Business & Finance Κυριακή 28/08/2022, 22:31
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τις επόμενες ημέρες η επιστροφή ΕΦΚ σε 300.000 αγρότες

Τις επόμενες ημέρες η επιστροφή ΕΦΚ σε 300.000 αγρότες

Στους λογαριασμούς τους θα δουν τις προσεχείς μέρες οι 300.000 κατ’ επάγγελμα αγρότες την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Στην απόφαση που εξέδωσε το οικονομικό επιτελείο εξειδικεύεται η διαδικασία για τον υπολογισμό, ανά είδος καλλιέργειας και ζωικής παραγωγής, της μέγιστης αναγκαίας ποσότητας πετρελαίου. Για παράδειγμα, όσοι καλλιεργούν βαμβάκι χρειάζονται 30 λίτρα ανά στρέμμα, όσοι καλλιεργούν σκληρό σιτάρι υπολογίζεται ότι χρειάζονται 16 λίτρα, οι καλλιεργητές κηπευτικών 20,5 λίτρα κ.λπ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής στην απόφαση τονίζεται ότι η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης αφορά το 50% αυτών των ποσοτήτων πετρελαίου και υπολογίζεται εφαρμόζοντας τον συντελεστή 0,41 ευρώ ανά λίτρο. Για παράδειγμα, για 100 στρέμματα σκληρού σιταριού, η μέγιστη ποσότητα πετρελαίου ορίζεται στα 1.600 λίτρα και η επιστροφή ΕΦΚ θα υπολογιστεί στο 50% αυτής της ποσότητας, δηλαδή στα 800 λίτρα. Με συντελεστή 0,41 ευρώ ανά λίτρο, ο συγκεκριμένος παραγωγός θα πάρει ως επιστροφή 328 ευρώ. Ειδικότερα, και σύμφωνα με την απόφαση για την επιστροφή του ΕΦΚ:

  • Αρμόδια υπηρεσία για την επιστροφή του ΕΦΚ είναι η Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΓΔΗΛΕΔ) της ΑΑΔΕ.
  • Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης διαβιβάζει στη ΓΔΗΛΕΔ τους ΑΦΜ των δικαιούχων –όπως είναι εγγεγραμμένοι στο ΟΣΔΕ– και ανά ΑΦΜ τις ετήσιες δικαιούμενες ποσότητες καυσίμων για τις οποίες δύναται να λάβει επιστροφή ο κάθε δικαιούχος.
  • Η ΓΔΗΛΕΔ επεξεργάζεται ψηφιακά τα στοιχεία των δικαιούχων και υπολογίζει το ποσό επιστροφής του ΕΦΚ.
  • Ο δικαιούχος γνωστοποιεί τον τραπεζικό λογαριασμό του πληρωμών στη φορολογική διοίκηση με την υποβολή δήλωσης στην επιλογή «Μητρώο» και «Επικοινωνία/Δήλωση λογαριασμού ΙΒΑΝ». Μετά τις αναγκαίες διασταυρώσεις γίνεται η πίστωση των επιστροφών.

Ωστόσο, τα δηλωθέντα στοιχεία θα ελεγχθούν από την ΑΑΔΕ. Οι ελεγκτές καλούνται να πραγματοποιήσουν ελέγχους των ποσοτήτων πετρελαίου κινητήρων τις οποίες προμηθεύτηκαν οι δικαιούχοι και των παραστατικών αγορών πετρελαίου κινητήρων που τηρούν στο αρχείο τους. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί η επιστροφή ΕΦΚ για ποσότητες πετρελαίου κινητήρων για τις οποίες δεν έχουν εκδοθεί τα σχετικά παραστατικά πώλησης, θα αναζητούν τα ποσά των επιστροφών.

Το κόστος για τον προϋπολογισμό από τις επιστροφές φόρου για πετρέλαιο αγροτικής χρήσης ανέρχεται σε 70 εκατ. ευρώ.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News