ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eλπίδες για φρενάρισμα του πληθωρισμού 

Eλπίδες για φρενάρισμα του πληθωρισμού 

Το Υπουργείο Οικονομικών έχει στραμμένο το βλέμμα στις σημερινές ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό του Ιουλίου καθώς αναμένεται φρενάρισμα της πληθωριστικής λαίλαπας αν όχι μια μικρή επιβράδυνση μετά και τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat την προηγούμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat o πληθωρισμός τον Ιούνιο εμφάνισε μια μικρή οριακή επιβράδυνση .Στην Ελλάδα καταγράφηκε άνοδος τιμών κατά 11,5% τον Ιούλιο, από 11,6% τον Ιούνιο. Από την άλλη τον Ιούνιο ο γενικός δείκτης σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ είχε διαμορφωθεί στο 12,1% 

Παρόλα αυτά στην Ελλάδα ο δείκτης συνεχίζει να αυξάνεται ταχύτερα σε σχέση με τον μέσο όρο της Ε.Ε., με τις τιμές ενέργειας που συνεχίζουν να αυξάνονται πολύ ταχύτερα από την Ευρωζώνη: κατά 56,1% έναντι ανόδου κατά 39,7% στην Ευρωζώνη, επηρεάζοντας τις τιμές και στα υπόλοιπα είδη και υπηρεσίες.

Δύο παράγοντες που ίσως παίξουν ρόλο στην εκτιμώμενη υποχώρηση του πληθωρισμού, είναι η μείωση των τιμών στα καύσιμα μετά το υψηλό σημείο που βρέθηκαν τον Ιούνιο, καθώς επίσης και λόγω της μείωσης της τιμής του ρεύματος εξαιτίας των επιδοτήσεων από την κυβέρνηση. Βέβαια όσο αναφορά το ρεύμα μεγαλύτερη θετική επίπτωση στον πληθωρισμό αναμένεται τον Αυγούστο, αφού από 1η Αυγούστου ισχύει ο νέος μηχανισμός για το ρεύμα. 

Οι προβλέψεις της Κομισιόν για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα είναι στο 8,9% για το 2022 γεγονός που δείχνει δείχνουν πως τα επίπεδα των τιμών θα παραμείνουν υψηλά και το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Μέχρι στιγμής για το πρώτο εξάμηνο ο πληθωρισμός έχει διαμορφωθεί στο 9,3%, που σημαίνει πως, για να επαληθευτούν οι προβλέψεις της Κομισιόν, θα πρέπει το δεύτερο εξάμηνο ο πληθωρισμός να τρέξει περίπου σε ένα μέσο επίπεδο του 8,5%. 

H τιμή του φυσικού αερίου βρίσκεται στα 195 ευρώ η μεγαβατώρα, συμπαρασύροντας προς τα πάνω τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος ανά την Ευρώπη. Ο ευρωπαϊκός χάρτης έχει «κοκκινίσει» με τις τιμές στις περισσότερρες χώρες να έχουν σκαρφαλώσει πάνω από τα 300€/MWh. Στην Ελλάδα, για σήμερα, η τιμή βρίσκεται στα 350 ευρώ/Mwh ενώ στη Λιθουανία έφτασε στα 516 ευρώ/MWh.

Eλπίδες για φρενάρισμα του πληθωρισμού -1
 
Η ελληνική οικονομία πάντως δείχνει προς το παρόν ότι αντέχει, καθώς ΑΕΠ, φορολογικά έσοδα και τουρισμός δίνουν θετικά σήματα ενώ στην τελική ευθεία μπαίνει σιγά σιγά  και η σύνταξη του νέου σχεδίου για την στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων απέναντι στην ακρίβεια, που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από την ΔΕΘ στις αρχές του Σεπτεμβρίου με το υπουργείο Οικονομικών μάλιστα να έχει στο συρτάρι του ένα δεύτερο συμπληρωματικό προϋπολογισμό με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για πρόσθετες δαπάνες κοντά στα 2 δισ. ευρώ.

moneyreview.gr

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News