ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στεγαστικά Δάνεια: Η ζήτηση «σκοντάφτει» στον πληθωρισμό και την ΕΚΤ – Πού κινούνται τα επιτόκια

Στεγαστικά Δάνεια: Η ζήτηση «σκοντάφτει» στον πληθωρισμό και την ΕΚΤ – Πού κινούνται τα επιτόκια

Στα 575 εκατ. ευρώ έναντι 362,8 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα ανήλθαν οι εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων το α’ εξάμηνο του έτους, επιβεβαιώνοντας την συνέχιση της ανοδικής πορείας της στεγαστικής πίστης με ρυθμό 58% περίπου. 

Η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια ενισχύεται τα δύο τελευταία χρόνια μετά από μακρά περίοδο καθίζησης της αγοράς λόγω της οικονομικής κρίσης και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναμένεται να φτάσει το 1,2 δισ. ευρώ το 2022 έναντι 933 εκατ. ευρώ το 2021, εφόσον η πορεία αυτή δεν ανακοπεί από το κλίμα γενικευμένης αβεβαιότητας που προκαλεί η συνέχιση της γεωπολιτικής κρίσης σε συνδυασμό με την άνοδο των επιτοκίων.

Σύμφωνα με στοιχεία από τις τράπεζες στον ορίζοντα αρχίζουν να διαφαίνονται τα πρώτα σύννεφα των επιπτώσεων από την μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, καθώς η υψηλή ζήτηση για δάνεια αγοράς κατοικίας δείχνει να έχει ανακοπεί τον Ιούλιο. 

Κάμψη στα νέα αιτήματα 

Με βάση τα ίδια στοιχεία  η κάμψη εντοπίζεται στα νέα αιτήματα του Ιουλίου για την χορήγηση δανείου και όχι στις εκταμιεύσεις, που ενισχύονται με την δυναμική προηγούμενων μηνών. Να σημειωθεί ότι η ωρίμανση ενός αιτήματος για στεγαστικό δάνειο έως την εκταμίευση του ποσού απαιτεί διάστημα 3-4 μηνών και για αυτό οι σημερινές εκταμιεύσεις είναι αποτέλεσμα της ζήτησης που υπήρξε στις αρχές του χρόνου. Με βάση την εικόνα που μεταφέρουν οι τράπεζες η κάμψη στα νέα αιτήματα δεν μπορεί ακόμη να αξιολογηθεί εάν συνιστά προσωρινό φαινόμενο ή θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, αλλά σε κάθε περίπτωση η άνοδος των επιτοκίων εντείνει τον προβληματισμό των νοικοκυριών για τις αντοχές των οικογενειακών προϋπολογισμών. 

Ανασχετικός παράγοντας σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις είναι και η άνοδος των τιμών για την αγορά κατοικίας που έχει εκτιναχθεί όχι μόνο σε περιοχές υψηλής ζήτησης, όπως είναι τα νότια προάστια της Αττικής ή το κέντρο της Αθήνας, αλλά και σε περιοχές πέριξ του κέντρου, όπως το Παγκράτι, το ευρύτερο νότιο τμήμα, όπως το Μοσχάτο, το Παλαιό Φάληρο, αλλά και τα βόρεια προάστια της Αττικής, που καταγράφουν διψήφιο ρυθμό αύξησης των τιμών πώλησης κατοικιών. Ανοδικά κινούνται όμως και τα ενοίκια των κατοικιών καταγράφοντας διψήφιους ρυθμούς αύξησης το α’ εξάμηνο του έτους με επίκεντρο τις ίδιες περιοχές, γεγονός που επαναφέρει το δίλημμα ενοίκιο ή δόση δανείου και μπορεί σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις να συντηρήσει την ζήτηση για την απόκτηση κατοικίας. 

Τα επίπεδα των επιτοκίων παραμένουν με βάση τα σημερινά δεδομένα ικανά να στηρίξουν την ζήτηση για τις ανάγκες στέγασης ενός νοικοκυριού, αλλά η προοπτική περαιτέρω ανόδου τους εν μέσω υψηλού πληθωρισμού, μπορεί να έχει επιπτώσεις στις αποφάσεις ενός μέσου νοικοκυριού για την αγορά κατοικίας.

Ανοδικά τα επιτόκια 

Εκτός από την άνοδο των κυμαινόμενων επιτοκίων λόγω της αύξησης του euribor ανοδικά κινούνται και τα σταθερά επιτόκια, που έχουν αναθεωρηθεί προς τα πάνω μία τουλάχιστον φορά εντός του έτους, ενώ οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μια ακόμη αύξηση το προσεχές διάστημα. Το μέσο σταθερό επιτόκιο για 10 χρόνια διαμορφώνεται σήμερα κοντά στο 3,5%, αλλά σύμφωνα με αρμόδιες πηγές το επίπεδο αυτό δεν θεωρείται διατηρήσιμο με βάση την πορεία των interest rates swaps, που παραπέμπουν σε αυξημένο κόστος για τις τράπεζες προκειμένου να κλειδώσουν τα επιτόκια για μεγάλες σταθερές διάρκειες, όπως τα 10, τα 20 ή ακόμη και τα 30 χρόνια. 

Αντίστοιχα το κυμαινόμενο διαμορφώνεται με βάση το euribor 1 ή 3 μηνών πλέον περιθωρίου (spread) που ξεκινά από 2,6% και μπορεί να φτάσει έως και το 4,70%. Έτσι εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για άνοδο του euribor 3μήνου στο 1,6% έως τα τέλη του χρόνου, η τελική επιβάρυνση ενός στεγαστικού δανείου με κυμαινόμενο επιτόκιο μπορεί να φτάσει το 5% ή ακόμα και να το ξεπεράσει. Να σημειωθεί ότι ορισμένες τράπεζες εκτός από τα σταθερά επιτόκια αύξησαν πρόσφατα και τα spreads για τα κυμαινόμενα επιτόκια, θεωρώντας ότι έχει αυξηθεί το ρίσκο για το κόστος χρήματος. Έτσι τα σταθερά επιτόκια για την αγορά κατοικίας εξακολουθούν να είναι σε ελκυστικά επίπεδα, διασφαλίζοντας προστασία σε περιόδους ανόδου του πληθωρισμού. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Δάνεια: Πόσο επιβαρύνονται οι δανειολήπτες από την αύξηση των επιτοκίων

Αύξηση επιτοκίων: Πόσο «φουσκώνουν» οι δόσεις των δανείων μετά την ΕΚΤ

Ακίνητα: Στους πλειστηριασμούς στρέφονται οι ιδιώτες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News