ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διπλάσιες τιμές σε βασικά προϊόντα μέσα σε πέντε μήνες – Νέα «βαρυχειμωνιά» από Σεπτέμβριο 

Διπλάσιες τιμές σε βασικά προϊόντα μέσα σε πέντε μήνες – Νέα «βαρυχειμωνιά» από Σεπτέμβριο 

Μπορεί ο πληθωρισμός να φρέναρε μετά από μια αυξητική πορεία 15 μηνών παρόλα αυτά οι αυξήσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ συνεχίζουν για τα καλά. Οι καταναλωτές βλέπουν ανατιμήσεις σε όλα σχεδόν τα προϊόντα στα ράφια των σούπερ μάρκετ με νέα βαρυχειμωνιά τιμών να προβλέπεται από τον Σεπτέμβριο, αφού νέοι τιμοκατάλογοι καταφθάνουν στα σούπερ μάρκετ απο τους προμηθευτές.

Αυξήσεις σοκ μέσα σε πέντε μήνες 

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την πλατφόρμα e-Καταναλωτής η τιμή για επώνυμο αλεύρι για όλες τις χρήσεις (συσκευασία ενός κιλού) από 1,28 ευρώ την 1η Μαρτίου έφτασε την 1η Αυγούστου στα 1,86 ευρώ αύξηση της τάξεως του 45%. Επώνυμο ψωμί για τοστ (συσκευασία 500 γρ.) που στις αρχές Μαρτίου η μέση τιμή του ήταν στα 1,85 ευρώ, στις αρχές Αυγούστου κατέγραψε αύξηση άνω του 18,9% και πωλείται στα 2,20 ευρώ.

Πανάκριβο και το φρέσκο γάλα (συσκευασία ενός λίτρου), που από 1,38 ευρώ έχει εκτοξευθεί στα 1,82 ευρώ, δηλαδή έχει ανατιμηθεί κατά 31% ενώ ένα πακέτο μακαρόνια 500 γραμ. που πριν πέντε μήνες στοίχιζε 97 λεπτά πλέον πωλείται προς 1,20 € σημειώντας αύξησηε 23,7%

Ωστόσο, μετά τις διακοπές αναμένεται ακόμα ένα ισχυρό κύμα ανατιμήσεων σε πλήθος τροφίμων που θα φθάνουν έως 20%, όπως για παράδειγμα σε κρουασάν, τσουρέκια, μαρμελάδες και κέικ σε ποσοστό έως και 20%, στα καθαριστικά πανάκια και στα κρασιά έως 14%,στα τυριά έως 12%, στα αλκοολούχα ποτά έως 10%, στα σαπούνια, στο αλουμινόχαρτο, στα υγρά πιάτων και στα αποσμητικά έως 9%, στα ζυμαρικά, στα καθαριστικά, στα μαλακτικά ρούχων, στους χυμούς και στις οδοντόκρεμες έως 8%,στις ρυζογκοφρέτες 7%, στο ρύζι στο τσάι και στο βούτυρο 5%.

Νέο πακέτο μέτρων

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση ετοιμάζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας που αναμένεται να ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ, με τον Υπουργό Οικονομικών να μην αποκλείει ούτε την μείωση του ΦΠΑ καθώς όπως τόνισε όλες οι διαθέσιμες παρεμβάσεις έχουν ποσοτικοποιηθεί και ο Πρωθυπουργός θα είναι αυτός που θα αποφασίσει βάσει του διαθέσιμου δημοσιονομικού χώρου αλλά και των προτεραιοτήτων τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Εάν οι τιμές του ρεύματος ξεφύγουν ακόμη περισσότερο η κυβέρνηση θα στραφεί προς αυτή τη κατεύθυνση ή εάν για παράδειγμα αυξηθούν οι τιμές των καυσίμων θα στραφεί αντίστοιχα προς αυτή την κατεύθυνση. Το σίγουρο είναι πως οι πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου θεωρούνται κλειδί ώστε να παρθούν οι όποιες αποφάσεις καθώς η κυβέρνηση θα έχει μια πολύ πιο ξεκάθαρη εικόνα για το πως θα πρέπει να κινηθεί το επόμενο διάστημα ώστε να ενισχυθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Θα έχει στα χέρια της πιο ολοκληρωμένα στοιχεία για τουρισμό αλλά και φορολογικά έσοδα με αποτέλεσμα να μπορεί να κινηθεί με περισσότερη δημοσιονομική ασφάλεια. Προς το παρόν πάντως οι καταναλωτές επιδίδονται σε σαφάρι τιμών από σούπερ μαρκετ σε σούπερ μαρκετ αγοράζοντας σχεδόν μόνο τα απαραίτητα.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Λιγότερα τρόφιμα και βασικά είδη αγοράζουν οι Έλληνες καταναλωτές

Πληθωρισμός: Πρώτη επιβράδυνση μετά από 15 μήνες – Στο 11,6% τον Ιούλιο

«Ραντεβού τον Σεπτέμβριο» για νέες ανατιμήσεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News