ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο άλμα των τιμών ενέργειας ανεβάζει τον πήχη για τα μέτρα

Νέο άλμα των τιμών ενέργειας ανεβάζει τον πήχη για τα μέτρα

Μια ανάσα πριν τα 400 ευρώ βρίσκεται σήμερα η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος, φτάνοντας τα 394,10 ευρώ ανά Μεγαβατώρα με τα πιο μαύρα σενάρια για την αγορά ενέργειας να γίνονται πραγματικότητα σταδιακά ανά την Ευρώπη 

Πώς θα κινηθεί η κυβέρνηση  

Εάν οι υψηλές αυτές τιμές συνεχιστούν, οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί θα υποστούν μια νέα ηλεκτροπληξία παρόλο τις γενναιότερες κρατικές επιδοτήσεις. Στην κυβέρνηση σβήνουν και γράφουν τα νέα μέτρα για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων που θα είναι γενναία όπως αναφέρει συχνά πυκνά ο υπουργός Οικονομικών την τελευταία εβδομάδα στις συνεντεύξεις του. 

Στα πρόσθετα μέτρα του 2022 που θα περιλαμβάνει το καλάθι της ΔΕΘ εξετάζεται νέα επιταγή ακρίβειας. Η καταβολή του έκτακτου βοηθήματος φαίνεται να έχει ήδη κλειδώσει. Στόχος, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, είναι να στηριχθούν οι ευάλωτοι πολίτες αλλά και όσοι πλήττονται περισσότερο από το τσουνάμι της ακρίβειας. Στο καλάθι έχει μπει και η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης και της βεντάλιας των δικαιούχων και βέβαια δεν θα μείνει απέξω και το Fuel Pass 3 εάν οι τιμές των καυσίμων δεν αποκλιμακωθούν σημαντικά.

Στο κόκκινο όλη η Ευρώπη

Η Ελλάδα βέβαια δεν είναι η μόνη χώρα που μαστίζεται από τις υψηλές τιμές ενέργειας. Η ξηρασία και οι πυρκαγιές στη γηραιά ήπειρο έχουν στείλει τις τιμές, τόσο του ηλεκτρικού ρεύματος όσο και του φυσικού αερίου, στα ύψη.

Στη Γαλλία που μαστίζεται από ξηρασία και πυρκαγιές η τιμή βρίσκεται λίγο πάνω από τα 444 ευρώ/MWh. Η Ιταλία και η Μάλτα κρατούν τα ηνία της ακρίβειας με την τιμή να βρίσκεται στα 485,32 ευρώ/MWh.

Στην μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, την Γερμανία, η τιμή έχει σκαρφαλώσει στα 436 ευρώ/MWh με τη χώρα να αντιμετωπίζει άλλο ένα πρόβλημα λόγω της κλιματικής αλλαγής  που επιβαρύνει την ήδη υπάρχουσα κατάσταση στην αγορά ενέργειας.

O ποταμός Ρήνος που αποτελεί μια σημαντική πλωτή οδό για τη χώρα, η οποία χρησιμοποιείται για τη μεταφορά αγαθών και εμπορευμάτων μπορεί από σήμερα 12 Αυγούστου όπως αναφέρουν αναλυτές να είναι απροσπέλαστος σε κάποια σημεία λόγω της χαμηλής στάθμης των υδάτων  

Ανοδικά και το φυσικό αέριο

Το προθεσμιακό συμβόλαιο του φυσικού αερίου διαπραγματευόταν χθες πάνω από από τα 200 ευρώ ανά Μεγαβατώρα και σήμερα κατά το άνοιγμα να βρίσκεται κοντά στα 208 ευρώ βάζοντας φωτιά σε οικογενειακούς αλλά και κρατικούς προϋπολογισμούς ανά την Ευρώπη. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

«Χωρίς φρένo» οι τιμές του φυσικού αερίου 

Διπλάσιες τιμές σε βασικά προϊόντα μέσα σε πέντε μήνες – Νέα «βαρυχειμωνιά» από Σεπτέμβριο 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News