άνω του 10% εμφανίζουν η Ολλανδία (13,6%), η Σλοβακία (13,3%), η Σλοβενία (13,3%), η Ελλάδα (11,1%), το Βέλγιο (10,5%) και η Ισπανία (10,3%). Στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, ο δείκτης τιμών καταναλωτή έφθασε στο 8,8%, το υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. Ηπιότερος είναι ο πληθωρισμός στη Γαλλία (6,5%), στη Μάλτα (7,1%) και στη Φινλανδία (7,6%).

Τα αρχικά στοιχεία της Eurostat για τον πληθωρισμό του Aυγούστου δείνουν μια πρώτη εικόνα για το πώς «κάλπασαν» οι τιμές καταναλωτή, ενώ περισσότερα στοιχεία αναμένονται από τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ στις 9 Σεπτεμβρίου. Όπως επισήμαιναν κυβερνητικά στελέχη αυτό τον μήνα αναμένεται να φανεί η θετική επίπτωση του νέου μηχανισμού για το ρεύμα καθώς από την 1η Αυγούστου έχει τεθεί ένα έμμεσο πλαφόν στις τιμές λιανικής του ηλεκτρικού ρεύματος κοντά στα 15-18 λεπτά. Μένει, βέβαια να δείξουν κάτι τέτοιο και τα «νούμερα» καθώς ο Αύγουστος ήταν μήνας που πέρασαν και αρκετές αυξήσεις στο ράφι. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Στην Ελλάδα το ακριβότερο ρεύμα 

Φυσικό αέριο: Τι θα αποφασίσει η Ευρώπη – Τι σημαίνει για την Ελλάδα η θέσπιση πλαφόν

Πανευρωπαϊκή παρέμβαση για το ρεύμα: Κάν’το όπως η Ισπανία;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News