Business & Finance Πέμπτη 11/08/2022, 08:06
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επενδύσεις 200 εκατ. ευρώ για «πράσινα» κτίρια γραφείων στη Λ. Κηφισίας 

Τι σχεδιάζουν τρεις ΑΕΕΑΠ στο βασικό επιχειρηματικό κέντρο της πρωτεύουσας

Επενδύσεις 200 εκατ. ευρώ για «πράσινα» κτίρια γραφείων στη Λ. Κηφισίας 

Επενδύσεις συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη πράσινων βιοκλιματικών κτιρίων γραφείων σύγχρονων προδιαγραφών, στον άξονα της Λ. Κηφισίας και στην ευρύτερη περιοχή του Αμαρουσίου, δρομολογούν αυτήν την περίοδο εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων και ΑΕΕΑΠ (εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία). Πρόκειται για την αξιοποίηση μερικών από τα τελευταία εναπομείναντα «φιλέτα» στην περιοχή, η οποία έχει εξελιχθεί σε βασικό επιχειρηματικό κέντρο της πρωτεύουσας. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Νίκου Ρουσάνογλου στην Καθημερινή, το δέλεαρ των εταιρειών είναι προφανές, μιας και η υποεπένδυση των προηγούμενων ετών έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει πολύ μεγάλη έλλειψη από σύγχρονα κτίρια γραφείων, που να είναι ταυτόχρονα και υψηλής ενεργειακής απόδοσης.

Στο πλαίσιο αυτό, το επόμενο διάστημα η Dimand Real Estate θα ξεκινήσει την κατασκευή νέου κτιρίου γραφείων επί της Λ. Κηφισίας, σε έκταση 11 στρεμμάτων, η οποία ανήκε στην οικογένεια Αντωνίου (κατασκευαστές κατοικιών). Πρόκειται για επένδυση της τάξεως των 50-55 εκατ. ευρώ για την κατασκευή 11.000 τ.μ. γραφείων (και 22.500 τ.μ συνολικά) μέσω ενός συμπλέγματος δίδυμων κτιρίων επιφάνειας 5.500 τ.μ. έκαστο. Το κτίριο έχει ήδη συμφωνηθεί να μισθωθεί στην Pricewaterhousecoopers (PWC) για περίοδο 10 ετών, με δικαίωμα ανανέωσης για επιπλέον 10 έτη, αντί 26 ευρώ/τ.μ. Η κατασκευή του ακινήτου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στις αρχές του 2024, ενώ τους επόμενους μήνες η Dimand θα αναζητήσει αγοραστή/επενδυτή.

Περί τα 60-65 εκατ. (και 100 εκατ. συνολικά σε συνεργασία με έτερο επενδυτή) σχεδιάζει να τοποθετήσει στην περιοχή για ανάπτυξη νέων κτιρίων γραφείων η Noval Real Estate του ομίλου Βιοχάλκο. Η εταιρεία προχώρησε στην εξαγορά του κτιρίου της πρώην Kodak σε κοινοπραξία με το επενδυτικό fund Brook Lane, καταβάλλοντας 28,5 εκατ. ευρώ. Το κοινό αυτό σχήμα των επενδυτών θα δαπανήσει επιπλέον 50 εκατ. ευρώ (ή σχεδόν 80 εκατ. συνολικά) για την ανάπτυξη ενός σύγχρονου και βιοκλιματικού συγκροτήματος γραφείων συνολικής επιφάνειας 49.000 τ.μ. Το ακίνητο της πρώην Kodak βρίσκεται στην συμβολή της οδού Αμαρουσίου – Χαλανδρίου (παράλληλη της Λ. Κηφισίας) με την οδό Χειμάρρας 10-12. Αυτήν την περίοδο ολοκληρώνεται η αδειοδοτική διαδικασία, με στόχο οι εργασίες κατασκευής να ξεκινήσουν το πρώτο τρίμηνο του 2023. Παράλληλα, η Noval σχεδιάζει και την κατασκευή ενός ακόμη βιοκλιματικού κτιρίου γραφείων επιφάνειας 20.175 τ.μ. στην οδό Χειμάρρας 16, σε έτερη ιδιόκτητη έκταση. Πρόκειται για επένδυση ύψους 22 εκατ. ευρώ, που αναμένεται να ξεκινήσει να υλοποιείται εντός του έτους και προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2025.

Στον άξονα της Λ. Κηφισίας τοποθετείται και η Prodea Investments, η οποία απέκτησε στις αρχές του έτους το ακίνητο που στέγαζε την Εκκλησία των Μαρτύρων του Ιεχωβά, κοντά στον κόμβο της Αττικής Οδού. Το κτίριο θα κατεδαφιστεί, με την εταιρεία να σχεδιάζει την κατασκευή ενός συγκροτήματος δύο κτιρίων γραφείων άνω των 17.000 τ.μ. Μαζί με το κόστος αγοράς του ακινήτου, το συνολικό ύψος της επένδυσης αναμένεται να ξεπεράσει τα 35 εκατ. ευρώ.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Real Estate: Έρχονται νέα deal στην αγορά γραφείων – Πού κινούνται ενοίκια και αποδόσεις 

Εξι «μνηστήρες» για τον φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων

Κατεδαφίστηκε το πρώην κτήριο της Kodak στο Μαρούσι

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News