ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξι «μνηστήρες» για τον φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων

Εξι «μνηστήρες» για τον φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων

Εξι επενδυτικά κεφάλαια έθεσαν υποψηφιότητα για την ανάληψη της διαχείρισης του φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας που προκήρυξε το υπουργείο Οικονομικών. Η ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος έληξε στις 3 Αυγούστου και, σύμφωνα με πληροφορίες, έξι funds εκδήλωσαν ενδιαφέρον για να συμμετάσχουν στη φάση της διαβούλευσης και της οριστικής υποβολής προσφορών. Τα funds που εξέφρασαν ενδιαφέρον είναι τα Fortress, Davidson Kempner, Bain, Bracebridge, Bayview και CRC.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να δώσει ολιγοήμερο περιθώριο έως τις αρχές Σεπτεμβρίου προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν πλήρη φάκελο, ενώ μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος θα ακολουθήσει νέα διαβούλευση για τους τελικούς όρους του διαγωνισμού κατά τον οποίο θα κληθούν να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές. Ετσι η ολοκλήρωση της διαδικασίας εκτιμάται ότι θα απαιτήσει έναν τουλάχιστον χρόνο από σήμερα. Για το μεσοδιάστημα, το υπουργείο Οικονομικών έχει ψηφίσει ειδική ρύθμιση που προβλέπει την επιδότηση από το κράτος με ποσό από 70 έως 210 ευρώ –ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη– της δόσης του δανείου τους που έχει υποθήκη την πρώτη κατοικία για χρονικό διάστημα έως 15 μήνες.

Η δημιουργία ενός φορέα που θα αγοράζει τα ακίνητα των ευάλωτων νοικοκυριών, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να συνεχίσουν να μένουν σε αυτά έναντι ενοικίου, προβλέπεται στον νόμο για τη δεύτερη ευκαιρία που ψηφίστηκε το 2020. Ο φορέας αποτελεί τη μοναδική αλλά βασική εκκρεμότητα του νέου πτωχευτικού νόμου, μέσω του οποίου έχουν ενεργοποιηθεί μια σειρά εργαλείων, όπως η δυνατότητα πτώχευσης των φυσικών προσώπων, ο εξωδικαστικός μηχανισμός κ.ά., για τη ρύθμιση των οφειλών σε καθυστέρηση που έχουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις. Ο φορέας θα λειτουργήσει με ιδιωτικά κεφάλαια και σύμφωνα με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, τα κεφάλαια που θα απαιτηθεί να επενδυθούν σταδιακά φθάνουν έως και τα 2 δισ. ευρώ, ποσό που θα οριστικοποιηθεί ανάλογα με τον τελικό αριθμό των νοικοκυριών που θα υποβάλουν αίτηση ένταξης στον φορέα και θα πιστοποιηθούν ότι είναι ευάλωτοι.

Ευάλωτα νοικοκυριά θεωρούνται αυτά που έχουν εισόδημα από 7.000 έως 21.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία από 120.000 έως 180.000 ευρώ, ανάλογα και με τα προστατευόμενα μέλη. Για να διατηρήσουν το δικαίωμα να διαμένουν στην πρώτη τους κατοικία θα πρέπει να χάσουν την κυριότητα του ακινήτου τους, την οποία θα παραδώσουν στον φορέα. Προαπαιτούμενο για να αποφύγουν την έξωση είναι επίσης να καταβάλλουν ενοίκιο, το οποίο θα υπολογίζεται βάσει της εμπορικής αξίας του ακινήτου, διαιρεμένης για 12 χρόνια και με επιβάρυνση το μέσο επιτόκιο ενός στεγαστικού δανείου. Στα πλεονεκτήματα της λύσης είναι ότι ο οφειλέτης θα δικαιούται να λάβει επιδότηση από το Δημόσιο προκειμένου να καλύψει ένα μέρος της δόσης του ενοικίου που θα πρέπει να πληρώνει στον φορέα. Το ύψος του επιδόματος θα ξεκινάει από 70 ευρώ και μπορεί να φτάσει κατ’ ανώτατο έως 210 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των προστατευόμενων μελών του κάθε νοικοκυριού.

Οι ευάλωτοι οφειλέτες θα έχουν το δικαίωμα να επαναγοράσουν το ακίνητο έπειτα από 12 χρόνια και εφόσον στο μεσοδιάστημα είναι συνεπείς στην καταβολή του ενοικίου που θα πρέπει να πληρώνουν στον φορέα. Η αγορά θα μπορεί να γίνεται νωρίτερα από τη λήξη της 12ετίας, αλλά ο οφειλέτης θα πρέπει στην περίπτωση αυτή να καταβάλλει εκτός από την εμπορική τιμή του ακινήτου κατά τον χρόνο της συναλλαγής και το υπόλοιπο των μισθωμάτων έως τη λήξη της περιόδου μίσθωσης. Η αίτηση ένταξης στον φορέα θα μπορεί να υποβληθεί εφόσον υπάρχει κήρυξη πτώχευσης από πτωχευτικό δικαστήριο ή εφόσον έχει ξεκινήσει η διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης κατά της κύριας κατοικίας του ευάλωτου οφειλέτη.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Real Estate: Πού αγόρασαν ακίνητα οι Έλληνες το πρώτο εξάμηνο του έτους

Ανάρπαστα παραμένουν τα ελληνικά εξοχικά για τους ξένους

Ελληνική αγορά ακινήτων: Παραμένει ανθεκτική παρά τις νέες προκλήσεις – «Αστέρι» επενδύσεων στη Μεσόγειο

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News