Business & Finance Πέμπτη 11/08/2022, 16:09
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τιμές… Μαρτίου στην αντλία – Γιατί επιστρέφει η αμόλυβδη κάτω από τα 2 ευρώ 

Τιμές… Μαρτίου στην αντλία – Γιατί επιστρέφει η αμόλυβδη κάτω από τα 2 ευρώ 

Μαζικές πληρωμές των δικαιούχων του Fuel Pass 2 -τόσο αυτών που επέλεξαν την κατάθεση των χρημάτων στον τραπεζικό τους λογαριασμό όσο και αυτών που ζήτησαν το αυξημένο ποσό που προσφέρει η ψηφιακή κάρτα, έγιναν χθες. Τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης δείχνουν ότι οι αιτήσεις έχουν ξεπεράσει τα 2,12 εκατομμύρια.

Ευτυχής συγκυρία για τους οδηγούς η συνεχής αποκλιμάκωση των τιμών χονδρικής των καυσίμων με την τιμή στα διυλιστήρια να έχει επιστρέψει στα επίπεδα του περασμένου Μαρτίου «επιτρέποντας» και στις τιμές λιανικής να σπάσουν προς τα κάτω ύστερα από σχεδόν τέσσερις μήνες το φράγμα των 2 ευρώ. Αυτό σημαίνει και δυνατότητα αγοράς περισσότερων λίτρων ενόψει και της εξόδου του 15Αύγουστου. Πώς όμως δικαιολογείται η υποχώρηση της τιμής ύστερα από τον εφιάλτη που έζησαν οι οδηγοί κυρίως τον Ιούνιο όταν οι τιμές σκαρφάλωσαν και πάνω από τα 2,4 ευρώ το λίτρο; 

O φόβος ότι οι εκρηκτικές τιμές στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου θα φέρουν τελικώς την ύφεση, προκάλεσε την αποκλιμάκωση στην τιμή του «μαύρου χρυσού» η οποία έχει διαμορφωθεί πλέον στην περιοχή των 90 δολαρίων το βαρέλι έναντι του υψηλού των 120 δολαρίων που καταγράφηκε τον Ιούνιο. Αυτό αποτυπώθηκε έντονα στην μέση διυλιστηριακή τιμή της αμόλυβδης για την περιοχή της Μεσογείου (PLATTS) η οποία από τα 1420 δολάρια τον Ιούνιο, έπεσε τα τελευταία 24ωρα στα 930 δολάρια.

Πτωτικά κινούνται και τα περιθώρια κέρδους των διυλιστηρίων και όλα αυτά αποτυπώνονται πλέον στην τιμή χονδρικής η οποία υποχώρησε σήμερα στα 1,5 ευρώ το λίτρο για πρώτη φορά από τον περασμένο Μάρτιο κάτι που σημαίνει ότι μέχρι το Σαββατοκύριακο θα πληρώνουμε την αμόλυβδη σε αρκετές περιοχές της χώρας σε τιμή κάτω από τα 2 ευρώ. «Αρωγός» προς το παρόν και η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο η οποία έχει σταθεροποιηθεί στα επίπεδα του 1,02 ευρώ. 

moneyreview.gr

Διαβάστε ακόμη: 

«Χωρίς φρένo» οι τιμές του φυσικού αερίου 

Μεγαλώνει το κόστος των επιδοτήσεων – Τι θα κρίνει το νέο πακέτο μέτρων της ΔΕΘ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News