Business & Finance Δευτέρα 1/08/2022, 09:01
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προσεχώς μπουλντόζες στα Εξάρχεια

Για τον Αύγουστο προωθούνται μετρό στην πλατεία και ανάπλαση λόφου Στρέφη

Προσεχώς μπουλντόζες στα Εξάρχεια

Να ανοίξει δύο εργοτάξια και ισάριθμα μέτωπα στα Εξάρχεια, στην πλατεία και στον λόφο Στρέφη, μέσα στον Αύγουστο σχεδιάζει η κυβέρνηση. Αιτία δεν είναι άλλη από τη θερινή «ησυχία» του κέντρου, που εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει καλύτερες προϋποθέσεις για την εκκίνηση των έργων. Ειδικά για το μετρό, η κατασκευή του σταθμού Εξαρχείων βρίσκεται ήδη μερικούς μήνες πίσω από το χρονοδιάγραμμα, καθώς οι προσπάθειες του αναδόχου να ξεκινήσει τις προκαταρκτικές εργασίες εμποδίστηκαν αρκετές φορές.

Η επιλογή της περιόδου, προφανώς δεν είναι τυχαία. Τα δύο έργα έχουν το προηγούμενο έτος συναντήσει αντιδράσεις: το μετρό, καθώς μερίδα κατοίκων εκτιμά ότι θα «εξαφανίσει» την πλατεία και θα μεταβάλει τον χαρακτήρα της. Και η ανάπλαση του λόφου Στρέφη, καθώς η επιλογή ιδιώτη αναδόχου για τις μελέτες και το έργο θεωρήθηκε ως «ιδιωτική επέμβαση» στον σχεδιασμό δημοσίου χώρου. Στο υπουργείο Υποδομών και στον Δήμο Αθηναίων θεωρούν ότι οι αντιδράσεις αυτές δεν εκφράζουν την πλειονότητα των κατοίκων, ωστόσο μέχρι στιγμής έχουν επιλέξει να αποφύγουν ενδεχόμενη σύγκρουση.

Χαρακτηριστικό είναι ότι εργαζόμενοι στην εταιρεία που έχει αναλάβει τις προκαταρκτικές εργασίες του μετρό επισκέφθηκαν από την προηγούμενη χρονιά την πλατεία Εξαρχείων για τοπογραφικές μετρήσεις και καταγραφή, αλλά μόλις γίνονταν αντιληπτοί έρχονταν αντιμέτωποι με ομάδα ατόμων που τους ζητούσαν να φύγουν με ειρηνικό τρόπο, προειδοποιώντας ότι η συνέχεια… δεν θα ήταν ειρηνική. Η τελευταία προσπάθεια έγινε στα τέλη Φεβρουαρίου.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News