Business & Finance Πέμπτη 15/10/2020, 13:50
ΔΝΤ

Ο Covid-19 στέρησε 11 τρισ. δολάρια από την παγκόσμια οικονομία

Ο Covid-19 στέρησε 11 τρισ. δολάρια από την παγκόσμια οικονομία

Για μια νέα «στιγμή» Μπρέτον Γουντς έκανε λόγο η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, τονίζοντας ότι η πανδημία του κορωνοϊού έχει ήδη κοστίσει πάνω από ένα εκατ. ανθρώπινες ζωές, ενώ θα στερήσει 4,4% από το παγκόσμιο ΑΕΠ φέτος, ποσοστό που ισοδυναμεί με χαμένη οικονομική παραγωγή 11 τρισ. δολαρίων.

Για μία ακόμη φορά, βρισκόμαστε αντιμέτωπες με δύο σημαντικές αποστολές: Να αντιμετωπίσουμε την κρίση που έχει προκαλέσει η νόσος Covid-19 και να ανοικοδομήσουμε ένα καλύτερο αύριο, επισήμανε η επικεφαλής του ΔΝΤ σε ομιλία της στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο της φθινοπωρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

«Μια οικονομική ανάκαμψη με διάρκεια είναι εφικτή μόνο εάν καταφέρουμε να νικήσουμε την πανδημία. Τα υγειονομικά μέτρα πρέπει να παραμείνουν προτεραιότητα», ανέφερε κ. Γκεοργκίεβα, απευθύνοντας έκκληση στις εθνικές αρχές να στηρίξουν την παραγωγή και διανομή αποτελεσματικών θεραπειών και εμβολίων, διασφαλίζοντας ότι όλες οι χώρες θα έχουν πρόσβαση.

Η κ. Γκεοργκίεβα αναφέρθηκε στα μέτρα που έλαβαν παγκοσμίως οι κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες, με τις δράσεις δημοσιονομικής στήριξης να ανέρχονται στα 12 τρισ. δολάρια και τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης των κεντρικών τραπεζών να επεκτείνουν τους ισολογισμούς τους κατά 7,5 τρισ. δολάρια. Η συντονισμένη ανάληψη δράσης απέτρεψε τις καταστροφικές επιπτώσεις που είχαμε δει σε προηγούμενες κρίσεις, σημείωσε η κ. Γκεοργκίεβα.

Παρά τα άνευ προηγουμένου μέτρα, ο δρόμος προς την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας θα είναι μακρύς και δύσκολος, παραδέχθηκε η κ. Γκεοργκίεβα, κάνοντας λόγο για μια δύσκολη, άνιση και αβέβαιη έξοδο από την ύφεση.

«Γι’ αυτό και θα πρέπει να αδράξουμε αυτή τη νέα στιγμή Μπρέτον Γουντς, φροντίζοντας να ανοικοδομήσουμε ένα καλύτερο αύριο, με ευημερία και περισσότερες θέσεις εργασίας», υπογράμμισε η επικεφαλής του ΔΝΤ, για να προσθέσει ότι οι δράσεις θα πρέπει να εστιασθούν σε τρεις άξονες: Πρώτον, η χάραξη των κατάλληλων οικονομικών πολιτικών, προσαρμοσμένων στις ανάγκες κάθε οικονομίας.

Δεύτερον, οι πολιτικές θα πρέπει να είναι για τους ανθρώπους, με μεγαλύτερες επενδύσεις στο ανθρώπινο κεφάλαιο και προστασία των ευάλωτων. Ο Covid-19 κατέδειξε τη σημασία των ισχυρών συστημάτων υγείας. Από την άλλη, η διεύρυνση του χάσματος ανισοτήτων και οι ραγδαίες τεχνολογικές αλλαγές απαιτούν ισχυρά  εκπαιδευτικά συστήματα, υπογράμμισε η κ. Γκεοργκίεβα.

Τρίτον, δεν έχουμε πλέον τα περιθώρια να αγνοήσουμε την κλιματική αλλαγή. «Θα πρέπει να εστιάσουμε στην αντιμετώπισή της, καθώς συνιστά σημαντική απειλή για την ευημερία και ανάπτυξη», ανέφερε χαρακτηριστικά, επικαλούμενη στοιχεία που δείχνουν ότι οι ζημίες από καταστροφές που σχετίζονται με την κλιματική υπολογίζονται στο 1,3 τρισ. δολάρια. «Εάν δεν μας αρέσει η πανδημική κρίση, σίγουρα δεν θα μας αρέσει μια κλιματική κρίση», σημείωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News