Business & Finance Δευτέρα 8/08/2022, 15:42
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Real Estate: Έρχονται νέα deal στην αγορά γραφείων – Πού κινούνται ενοίκια και αποδόσεις 

Real Estate: Έρχονται νέα deal στην αγορά γραφείων – Πού κινούνται ενοίκια και αποδόσεις 

Σταθερά στο ραντάρ θεσμικών και ξένων επενδυτών παραμένει η αγορά γραφείων της Αθήνας, καθώς οι τιμές μίσθωσης και η ζήτηση για χώρους υψηλής ποιότητας και περιβαλλοντικών στάνταρ συνεχώς αυξάνονται. 

Σύμφωνα με έκθεση της Danos International Property Consultants & Valuers το προηγούμενο εξάμηνο έκλεισαν σημαντικές συμφωνίες, ενώ ακόμη περισσότερες αναμένονται το επόμενο διάστημα. 

Η έλλειψη γραφείων Α κλάσης παραμένει ένα βασικό ζήτημα για την αγορά της Αθήνας. «Η προσφορά ποιοτικών χώρων δεν φτάνει για να καλύψει την ζήτηση, η οποία παραμένει σταθερά σε υψηλά επίπεδα. Η Αθήνα αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη αγορά γραφείων καθώς υπάρχει ακόμη χώρος για επενδυτικά κέρδη, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές αγορές», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην έκθεση. 

Real Estate: Έρχονται νέα deal στην αγορά γραφείων – Πού κινούνται ενοίκια και αποδόσεις -1

Σε ό,τι αφορά τις τιμές ενοικίασης, η μέση τιμή διαμορφώνεται σε λίγο κάτω από 20 ευρώ το τετραγωνικό, ενώ για τα καλύτερα ακίνητα γραφείων στις καλύτερες περιοχές μπορεί και να ξεπεράσει τα 25 ευρώ το τετραγωνικό. 

Πιο ακριβή περιοχή παραμένει το εμπορικό κέντρο της Αθήνας με μέσο ενοίκιο τα 23 ευρώ το τετραγωνικό, ακολουθεί η Λ. Κηφισίας με 22 ευρώ/τμ, η Βασ. Σοφίας με 20 ευρώ το τετραγωνικό, η Λ. Συγγρού με 15 ευρώ/τμ, η Μεσογείων με 14 ευρώ/τμ και η Λ. Βουλιαγμένης με 13 ευρώ/τμ. 

Real Estate: Έρχονται νέα deal στην αγορά γραφείων – Πού κινούνται ενοίκια και αποδόσεις -2

Οι αποδόσεις (yields) κυμαίνονται ανάμεσα στο 6% με 6,5% για τα γραφεία Α κλάσης στις καλύτερες περιοχές (Grade A Prime Locations), στο 7%-7,5% για τα γραφεία Β κλάσης στις καλύτερες περιοχές (Grade B Prime Locations) και στο 8% -8,5% για τα γραφεία στις υπόλοιπες περιοχές. 

Τι επιφυλάσσει το μέλλον 

H τοποθεσία και οι ποιοτικές υποδομές είναι οι βασικοί παράγοντες που καθορίζουν τη ζήτηση και όπως φαίνεται μια σειρά από μεγάλα έργα που έχουν ανακοινωθεί θα αλλάξουν την αγορά γραφείων της ελληνικής πρωτεύουσας, αναφέρει ακόμη η έκθεση της Danos. 

Στην εποχή μετά την πανδημία οι χώροι γραφείων θα εξακολουθούν να είναι σημαντικοί για τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους, ωστόσο οι ένοικοι θα αναζητούν ολοένα και υψηλότερα στάνταρ. 

Το προφίλ των επενδυτών αποτελείται κυρίως από ελληνικές Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑΠ) που παραδοσιακά κυριαρχούν στις μεγάλες συναλλαγές, καθώς και πολυεθνικές επιχειρήσεις που εξετάζουν την μετεγκατάστασή τους. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Στην τελική ευθεία η πώληση του Project Terra από την Πειραιώς

Εξι «μνηστήρες» για τον φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News