Business & Finance Τετάρτη 27/07/2022, 22:45
ΒΟΥΛΗ

Γεωργιάδης για Ναυπηγεία Ελευσίνας: Χωρίς ευρύτερη συμφωνία θα πάμε σε βίαιη ρευστοποίηση

Γεωργιάδης για Ναυπηγεία Ελευσίνας: Χωρίς ευρύτερη συμφωνία θα πάμε σε βίαιη ρευστοποίηση

«Αυτό το σχέδιο νόμου προβλέπει την εξουσιοδότηση στον Υπουργό στο να υπογράψει την εκπροσώπηση του Δημοσίου στο δικαστήριο για την έγκριση ή όχι του σχεδίου εξυγιάνσεως των Ναυπηγείων Ελευσίνας», ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης στην επί της Αρχής συζήτησης του σχεδίου νόμου «Εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας και άλλες διατάξεις αναπτυξιακού χαρακτήρα» που ξεκίνησε σήμερα η επεξεργασία του στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Ξεκαθάρισε πως εάν το σχέδιο νόμου δεν υπερψηφιστεί και από τα τρία μεγαλύτερα κόμματα, χωρίς υπεκφυγές και αστερίσκους, «εγώ δεν θα προσφύγω στο δικαστήριο και δεν θα καταθέσω το αίτημα. Και θα πάμε σε βίαιη ρευστοποίηση» και ο « καθένας μας θα πάρει την ευθύνη του. Τελεία και παύλα». Εάν όμως το Ναυπηγείο κλείσει, «οι εργαζόμενοι θα πρέπει να ξέρουν πως υποχρεωτικά θα απολυθούν και δεν θα πάρουν ούτε ένα ευρώ παρά μόνο όσα προβλέπει ο Νόμος, δηλαδή, δύο εκατομμύρια από τα 40.439.346 ευρώ που θα πάρουν με αυτή την συμφωνία».

Επισήμανε, πως «άλλο σχέδιο δεν υπάρχει» σημειώνοντας πως αυτό άλλωστε «το ξέρει και ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί και εκείνος έψαξε να βρει επενδυτή και άλλον από την ONEX δεν βρήκε. Και αυτή είναι η πρόταση της ONEX που είχε επιλέξει και ο ΣΥΡΙΖΑ και εδώ κατέληξε μετά από τη διαπραγμάτευση».

Στις αντιδράσεις των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης που χαρακτήρισαν ως «εκβιασμό» στα κόμματα την θέση αυτή του υπουργού, απάντησε πως «δεν υπάρχει κανένας εκβιασμός. Το σχέδιο αυτό για να μπορέσει να έχει τις πλήρεις πιθανότητες επιτυχίας, κρίσιμη παράμετρος είναι και η ευρεία πολιτική του στήριξη. Εάν τα αξιότιμα κόμματα της αντιπολίτευσης κρίνουν ότι δεν είναι καλό το σχέδιο αυτό, εγώ θα προσχωρήσω στη δική τους γνώμη και δεν θα το εφαρμόσω». Παρατήρησε, δε, πως είναι «η πρώτη φορά που ακούω ότι ένας Υπουργός που λέει ότι δεν θα οχυρωθεί πίσω από την πλειοψηφία, αλλά θα δεχθεί την άποψη της μειοψηφίας, αυτός να λέγεται ότι είναι εκβιαστής». Χρειάζονται, είπε ο κ. Γεωργιάδης «να υπάρχουν καθαρές κουβέντες, ώστε και ο επενδυτής να γνωρίζει ότι ξεκινάει και αναλαμβάνει ένα πολύ μεγάλο επιχειρηματικό ρίσκο, χωρίς να έχει να αντιμετωπίσει αύριο διάφορους δολιοφθορείς του σχεδίου, που θα το τινάξουν στον αέρα», εάν αύριο ο ελληνικός λαός αποφασίσει να αλλάξει την πλειοψηφία.

Ο υπουργός χαρακτήρισε το σχέδιο αυτό «πολύ σπουδαίο», καθώς τα ναυπηγεία σήμερα έχουν χρέη ύψους 447 εκατομμύρια ευρώ και η αξία εκποίησης των στοιχείων τους, σήμερα, είναι 28 εκατομμύρια ευρώ. Εάν δεν προχωρήσει αυτό το σχέδιο και πούμε ότι «ωραία, κλείνει το ναυπηγείο» και πτωχεύει, θα βγει στον πλειστηριασμό η ακίνητη και η κινητή του περιουσία. Οι πρώτοι πιστωτές θα είναι ο ΕΦΚΑ και το δημόσιο.

Στον ΕΦΚΑ, σήμερα υπάρχει ένα σύνολο οφειλών 80.951.945 ευρώ. Με το σχέδιο αυτό θα πάρει 5.760. 938 ευρώ, ενώ σε μια βίαιη ρευστοποίηση θα πάρει 4.039.604 ευρώ. Δηλαδή, ο ΕΦΚΑ παίρνει παραπάνω περίπου 1.750.000 ευρώ.

