ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

To Q-Equity των 400 εκατ. ευρώ δημιουργεί τα VC funds νέας γενιάς στην Ελλάδα 

To Q-Equity των 400 εκατ. ευρώ δημιουργεί τα VC funds νέας γενιάς στην Ελλάδα 

Ένα ακόμη χρηματοδοτικό εργαλείο για την δημιουργία νέων επενδυτικών funds που θα ενισχύσουν ελληνικές καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης, ξεκινά η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ). Ο λόγος για το πρόγραμμα Q-Equity, μέσω του οποίου θα διατεθούν κεφάλαια 400 εκατ. ευρώ με πόρους από το Ταμείο Ανάπτυξης.

Στο Q-Equity θα συμμετάσχουν επενδυτικά funds τα οποία θα δημιουργηθούν για επενδύσεις σε ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις παρέχοντας τα κεφάλαια που απαιτούνται για την περαιτέρω ανάπτυξή τους (growth capital), καθώς το νέο πρόγραμμα αποτελεί κατά κάποιο τρόπο συνέχεια ενός τμήματος του προγράμματος Equifund που ξεκίνησε το 2016 με 500 εκατ. ευρώ. 

Η ανακοίνωση της έναρξης του προγράμματος έγινε χθες κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της EATE με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και επενδυτών. «Πρόκειται για μία σημαντική ανακοίνωση δεδομένου ότι θα δημιουργήσει τις μεγάλες επιχειρηματικές επιτυχίες του μέλλοντος» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

Όπως σημείωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, η συμμετοχή του Δημοσίου στο πρόγραμμα φτάνει το 50%, ενώ το Q-Equity έρχεται να συμπληρώσει μια σειρά από άλλα προγράμματα της ΕΑΤΕ που δημιουργούν μια μεγάλη γκάμα εργαλείων που μπορεί να καλύψει πολλές διαφορετικές ανάγκες. 

Χαρακτηριστικά είναι τα προγράμματα όπως τα Accelerate TT (ύψους 60 εκατ. ευρώ) για τη χρηματοδότηση funds που δραστηριοποιούνται στις τομείς στις μεταφοράς τεχνολογίας και το InnovateNow (100 εκατ. ευρώ) για χρηματοδότηση funds που επενδύουν σε καινοτόμα startups. Στη σχετική λίστα περιλαμβάνονται ακόμη προγράμματα στις το 4IR για βιομηχανικές εφαρμογές (50 εκατ. ευρώ), τα Debt funds (450 εκατ. ευρώ), τα προγράμαμτα Made In Greece (50 εκατ. ευρώ), Επάνοδος (150 εκατ. ευρώ), Green Greek Funds (400 εκατ. ευρώ) και Co-Investment (100 εκατ. ευρώ).«Πλέον υπάρχει διαθέσιμο κάθε είδους εργαλείο» τόνισε ο κ. Τσακίρης, ο οποίος σημείωσε ότι το συνολικό ύψος των κεφαλαίων που έχει στις διάθεση η ΕΑΤΕ ανέρχεται στα 2,1 δις. ευρώ». 

Η διευθύνουσα σύμβουλος της ΕΑΤΕ, Αντιγόνη Λυμπεροπούλου ανέφερε ότι μέχρι τώρα η ΕΑΤΕ έχει δεσμεύσει περί τα 330 εκατ. ευρώ συμμετέχοντας σε 13 επενδυτικά σχήματα που χρηματοδοτούνται από τα παραπάνω προγράμματα. Οι αριθμοί αυτοί, τόνισε, πρόκειται να αυξηθούν σημαντικά μέχρι το τέλος στις χρονιάς. 

Διεθνείς συνεργασίες 

Πέρα από τη δημιουργία funds στη χώρα μας η ΕΑΤΕ βασίζεται και στη σύναψη συμφωνιών με επενδυτικούς οργανισμούς του εξωτερικού. Ο πρόεδρος στις ΕΑΤΕ, Χάρης Λαμπρόπουλος αναφέρθηκε στις κινήσεις που έχουν ήδη γίνει, στις είναι η συνεργασία με τη Mubadala Capital και την Abu Dhabi Developmental Holding Company (ADQ)  από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στις και με το κρατικό fund του Μπαχρέιν, Mumtalakat. Ο πρόεδρος της ΕΑΤΕ δήλωσε ακόμη ότι  ότι υπάρχουν συζητήσεις και με το κρατικό επενδυτικό fund στις Σαουδικής Αραβίας. 

Η ΕΑΤΕ, μαζί με άλλες τέσσερις ευρωπαϊκές αναπτυξιακές τράπεζες, συμμετέχει στην πρωτοβουλία «Scale Up Europe» που έχει ως στόχος την κινητοποίηση κεφαλαίων περίπου 3,3 δις. ευρώ για επενδύσεις σε μεγάλες καινοτόμες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, που μέχρι σήμερα στρέφονται στις ΗΠΑ για μεγάλες χρηματοδοτήσεις. 

Στα 2 δισ. ευρώ η «αγορά» των VCs

Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι σχεδόν από το σύνολο του εγχώριου επενδυτικού οικοσυστήματος, οι οποίοι τόνισαν το ρόλο που έπαιξε το ΤΑΝΕΟ στην αρχή και ΕΑΤΕ στη συνέχεια στην δημιουργία των funds που στοχεύουν σε επενδύσεις σε startups και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. 

Όπως τόνισε ο Γιάννης Παπαδόπουλος, πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Εταιρειών Επιχειρηματικών Κεφαλαίων (HVCA) και εταίρος της EOS Capital Partners η εγχώρια αγορά των επιχειρηματικών κεφαλαίων (venture capital) έχει κάνει τεράστια βήματα τα τελευταία χρόνια αν κρίνει κανείς από το γεγονός ότι πλέον τα υπό διαχείριση κεφάλαια φθάνουν στα 2 δισ. ευρώ όταν πριν από 15 χρόνια ήταν μόλις 100 εκατ. ευρώ. 

Ο κ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε ακόμη ότι τα κεφάλαια που διαχειρίζονται τα ελληνικά venture capital funds θα μπορούν να φθάσουν σύντομα και στα 3 δισ. ευρώ. Αρκεί να υπάρξουν και ορισμένες πρωτοβουλίες από την πλευρά του κράτους όπως για παράδειγμα, η επέκταση των φορολογικών κινήτρων για όλους τους επενδυτές και όχι μόνο για τα φυσικά πρόσωπα (Βusiness Αngels), αλλά και η αύξηση από 5% σε 10% του ορίου των κεφαλαίων που μπορούν να επενδύσουν τα επαγγελματικά και ασφαλιστικά ταμεία της χώρας μας.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Χρηματοδότηση 2 εκατ. ευρώ «σήκωσε» η Protio

ΕΑΤΕ: Πώς επενδύει 2,1 δισ. ευρώ σε ελληνικές επιχειρήσεις

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News