ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πολλαπλασιάζονται οι διαδικτυακές επενδυτικές «πυραμίδες»

Πολλαπλασιάζονται οι διαδικτυακές επενδυτικές «πυραμίδες»

Πριν από 103 χρόνια, τον ∆εκέµβριο του 1919, ο Τσαρλς Πόνζι υποσχόταν ότι µπορεί, µέσα σε 90 ηµέρες, να διπλασιάσει τα κεφάλαια όσων θα επένδυαν στη νεοσύστατη, τότε, εταιρεία του. Και πράγµατι πρόσφερε διπλάσιες αποδόσεις, αλλά µόνο σε όσους –λιγοστούς– είχαν επενδύσει από τους πρώτους στο επενδυτικό σχήµα. Η επιτυχία της επενδυτικής «µηχανής» του Πόνζι ήταν τέτοια που κάθε εβδοµάδα απορροφούσε κεφάλαια της τάξεως του 1 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, το καλοκαίρι του 1920 η επενδυτική πυραµίδα του Τσαρλς Πόνζι κατέρρευσε και ο Ιταλοαµερικανός ιδρυτής της, αφότου εξέτισε µερικά χρόνια ποινής στη φυλακή, επανήλθε προς τις αρχές του 1930 µε µια νέα επενδυτική πυραµίδα που είχε ως αντικείµενο την αγοραπωλησία γης.

Από τότε µέχρι σήµερα, η ιστορία µε τις επενδυτικές πυραµίδες γρήγορου πλουτισµού επαναλαµβάνεται διαρκώς. Αυτό αποδεικνύει η… νεκρανάσταση, µέσω άλλων ονοµασιών, της Wind Media, της πλατφόρµας που κατέρρευσε τον περασµένο Μάιο, προκαλώντας χρηµατικές απώλειες εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στα περισσότερα από 10.000 µέλη της στην Ελλάδα. Η Wind Media υποσχόταν πολύ µεγάλες αποδόσεις µε αντάλλαγµα λίγα λεπτά αποµακρυσµένης απασχόλησης και την αγορά κάποιου από τα «πακέτα» της. Ηταν δηλαδή µία πλατφόρµα παθητικού εισοδήµατος, που έδινε γενναίες αποδόσεις σε όσους απλώς έκαναν likes σε προτεινόµενα βίντεο και ιστοσελίδες. Λόγω των µεγάλων διαστάσεων που είχε λάβει, τον Μάιο, η υπόθεση, µετά τις αποκαλύψεις της «Κ» και του Money Review, είχε καλλιεργηθεί η εντύπωση ότι τέτοιου είδους οχήµατα γρήγορου πλουτισµού θα αργήσουν να κάνουν ξανά την εµφάνισή τους. Ωστόσο, η παραδοχή αυτή, όπως απέδειξε και η περίπτωση του σχήµατος Πόνζι, είναι εκτός πραγµατικότητας.

Από την κατάρρευση της Wind Media, που προκάλεσε σε καθέναν από τους χιλιάδες συνδροµητές της απώλειες από λίγες εκατοντάδες µέχρι αρκετές χιλιάδες ευρώ, έχουν δηµιουργηθεί τουλάχιστον 10 νέοι κλώνοι της. Πρόκειται για πλατφόρµες παθητικού εισοδήµατος, από τις οποίες πολλές δεν έχουν καταφέρει να λειτουργήσουν για χρονικό διάστηµα µεγαλύτερο του ένα µήνα. Ωστόσο, έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Μετά το φιάσκο της Wind Media, οι πλατφόρµες που επιδιώκουν να προσελκύσουν έναν σηµαντικό αριθµό ανθρώπων που θεωρούν ότι µε ελάχιστα χρήµατα µπορούν να κερδίσουν πολλά, µοιράζονται ένα κοινό µυστικό. Οτι οι ισχυρές αποδόσεις είναι εξασφαλισµένες, ως επί το πλείστον, για τους νεοεισερχόµενους επενδυτές.