Στο ελληνικό δημόσιο υπάρχει ένα σύνολο οφειλών 27.411.808 ευρώ. Με το σχέδιο εξυγίανσης θα πάρει 1.894.673 ευρώ. Με τη βίαιη ρευστοποίηση θα πάρει 1. 367.883 ευρώ. Δηλαδή, το δημόσιο θα πάρει 500 χιλιάδες παραπάνω.

Οι εργαζόμενοι, έχουν απαιτήσεις, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021, που ανέρχονται στα 40.439.346 ευρώ. Με το σχέδιο εξυγίανσης, θα πάρουν 40.439.346 ευρώ. Στην περίπτωση βίαιης ρευστοποίησης θα πάρουν 2.015.531 ευρώ.

Το Πολεμικό Ναυτικό, σήμερα, έχει σύνολο απαιτήσεων 142.337.077 ευρώ. Εάν υπάρξουν αμυντικά προγράμματα στα 30 χρόνια, η εταιρεία σε παρούσα αξία θα πληρώσει και τα 142.337.077 ευρώ. Αν πάμε σε μια βίαιη ρευστοποίηση το ΠΝ θα πάρει 1.579.517 ευρώ. Δηλαδή, η βίαιη ρευστοποίηση στο Ναυτικό μας δίνει ενάμισι εκατομμύριο. Το σχέδιο εξυγίανσης με μηδέν αμυντικά προγράμματα δίνει 20 εκατομμύρια και το σχέδιο εξυγίανσης με αμυντικά προγράμματα το σύνολο της οφειλής.

Στα λοιπά ασφαλιστικά ιδρύματα, υπάρχουν οφειλές 4.595.264 ευρώ. Με το σχέδιο θα λάβουν 327.000 ευρώ και σε μια βίαιη ρευστοποίηση θα λάβουν μόλις 218.000 ευρώ.

Απαντώντας στο ερώτημα εάν υπάρχει έγκριση της «DIGICOM» για το σχέδιο εξυγίανσης ανέφερε πως « η έννοια των κρατικών ενισχύσεων εμπλέκεται μόνο στην περίπτωση που πας να θεσπίσεις κάποιου είδους εξαίρεση. Εδώ, όμως, έχουμε εφαρμογή του νόμου που είναι καθολικός για όλες τις επιχειρήσεις». Όμως, επειδή φέρνουμε στη Βουλή το σχέδιο αυτό την ρωτήσαμε και πήραμε και την άδειά της, καθώς κατάλαβαν πως εφαρμόζουμε τον κοινό πτωχευτικό νόμο. Πάντως, όταν ολοκληρωθεί το σχέδιο, επειδή τα ποσά είναι πολύ μεγάλα θα πάρουμε και την τελική έγκριση της «DIGICOM». Μάλιστα, ανέφερε πως « το παρόν σχέδιο εξυγίανσης του νομοσχεδίου το έχει γράψει το ίδιο δικηγορικό γραφείο που έχει συγγράψει και τον Πτωχευτικό Νόμο, για να είμαστε σίγουροι πως δεν έχουμε ξεφύγει ούτε κατά ένα κόμμα από τον Πτωχευτικό Νόμο».

Ο κ. Γεωργιάδης, εξήγησε ότι είναι δύο οι λόγοι που φέρνει αυτό το σχέδιο νόμο στην Βουλή και δεν προχωράει με απόφασή του στην προσφυγή στο Δικαστήριο.

Ο πρώτος, γιατί τα ποσά είναι «είναι θηριωδώς μεγάλα και ετέθη από πολλούς υπηρεσιακούς παράγοντες, κυρίως του Υπουργείου ‘Αμυνας, αύριο κάποιος και να καταθέσει μια μήνυση για απιστία».

Ο δεύτερος, γιατί στην πραγματικότητα πρόκειται για μια διακρατική συμφωνία, καθώς ο χρηματοδότης του σχεδίου εξυγιάνσεως είναι η Αμερικανική Κυβέρνηση».

Στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, ότι οι καταβολές στους εργαζόμενους προβλέπεται να γίνουν τμηματικά, απάντησε πως έτσι έγινε και στο σχέδιο των Ναυπηγείων της Σύρου του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό κάνουμε και εμείς στην Ελευσίνα, αλλά εδώ τα νούμερα αλλάζουν γιατί είναι πολύ μεγάλα. Για το σχέδιο της συμφωνίας μεταξύ των εργαζομένων και του επενδυτή, τόνισε πως είναι μια συμφωνία που έκαναν αυτά τα δύο μέρη και δεν εμπλέκεται κανένας τρίτος και έχει ήδη κατατεθεί στο Υπουργείο Εργασίας σχετικά με το νομότυπό της και μόνο.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News