ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι θα γίνει με τα αναδρομικά των συνταξιούχων – Ποιοι θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση

Τι θα γίνει με τα αναδρομικά των συνταξιούχων – Ποιοι θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση

Οι τιμές στην ενέργεια και οι κρατικές επιδοτήσεις «καταπίνουν» όλο και περισσότερο δημοσιονομικό χώρο με αποτέλεσμα να μπαίνουν στο συρτάρι  προτάσεις παρεμβάσεων που είχαν πέσει στο τραπέζι για το πακέτο μέτρων που θα ανακοινωθεί στη ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό. Μια από τις παρεμβάσεις που είχαν πέσει στο τραπέζι ήταν και η καταβολή των αναδρομικών στους παλαιούς συνταξιούχους, μετά την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ για τα κομμένα δώρα και τις επικουρικές συντάξεις.

Όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Εργασίας στο «MR», η πρόταση να καταβληθούν τα αναδρομικά σε όλους ανεξαιρέτως τους συνταξιούχους σε ετήσιες δόσεις, δεν μπορεί να υλοποιηθεί καθώς δεν υπάρχει αρκετός δημοσιονομικός χώρος. Στο τραπέζι, βέβαια, υπάρχει ακόμη η πρόταση να δοθούν τα αναδρομικά (από την απόφαση του ΣτΕ) στους δικαιούχους που έχουν προσφύγει (με αγωγές έως 31/7/2020), ώστε να μη χρειαστεί να εκδικαστούν οι υποθέσεις τους. Οι πρώτες υποθέσεις εκδικάζονται στο τέλος του χρόνου και έτσι η κυβέρνηση  είναι πιθανό να μην βιαστεί να ξοδέψει δημοσιονομικό χώρο, αλλά να περιμένει.  

Το κόστος της επιστροφής των αναδρομικών γι’ αυτή την κατηγορία ανέρχεται σε περίπου 700 εκατ. ευρώ και αφορά περί τους 350.000 δικαιούχους.

Επίδομα για ευάλωτους 

Εξετάζεται βέβαια και μια εφάπαξ ενίσχυση των συνταξιούχων  προς το τέλος του χρόνου. Μια επιταγή ακρίβειας, όπως είχε δοθεί, κοντά στα 250 ευρώ προκειμένου να αντεπεξέλθουν οι συνταξιούχοι στο αυξημένο κόστος της ενέργειας αυτόν τον χειμώνα. 

Ποιοι θα το δικαιούνται 

Το πιθανότερο είναι να ισχύσουν τα ίδια εισοδηματικά κριτήρια όπως και το Πάσχα.

Δικαιούχοι  θα είναι συνταξιούχοι που πληρούν σωρευτικά τις εξής προϋποθέσεις: 

– ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα φορολογικού έτους 2020 έως 7.200 ευρώ (600 ευρώ μηνιαίως)

– ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 14.400 ευρώ

– η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ.

Διαβάστε επίσης: 

Το πακέτο της ΔΕΘ: «Κλείδωσαν» επιταγή ακρίβειας και επίδομα θέρμανσης

Χρ. Σταϊκούρας: Αρχές Σεπτεμβρίου «κλειδώνουν» τα μέτρα της ΔΕΘ

Τριπλή παρέμβαση για την αύξηση των συντάξεων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News