Ετσι, η λίστα των διαδόχων της Wind Media περιλαµβάνει ιστοσελίδες και διαδικτυακές εφαρµογές οι οποίες λειτουργούν ως πυραµίδες, αλλά πραγµατοποιούν και πωλήσεις συνδροµών µε δέλεαρ άµεσα κέρδη. Υιοθετώντας δηλαδή το µοντέλο της πυραµίδας, αµείβουν τα µέλη τους για likes σε ιστοσελίδες και βίντεο στο YouTube και τα δελεάζουν µε ακόµη µεγαλύτερα έσοδα εάν καταφέρουν να στρατολογήσουν νέα άτοµα. Ταυτόχρονα, πωλούν πακέτα αξίας από 100 έως 10.000 ευρώ, που υπόσχονται µηνιαίο σταθερό εισόδηµα από 14 έως 1.400 ευρώ αντίστοιχα.

Ενα ακόµη από τα «οχήµατα» υψηλών αποδόσεων, που λανσαρίστηκε στην Ελλάδα σε εξειδικευµένα διαδικτυακά forum –µετά το απροειδοποίητο κλείσιµο της Wind Media– πρότασσε ως συγκριτικό πλεονέκτηµα τη συνέπεια στις πληρωµές για κλικ που πραγµατοποιούνται σε προωθητικό περιεχόµενο εταιρειών του χρηµατοπιστωτικού τοµέα. Κι ενώ παραµένει άγνωστο εάν η εν λόγω πλατφόρµα πράγµατι αποζηµιώνει τους χρήστες της, το µόνο βέβαιο είναι ότι στη διεύθυνση στη Σκωτία που δηλώνει η συνδεδεµένη µε αυτήν εταιρεία υπάρχει µια κατοικία.«Κερδίστε έως και 50 ευρώ καθηµερινά. ∆είτε βίντεο 15 δευτερολέπτων µέσω του smartphone σας από οπουδήποτε και το πολύ για πέντε λεπτά την ηµέρα. Οι πληρωµές πραγµατοποιούνται από ∆ευτέρα έως Παρασκευή από τις 11 το πρωί έως τις 7 το απόγευµα», αναφέρει µία ακόµη ιστοσελίδα που κατέβασε ρολά. Προϋπόθεση, βέβαια, είναι ο χρήστης όχι µόνο να βλέπει και να κάνει like σε βίντεο για χρονικό διάστηµα περίπου πέντε λεπτών, αλλά κυρίως να έχει αγοράσει κάποιο από τα προτεινόµενα πακέτα συνδροµών.

Εκτός όµως από τις πλατφόρµες των likes, υπάρχουν και άλλες που είναι στοιχηµατικού χαρακτήρα και εκµεταλλεύονται τον «ιό» του γρήγορου κέρδους, αποζηµιώνοντας όσους προβλέπουν λάθος τα αποτελέσµατα αθλητικών αγώνων. «Απαιτείται ενασχόληση όχι µεγαλύτερη από οκτώ λεπτά ανά ηµέρα, µε τις πιθανότητες αποτυχίας να είναι µία στις 16», σηµειώνουν.

Η Rapidminerals αποτέλεσε έναν ακόµη βραχύβιο κλώνο της Wind Media, που σταµάτησε να λειτουργεί λίγες µόλις ηµέρες µετά το αιφνίδιο τέλος αυτής. Το αφήγηµά της στηριζόταν στη φρενίτιδα των κρυπτονοµισµάτων αποζηµιώνοντας τα µέλη της υπό την προϋπόθεση ότι θα προχωρήσουν στη διαδικτυακή ενοικίαση ενός ή περισσότερων µηχανών παραγωγής κρυπτονοµισµάτων.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Κατέρρευσε διαδικτυακή «πυραμίδα» με 10.000 θύματα στην Ελλάδα 

Η απάτη της Wind Media: Νέα στοιχεία για την πυραμίδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News