ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

Κεφάλαια 2 δισ. ευρώ από την HDB για την στήριξη των μικρομεσαίων

Η νέα υπηρεσία της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας θα είναι έτοιμη τον Νοέμβριο

Κεφάλαια 2 δισ. ευρώ από την HDB για την στήριξη των μικρομεσαίων

Ως σύνδεσμος ανάμεσα στις επιχειρήσεις και τις τράπεζες θα λειτουργήσει η πλατφόρμα που δημιουργεί η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (Hellenic Development Bank-HDB), μέσω της οποίας όσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) θέλουν να ενταχθούν σε κάποιο από τα χρηματοδοτικά της προγράμματα, θα υποβάλουν αίτημα για δανεισμό

Η νέα πλατφόρμα θα είναι έτοιμη τον Νοέμβριο και αποτελεί μια από τις πρωτοβουλίες της ΕΑΤ για την διευκόλυνση της πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε δανεισμό, σε συνδυασμό με νέα χρηματοδοτικά προϊόντα που η Τράπεζα σχεδιάζει μοχλεύοντας κεφάλαια περί τα 2 δισ. ευρώ τα προσεχή χρόνια για την στήριξη της ανάπτυξης.

Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε χθες η διοίκηση της ΕΑΤ, η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Τράπεζας Αθηνά Χατζηπέτρου εξήγησε ότι η νέα υπηρεσία «γνώρισε τον πελάτη σου» (Know Your Customer -KYC), θα επιτρέψει τον έλεγχο του αξιόχρεου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, διασταυρώνοντας με την ΑΑΔΕ, τον ΕΦΚΑ και τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ εάν έχουν οφειλές προς το δημόσιο ή τις τράπεζες και τα funds, έτσι ώστε να διαπιστωθεί εάν το αίτημα προς χρηματοδότηση προσκρούει κατά το αρχικό στάδιο της αξιολόγησής τους. Με τον τρόπο αυτό θα εντοπιστεί έγκαιρα το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης των ΜμΕ και θα λειτουργήσει ως ένα ακόμη εργαλείο για την Πολιτεία έτσι ώστε να σχεδιάσει πολιτικές στήριξης, εκεί όπου οι εμπορικές τράπεζες «αποστρέφονται» τον κίνδυνο.

Στόχος όπως τον περιέγραψε χθες ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Τσακίρης να διευρυνθεί ο κύκλος των επιχειρήσεων που θα αποκτήσουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό από τις 40.000 που είναι σήμερα, σταδιακά στις 100.000. «Δυστυχώς οι τράπεζες είναι το μόνο κανάλι διανομής χρηματοδοτικών προϊόντων» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακίρης και το «να διπλασιάσουμε τον δυνητικό αριθμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αποτελεί τεράστιο βήμα που πρέπει να επιτύχουμε».

Την ανάγκη αναβάθμισης του θεσμικού ρόλου της ΕΑΤ στα πρότυπα των μεγάλων αναπτυξιακών τραπεζών, επεσήμανε σε χαιρετισμό που απηύθυνε ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, ενώ η διοίκηση της Τράπεζας ανέλυσε τον σχεδιασμό για τα επόμενα χρόνια, που προβλέπει την απευθείας πρόσβαση της ΕΑΤ σε πόρους της Ε.Ε., την συνεργασία με οργανισμούς όπως η ΕΤΕπ για την δημιουργία mezzanine δανειακών προϊόντων και την δημιουργία στοχευμένων παρεμβάσεων για την ενίσχυση της εξωστρέφειας, του ψηφιακού μετασχηματισμού και την «πράσινη» οικονομία. Χρησιμοποιώντας κρατικές πηγές χρηματοδότησης, όπως το ΕΣΠΑ, το ΠΔΕ, τα περιφερειακά κονδύλια, ή ακόμα και σε σύμπραξη με ιδιωτικά κεφάλαια, η Τράπεζα σχεδιάζει νέα εργαλεία με στόχο την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της αγοράς που υπολογίζεται σε 17 δισ. ευρώ με βάση πρόσφατη μελέτη της Oliver Wyman. 

Πώς θα λειτουργεί η πλατφόρμα της HDB

«Η υπηρεσία know your customer θα μας βοηθήσει να πάμε μπροστά από τον γκισέ των τραπεζών και να καταλάβουμε το πρόβλημα» υπογράμμισε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΕΑΤ Παντελής Τζωρτζάκης, καθώς όπως εξήγησε έως τώρα η Τράπεζα δεν είχε γνώση για το πόσες αιτήσεις απορρίφθηκαν από την πλευρά των εμπορικών τραπεζών για δανειοδότηση μέσω των προγραμμάτων που προώθησε η ΕΑΤ τα δύο τελευταία χρόνια. Ο έλεγχος της Τράπεζας αφορούσε την επιλεξιμότητα των επιχειρήσεων σε σχέση με την υπέρβαση του ορίου περί κρατικών ενισχύσεων και η εγκρισιμότητα των αιτήσεων έφτασε το 100%, ενώ οι αθετήσεις, δηλαδή το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι σε μηδενικά επίπεδα. 

Η διαδικασία, εκτός από τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων στην πρόσβαση σε δανεισμό, θα εντείνει τον ανταγωνισμό μεταξύ των ίδιων των τραπεζών για την εξεύρεση αξιόπιστων πελατών και τη διεύρυνση της χρηματοδοτικής βάσης. Η δυνατότητα υποβολής αίτησης σε έναν κόμβο, έτσι ώστε το αίτημα να φθάνει ταυτόχρονα σε όλες τις τράπεζες, θα ανοίξει τη βεντάλια του δανεισμού ακόμη και για επιχειρήσεις που λόγω γεωγραφικής εντοπιότητας έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε πάνω από μία τράπεζες, δημιουργώντας συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού για όλη την αγορά.

Η υποβολή της αίτησης θα γίνεται ηλεκτρονικά και η πλατφόρμα θα είναι ανοιχτή σε όλες τις τράπεζες, οι οποίες έχοντας όλα τα δεδομένα και το προφίλ της επιχείρησης, θα αξιολογούν την αίτηση και θα υποβάλουν προσφορά χορήγησης δανείου. Τα βήματα θα είναι απλά και η υποβολή της αίτησης θα περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία που κάθε επιχείρηση θα πρέπει να συγκεντρώνει όταν ενδιαφέρεται να πάρει δάνειο, με τη διαφορά ότι με μία αίτηση η επιχείρηση θα απευθύνεται σε όλες τις τράπεζες, αποφεύγοντας την ταλαιπωρία μέσα από την επανάληψη της ίδιας διαδικασίας προκειμένου να διαπιστώσει ποια τράπεζα είναι διατεθειμένη να τη χρηματοδοτήσει, σε τι ύψος και με τι επιτόκιο. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η επικεφαλής της ΕΑΤ τα τελευταία δύο χρόνια η Τράπεζα έχει χορηγήσει περισσότερα από 8,6 δισ. ευρώ για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της αγοράς με περισσότερα από 41 χιλιάδες νέα δάνεια, ενώ έχει στηρίξει την δημιουργία πάνω από 18.600 νέων θέσεων εργασίας. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

HDB: Σχεδιάζει νέα στοχευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία για ΜΜΕ

Δάνεια: Πόσο επιβαρύνονται οι δανειολήπτες από την αύξηση των επιτοκίων

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News