ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες: Νέα επιχειρηματικά δάνεια 2,5 δισ. ευρώ στο επτάμηνο

Τράπεζες: Νέα επιχειρηματικά δάνεια 2,5 δισ. ευρώ στο επτάμηνο

Κατά 483 εκατ. ευρώ αυξήθηκαν τον Ιούλιο οι καταθέσεις των ιδιωτών, δηλαδή των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, ανεβάζοντας τα υπόλοιπα που διατηρούν στις τράπεζες στα 182,9 δισ. ευρώ. Η αύξηση συνδέεται με την ενίσχυση των αποταμιεύσεων των νοικοκυριών κατά 788 εκατ. ευρώ ανεβάζοντας τα υπόλοιπα των καταθέσεων στα 137,4 δισ. ευρώ, σε αντίθεση με τη ρευστότητα των επιχειρήσεων που μειώθηκε κατά 304 εκατ. ευρώ, στα 45,5 δισ. ευρώ.

Τον ίδιο μήνα η αύξηση της καθαρής χρηματοδότησης, δηλαδή των νέων δανείων που δόθηκαν αφού αφαιρεθούν οι αποπληρωμές, ανήλθε στα 453 εκατ. ευρώ και ο ρυθμός χρηματοδότησης της οικονομίας διαμορφώθηκε στο 5,5%, υψηλότερος σε ετήσια βάση σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα που είχε διαμορφωθεί στο 4,5%.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων της ΤΤΕ, η μείωση των καταθέσεων που διατηρούν οι επιχειρήσεις στις τράπεζες δεν σημαίνει μείωση της ρευστότητας. Συνδέεται με τις υψηλές εκταμιεύσεις που υπήρξαν τον προηγούμενο μήνα Ιούνιο και οι οποίες είχαν φτάσει στο επίπεδο-ρεκόρ ύψους 2 δισ. ευρώ. Τα δάνεια αυτά που εμφανίστηκαν ως υπόλοιπα καταθέσεων τον Ιούνιο, απορροφήθηκαν είτε ως κεφάλαια κίνησης είτε για επενδυτικούς σκοπούς τον Ιούλιο και γι’ αυτό οι καταθέσεις των επιχειρήσεων εμφανίζονται μειωμένες. Συνολικά οι καταθέσεις των επιχειρήσεων διαμορφώθηκαν στα τέλη Ιουλίου στα 45,5 δισ. ευρώ έναντι 43,1 δισ. ευρώ στις αρχές του 2022, ενώ σε σχέση με τις αρχές του 2021 καταγράφεται αύξηση κατά 10,4 δισ. ευρώ.

Στην περίπτωση των νοικοκυριών η αύξηση κατά 788 εκατ. ευρώ αποδίδεται στην καταβολή του επιδόματος του καλοκαιριού στον ιδιωτικό τομέα και στην ενίσχυση του καθαρού εισοδήματος μέσω και των εισπράξεων από τον τουρισμό σε συνδυασμό με τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης. Ζητούμενο είναι κατά πόσον αυτό μεταφράζεται σε άνοδο του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών εν αναμονή και των αυξημένων υποχρεώσεων που δημιουργεί η έναρξη του σχολικού έτους τον Σεπτέμβριο. Τα συνολικά υπόλοιπα των καταθέσεων που έχουν τα νοικοκυριά στις τράπεζες ανέρχονται σε 137,4 δισ. ευρώ έναντι 134,7 δισ. ευρώ στις αρχές του έτους και 127 δισ. ευρώ το 2021, ενώ τα τελευταία δυόμισι χρόνια κατέγραψαν άνοδο κατά 21,6 δισ. ευρώ.

Στο κρίσιμο θέμα της χρηματοδότησης τα στοιχεία της ΤΤΕ δείχνουν περαιτέρω ενίσχυση της καθαρής ροής νέων δανείων τον Ιούλιο, με έμφαση στις επιχειρήσεις που αποτελούν τον επιταχυντή της ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, η καθαρή ροή χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, δηλαδή οι εκταμιεύσεις μετά τις αποπληρωμές προηγούμενων οφειλών, διαμορφώθηκε στα 608 εκατ. ευρώ, ποσό που αν και υπολείπεται του ρεκόρ των 2,01 δισ. ευρώ του Ιουνίου, συνιστά σημαντική καθαρή πιστωτική επέκταση.

Την τάση αυτή επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της ΤΤΕ με βάση τα οποία ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης προς τις επιχειρήσεις ενισχύθηκε τον Ιούλιο περαιτέρω στο 11,8% σε ετήσια βάση, δηλαδή σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, έναντι 10% τον Ιούνιο. Συνολικά το πρώτο επτάμηνο του έτους οι τράπεζες έχουν χορηγήσει ρευστότητα 2,5 δισ. ευρώ, ποσό που αποτελεί την καθαρή ροή χρηματοδότησης, δηλαδή τα δάνεια που δόθηκαν σε επιχειρήσεις μετά την αφαίρεση των αποπληρωμών. Η ισχυρή πιστωτική επέκταση, η μεγαλύτερη της τελευταίας 10ετίας, επιβεβαιώνει ότι οι τράπεζες έχουν ανοίξει τις πιστωτικές γραμμές με χρηματοδοτήσεις μεγάλων projects, που ευνοούνται με την ενεργοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ το γεγονός ότι έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο εξυγίανσης των ισολογισμών τους, βοηθάει και στην άνοδο των υπολοίπων δανείων, που μέχρι πρόσφατα μειώνονταν λόγω των πωλήσεων και των τιτλοποιήσεων δανείων.

Στο σκέλος των νοικοκυριών οι χρηματοδοτήσεις είναι λιγοστές και δεν μπορούν να αντισταθμιστούν από τις αυξημένες αποπληρωμές που παρατηρούνται, όπως προκύπτει από τη μείωση της καθαρής ροής χρηματοδότησης που εμφανίζεται τον Ιούλιο αρνητική κατά 100 εκατ. ευρώ. Το υπόλοιπο των οφειλών από στεγαστικά δάνεια διαμορφώθηκε στα 30,2 δισ. ευρώ και ο ρυθμός χρηματοδότησης υπήρξε αρνητικός στο -3,1%, ενώ μικρή ανάκαμψη παρουσίασε ο τομέας της καταναλωτικής πίστης, που κατέγραψε θετική πιστωτική επέκταση κατά 1,1% με τα υπόλοιπα να αυξάνονται στα 8,8 δισ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Υψηλότερη ανάπτυξη «βλέπει» η ΤΤΕ: Στο 4,2% από 3,2% η πρόβλεψη

Επιστρέφουν στις τράπεζες τα κόκκινα δάνεια που εξυγιάνθηκαν

Τράπεζες: Πώς διευκολύνουν την αγορά κατοικίας μέσω πλειστηριασμού

Πώς θα διευκολυνθούν οι πιστώσεις με τον κρατικό «Τειρεσία»

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News