Business & Finance Τετάρτη 3/08/2022, 09:32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στήριξη στον Νότο από την ΕΚΤ με πόρους από τις λήξεις τίτλων του Βορρά

Στήριξη στον Νότο από την ΕΚΤ με πόρους από τις λήξεις τίτλων του Βορρά

Οι χώρες του Νότου φαίνεται πως αποτελούν τους κύριους ωφελημένους από το πρόγραμμα των ευέλικτων επανεπενδύσεων των ομολόγων του PEPP το οποίο ενεργοποιήθηκε την 1η Ιουλίου, με τη χρήση κεφαλαίων από τον Βορρά. Η ΕΚΤ αγόρασε ομόλογα της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Πορτογαλίας με τα κεφάλαια από τις λήξεις τίτλων σε Γερμανία, Γαλλία και Ολλανδία, όπως έδειξαν τα επίσημα στοιχεία που δημοσίευσε την Τρίτη για το δίμηνο Ιουνίου – Ιουλίου, τα οποία και αποτελούν μία πρώτη αλλά όχι ακόμη ξεκάθαρη ένδειξη της αποφασιστικότητας της ΕΚΤ να στηρίξει την περιφέρεια.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, το διάστημα αυτό (με τον Ιούλιο να αποτελεί ωστόσο τον μήνα των επανεπενδύσεων μόνο) η ΕΚΤ αγόρασε 9,762 δισ. ευρώ ιταλικά ομόλογα, 5,914 δισ. ευρώ ισπανικά ομόλογα, 1,089 δισ. ευρώ ελληνικά ομόλογα και 514 εκατ. ευρώ πορτογαλικά ομόλογα, δηλαδή 17,3 δισ. ευρώ συνολικά. Στις υπόλοιπες 15 χώρες της Ευρωζώνης οι αγορές ομολόγων ήταν ελάχιστες, συνολικά 899 εκατ. ευρώ με ορισμένες χώρες να έχουν και μηδενικές αγορές (Κύπρος Εσθονία, Λετονία, Σλοβακία).

Το ίδιο διάστημα η ΕΚΤ ουσιαστικά «πούλησε» μόνο ομόλογα από Γερμανία, Ολλανδία και Γαλλία (τα οποία και έληγαν). Πιο αναλυτικά, οι καθαρές αγορές υπό το PEPP σε γερμανικά ομόλογα διαμορφώθηκαν σε -14,279 δισ. ευρώ, σε ολλανδικά ομόλογα σε -3,383 δισ. ευρώ και σε γαλλικά ομόλογα σε -1,213 δισ. ευρώ, σύνολο -18,9 δισ. ευρώ, ενώ δεν υπήρχαν άλλες αρνητικές καθαρές αγορές.

Τα παραπάνω στηρίζουν τις αρχικές αναφορές για τις προθέσεις της ΕΚΤ να μεταφέρει καθοριστικά κεφάλαια από τον Βορρά στον Νότο της Ευρωζώνης, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει νέα εκτόξευση του κόστους δανεισμού της περιφέρειας εν μέσω της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής, να κρατήσει τα spreads «ελεγχόμενα» και να απομακρύνει τον κίνδυνο νέας κρίσης χρέους.

Τα στοιχεία της ΕΚΤ δημοσιεύονται κάθε δίμηνο, οπότε καθώς τον Ιούνιο δεν ήταν ενεργές οι ευέλικτες επανεπενδύσεις (μόνο οι απλές επανεπενδύσεις), είναι δύσκολο να εκτιμηθεί πόσο «επιθετική» ήταν η στήριξη της ΕΚΤ. Σύμφωνα με υπολογισμούς, οι μέσες μηνιαίες λήξεις του PEPP ανέρχονται σε 17 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 12 δισ. ευρώ είναι σε χώρες του πυρήνα.

Σε κάθε περίπτωση, η ΕΚΤ έχει διαμηνύσει ότι το πρόγραμμα των ευέλικτων επανεπενδύσεων του PEPP αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνάς της και έχει ήδη λειτουργήσει υποστηρικτικά για τις αποδόσεις και τα spreads των ομολόγων. Η έγκριση του νέου εργαλείου TPI τον Ιούλιο έχει σίγουρα βοηθήσει στο… φρενάρισμα των επιθέσεων των επενδυτών στην αγορά, ωστόσο με τις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων να έχουν πλέον υποχωρήσει κάτω από το 3% (έναντι 4,3% στις 14 Ιουνίου) και το spread να έχει σταθεροποιηθεί γύρω από τις 220 μ.β., η… «ευχή» της ΕΚΤ να μη χρειαστεί να χρησιμοποιήσει το TPI, προς το παρόν εκπληρώνεται.

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News